Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Expřítelkyni bil paličkou a bodal. Vzala na mě lahev vína a nůž, hájí se souzený

  18:01
Svoji bývalou družku podle kriminalistů tloukl dvaapadesátiletý muž paličkou na maso. A když se mu pokusila utéct, dostihl ji a chytil za čelist tak silně, že jí poškodil protézu v ústech. Nožem pak ženu bodl do čelisti, krku a levého ramene. Následně jí ukradl hodinky a telefon a pokusil se vybrat peníze z její platební karty. Za pokus o vraždu stanul v úterý před Krajským soudem v Brně.

Ještě po necelém roce od události, při níž loni v srpnu v Břeclavi málem přišla o život, se žena svého bývalého partnera bála tak, že před soudem požádala o výpověď v jeho nepřítomnosti. Soudní znalec vypověděl, že jí po napadení zachránil život včasný zásah lékařky v břeclavské nemocnici.

Žena u soudu požaduje sedm tisíc korun jako náhradu škody za psychickou újmu.

Za příčinu surového napadení označili obžalovaný Vítězslav Š. i jeho bývalá partnerka osobní rozepře, na jejichž příčině se však neshodli. Muž tvrdil, že si do bytu poškozené šel pouze vyříkat, že o něm šíří nepravdy, a snažil se soud přesvědčit, že na něho bývalá přítelkyně vytáhla láhev vína a chystala se ho udeřit. Žena to odmítla, s tím, že se Vítězslav Š. potuloval několik dnů pod jejími okny, a tudíž se ho bála, což také oznámila policii.

„Chtěl jsem dosáhnout toho, aby si uvědomila, že má svůj život, tak ať si ho žije. Žil jsem s ní několik let, tak jsem věděl, jaká je,“ vysvětloval muž důvod své návštěvy. U soudu prohlásil, že před vstupem do bytu zazvonil na zvonek a počkal, až mu žena otevře a pustí ho dovnitř.

Muže soudí za upálení družky. Nic si nepamatuji, jsem nevinný, říká obžalovaný

Podle státního zástupce ženu udeřil do hlavy paličkou na maso, a jakmile se napadená chtěla zvednout ze země, udeřil ji znovu. „Když se na chvíli vzdálil, využila poškozená jeho nepozornosti, postavila se a začala utíkat se současným voláním o pomoc. Před domem ji dostihl, povalil na zem a chytil za čelist takovou silou, že došlo k poničení zubní náhrady. Finským nožem ji pak probodl tvář směrem k dolní čelisti, bodl ji do oblasti krku a způsobil poranění v levém rameni,“ uvedl státní zástupce.

Setkání s agresorem žena popsala úplně jinak než Vítězslav Š. Podle její verze se dovnitř dostal rozbitými dveřmi a v bytě si na ni počkal, než přijde z práce. „Bydlel se mnou pět let, takže věděl, že když se do dveří bouchne, tak se otevřou,“ řekla žena. Když dorazila domů, vyskočil na ni muž zpoza rohu kuchyně. „Nečekala jsem, že bude u mě doma. Potom, co mě udeřil paličkou, jsem mu říkala: Víťo, proč to děláš, co jsem ti udělala tak špatného?“ tvrdila žena.

Konto uhájila nesprávným kódem

Ze společného bydlení s poškozenou se Vítězslav Š. odstěhoval před třemi lety. Právě nábytek a vybavení, které v něm nechal, byl podle obžalovaného také předmětem jejich konverzace.

„Na to vytáhla peněženku, ale řekl jsem, že nic nechci. Začala nadávat na moji ženu, já jí také řekl svoje, a to ji rozčílilo. Vytáhla z kabelky bílé víno a chtěla mě s ním uhodit, ale já jsem uhnul. Pak jsem ji žduchnul, ona spadla čelem na zem, a jak se zvedla, šla do kuchyně pro nůž, se kterým na mě hned zaútočila,“ uvedl obžalovaný.

Nůž prý ženě sebral z ruky a před dům ji následoval proto, aby se šel podívat, zda a jak vážně je poraněná. „Šel jsem hned za ní a viděl, že je zraněná v obličeji. Chtěl jsem ji ošetřit, proto jsem šel zpátky do bytu pro ručník. Ona už tam ale nebyla. Společně s její peněženkou jsem vzal i nůž, který jsem pak před barákem vyhodil do popelnice,“ tvrdil obžalovaný.

Tělo hledané ženy našli policisté po půl roce, z vraždy viní jejího přítele

Proč si vzal z peněženky své bývalé partnerky platební kartu, vysvětlit nedokázal. Uvedl, že znal její PIN, a když dal kartu do bankomatu, podíval se, jaký má na kontě zůstatek.

„Věděl, že mám výplatu. Na PIN se mě ptal a já v tom šoku nemohla mluvit, tak jsem mu ho ukázala na prstech. Byl ale nesprávný,“ oponovala poškozená.

To, že se v domě něco děje, neuniklo její sousedce. „Slyšela jsem z chodby, že někdo vříská. Když jsem vyšla na chodbu, ucítila jsem hrozný zápach alkoholu. Pak jsem slyšela křik, i před domem, a jak muž ženě říká, ať mu odemkne telefon a dá PIN kód,“ uvedla. Polici však nezavolala, jelikož si myslela, že jsou oba aktéři incidentu pod vlivem alkoholu, a nechtěla se mezi ně plést.

Napadená žena se zachránila útěkem na policii. „Byla jsem celá od krve a měla jsem štěstí, protože zrovna vyšli dva policisté. Doběhla jsem k nim a spadla. Pak akorát vím, že zavolali sanitku, dál si nic nepamatuju,“ řekla.

Podle soudního znalce Michala Zeleného nebyla v krku poškozené zasažena žádná céva, která by způsobila masivní krvácení. „Vždy ale vzniká poměrně masivní otok, který je v oblasti krku velmi nebezpečný a v podstatě to, jak zareagovala lékařka v nemocnici Břeclav, když zaintubovala kanylu do dýchacích cest, zachránila poškozené život,“ uvedl Zelený.

Hlavní líčení bude pokračovat 16. května.

Autor:

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Advantage Consulting, s.r.o.
MANAŽER NOVÝCH PROJEKTŮ (45 - 55.000,- KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 45 000 - 55 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...