Podchod u brněnského nádraží se stánky už je minulostí

Podchod u brněnského nádraží se stánky už je minulostí | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Spor s nelegálními stánkaři z podchodu je u konce, městu doplatí dluh

  • 5
Nelegální stánky, které se nacházely u ústí z podchodu pod brněnským vlakovým nádražím, zmizely už před několika lety. Město tehdy na jejich provozovatele podalo žalobu, nakonec se s ním však vyrovná mimosoudně. Odpudivý podchod nyní čeká rekonstrukce.

Společnost Kvint městu zaplatí přibližně 84 tisíc korun jako doplatek bezdůvodného obohacení. Zároveň s tím zmizí bistro v sousedství eskalátorů, jež tam zůstalo jako poslední z původních stánků.

Dohodu o narovnání mezi městem a firmou schválili radní města. Díky ukončení sporu bude možné dané území mezi zdí nádraží a obchodním domem rekultivovat. Primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že některé stavby už jsou odstraněné na základě dřívější dohody. Nynější dohoda se týká další stavby.

„Bude následně odstraněna na základě smlouvy s jejím novým vlastníkem. Vypořádání tak přispěje k záměru rekultivace daného území v rámci výstavby nového polyfunkčního komplexu Dornych, který bude stát v místě současného obchodního domu Tesco,“ řekla Vaňková.

Město se se společností Kvint soudilo, protože od října 2010 neměla firma právní titul k užívání pozemků a měla povinnost stánky odstranit a prostor vyklidit. To se ale nestalo, proto město podalo v roce 2019 žalobu.

„Městský soud v Brně žalobu zamítl a krajský soud toto rozhodnutí potvrdil. Rozsudek krajského soudu ale v letošním roce zrušil Nejvyšší soud a celá věc se vrátila městskému soudu,“ popsal radní pro oblast majetku Jiří Oliva (ČSSD). Podle něj smírné řešení znamená, že veškeré nájemní smlouvy mezi městem a firmou zaniknou a společnost doplatí dluh na bezdůvodném obohacení.

11. února 2020

,