Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řadu podzemních lákadel v Brně rozšiřuje kryt, následuje unikátní vodojemy

  6:33
Stačí sestoupit pár schodů a návštěvník jako by se ocitl v jiném světě dávno zaniklých civilizací. Dvojice historických podzemních vodojemů na Žlutém kopci postavených z cihel je lidem naplno přístupná teprve od loňského října, i tak se loni stihla stát největším tahákem vyhledávaného brněnského podzemí.

Zájemcům se navíc na konci léta ještě rozšíří možnosti pro prohlídky unikátních prostor připomínajících katedrálu. Aktuálně totiž stavbaři připravují zpřístupnění poslední, tentokrát betonové úpravny vody.

Původně čtveřici vodojemů, která se po propojení dvou betonových nádrží zredukovala pouze na trojici, vnímají představitelé Brna i místního Turistického informačního centra (TIC) jako magnet na turisty i třeba filmové štáby.

Brněnský kryt Denis se stavěl natřikrát a každá etapa obnášela vyražení tří set metrů chodeb.

I proto se magistrát do rekonstrukce celého areálu zahrnující úpravy potřebné k plnohodnotnému otevření vodojemů rozhodl investovat 150 milionů korun. „Místo je naprosto raritní, mimořádné. Potenciál má tak obří, že se nám vynaložené peníze rozhodně vyplatí a vrátí,“ je přesvědčený brněnský radní pro majetek Jiří Oliva (ČSSD).

Původně do podzemí vedly pouze úzké otvory. První etapa prací dokončená loni v říjnu proto obsahovala hlavně vybudování nového schodiště a únikových východů nutných k zpřístupnění cihlových vodojemů.

Aktuální druhá fáze má za cíl otevřít betonovou nádrž, vytvořit zázemí a nový park. K zemi musel kvůli statice domek strážného, který sloužil k ovládání úpraven. Nahradí jej nový s původní podobou. Pod ním vzniknou dvě sklepní podlaží, z nichž povede tunel do vodojemů, bezbariérový přístup umožní výtah. Na povrchu vznikne nový park s lavičkami a vysázenou zelení, přes noc zamykatelný.

„Kdo neviděl, neuvěří“

Dosavadní zájem o cihlové vodojemy hodnotí TIC jako nadstandardní. „V prvních třech měsících provozu se prohlídek zúčastnilo 3 372 lidí. K pravidelným prohlídkám ve středy a soboty se přidalo ještě navíc téměř 40 individuálních. Všechny vypsané termíny byly během chvíle obsazeny,“ informuje mluvčí TIC Adéla Nováková s tím, že kvůli průchodu stavbou je teď kapacita prohlídky omezena na 20 lidí.

Třeba před několika dny se po spuštění předprodeje únorových termínů po vstupenkách jen zaprášilo.

Vodojemy jsou největším tahákem mezi místními památkami pod povrchem i podle znalce brněnského podzemí Aleše Svobody. „Nabízejí neskutečný zážitek, vymykají se lidským představám a fantazii. Kdo prostory neviděl, nedokáže si je představit,“ tvrdí odborník.

Po vodojemech pokukují i filmaři. Zajímají se o ně české lokační agentury spolupracující většinou s filmovými společnostmi z Anglie, Německa nebo USA, které natáčejí zahraniční velkofilmy. „Důkazem jejich zájmu je i stotisícový dar na vybudování prvního vstupu, který jedna z agentur věnovala už před pěti lety,“ podotýká Ivana Košuličová z Filmové kanceláře Brno.

Věhlasu unikátu ze Žlutého kopce se snaží využít i na hradě Špilberku, kde se nacházejí vůbec první brněnské vodojemy přístupné lidem. V bývalých nádržích funguje dva a půl roku lapidárium neboli sbírka soch, náhrobků či kamenných ozdob.

„Před loňskou sezonou jsme jej začali prezentovat ne jako lapidárium, ale jako vodojemy, ve kterých se nachází chrám kamene. Díky tomu se nám daří nalákat víc turistů,“ sděluje ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc (ODS) s tím, že loňská návštěvnost činila asi pět tisíc lidí.

Zdržení kvůli válce

Řadu brněnských lákadel pod zemí letos rozšiřuje i běžným lidem dlouho skrývaný protiatomový kryt Denis vyražený ve skále pod katedrálou na Petrově. Jde o jedinečnou technickou památku s původním vybavením, jež nabízela ochranu až pro tři tisíce Brňanů.

Pro návštěvníky byla připravena už před rokem, nakonec si však na pohled do ní museli počkat. „Na určitou dobu nám byl kryt vyňat ze správy kvůli válce na Ukrajině,“ vysvětluje Nováková, proč se první dvě prohlídky soustavy klenutých chodeb uskutečnily až krátce před Vánocemi.

17. února 2021

Tehdy byly zcela zaplněné, kryt navštívilo dohromady 30 zájemců. Minimálně ve stovkách budou v nejbližších měsících přibývat další, protože TIC kryt zpřístupňuje naplno. „Počet prohlídek momentálně závisí jen na možnostech personálního obsazení průvodců,“ zmiňuje Nováková jediné omezení.

Stálicemi brněnského podzemí, navíc pořád navštěvovanějšími, jsou kostnice u sv. Jakuba a labyrint pod Zelným trhem. První si loni prohlédlo přes 50 tisíc návštěvníků, druhou více než 44 tisíc. „Šlo o rekordní počet i ve srovnání s předcovidovými roky,“ těší Novákovou.

Ještě dříve než labyrint a kostnice se lidem před lety otevřel Mincmistrovský sklep, který je aktuálně v rekonstrukci. Zároveň se v něm chystá nová výstava zaměřená na brněnskou středověkou historii i známé pověsti spjaté s městem. Otevření se očekává v první půlce roku.

  • Nejčtenější

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Chovejte se jako doma, vyzývají v brněnské MHD. Cílí na nešvary cestujících

23. května 2024  15:08

Rozházené jídlo a jiné předměty, hlasité telefonování, dobíhání, počmáraný interiér. Podobné...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Obří svítící ryby či medúzy ozářily noční Brno, nabídly magickou podívanou

23. května 2024  11:58

Originální „procházku po mořském dně“ v hlubinách oceánu si ve středu večer užily stovky lidí na...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...