Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mizející praktiky a pediatry vábí na stavební pozemky i novou polikliniku

Jihomoravská města bojují s nedostatkem lékařů zajišťujících primární péči. Problém se týká pediatrů nebo praktiků. Vítanou pomocí jsou nová zdravotní střediska i polikliniky. Do budoucna však může být obsazení ordinací komplikované.
V Židlochovicích na Brněnsku chystají stavbu nové polikliniky.

V Židlochovicích na Brněnsku chystají stavbu nové polikliniky. | foto: město Židlochovice

Předloni Čebín na Brněnsku odkoupil bývalé hospodářské stavení, jež přebuduje na moderní polyfunkční dům. V něm chce vytvořit i ordinaci pro dětského lékaře, kterého v obci nemají. Prostory už sice jsou v nabídce, ale po úpravách budou pro zájemce připravené nejdřív v příštím roce.

Podobný postup politici zvolili už předloni v případě otevřeného zdravotního střediska, díky němuž se podařilo přilákat praktika a zubařku. „Nejdřív jsme měli zajištěné lékaře, až poté jsme prostory pro ně zařizovali,“ popisuje starosta Čebína Tomáš Kouřil (KDU-ČSL).

Tentokrát se obdobný plán alespoň prozatím nevyplatil, protože zájemkyně chtěla coby pediatrička začít ordinovat už od 1. ledna letošního roku. Neměla však kde, proto obec hledá dětského lékaře dál.

Nabízí přitom příspěvek na vybavení ordinace, bezplatný pronájem a jeden z nových bytů v přetvořené budově. O pediatry je totiž kvůli jejich nedostatku velká poptávka. „Je to tak šílené, že některé obce zamýšlí nabízet rovnou stavební pozemky, aby je k nim dostaly,“ podotýká Kouřil s tím, že tak daleko zajít nehodlá. I přesto věří, že doktora pro děti tu seženou.

Nicméně právě okolí Kuřimi a Tišnova, kde Čebín leží, patří podle údajů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) mezi jihomoravské regiony nejvíc se potýkající s nedostatkem pediatrů. Ti jsou často v důchodovém věku nebo se mu blíží a nemají nástupce. Pokud si přitom v takových oblastech dětský lékař otevře novou ordinaci, může od instituce získat slušný bonus.

Příspěvek ve stovkách tisíc

„Jedná se o příspěvek v řádu stovek tisíc. Záleží třeba i na poměrném zastoupení klientů VZP v lokalitě. Může jít třeba o jeden milion korun,“ upřesňuje mluvčí největší tuzemské pojišťovny Viktorie Plívová.

Přestože jsou z hlediska pokrytí dětskými lékaři v lepší oblasti, tahají Velké Pavlovice na Břeclavsku za kratší konec. Před několika lety jim za kolegyní-manželkou odešel do sousedního Kobylí pediatr. Od té doby marně vyhlíží náhradu. Volná ordinace, kterou je město ochotné přizpůsobit na míru, je zájemcům zjevně málo.

I proto tady výhledově uvažují o výstavbě souboru budov zahrnujících i prostor pro lékaře nebo opravě zdravotního střediska, které však teď není bezbariérové, a navíc většinově spadá do soukromých rukou. „Jinak máme tři zubaře a dva praktiky, v obou oborech je ale vždy jeden z nich v důchodovém věku. Nějakou dobu tak tyto služby zajistíme,“ oddechuje si starosta města Petr Hasil (nez.).

Zkušení lékaři si vychovají nástupce. V nových ordinacích při nemocnicích

V nedalekých Velkých Bílovicích otevřeli předloni nové zdravotní středisko za padesát milionů. Prvotním impulzem pro jeho výstavbu bylo zajištění adekvátních prostor pro zubaře. Přišli noví, v budově ordinují hned tři. „Prostory máme plně obsazené,“ hlásí starostka Lenka Grofová (nez.) s tím, že se tam přesunuli z jiných míst ve městě praktici, pediatrička, gynekologie a lékárna.

„Přezubařované“ Brno

V případě stomatologů je jedním z hlavních problémů jejich nerovnoměrné rozprostření po celém kraji. „Nadbytek je zřetelný v Brně, kde jich působí bezmála devět stovek, takže je tam ‚přezubařováno‘. Na Brněnsku je oproti tomu nedostatečná nabídka,“ ilustruje mluvčí Stomatologické komory pro Jihomoravský kraj Ladislav Bárta.

Zároveň dodává, že zásadní roli v problematice hraje finálně i fakt, že pacienti chtějí zubaře dobrého, levného, takzvaně na pojišťovnu a ještě blízko. „Takových však v posledních letech rapidně ubývá, protože úhrady za výkony, které obdrží od pojišťoven, zdaleka nepokrývají finanční náklady s ošetřením spojené,“ argumentuje Bárta.

Podle hejtmanství je problém nedostatku lékařů zajišťujících primární péči - tedy praktiků, zubařů a pediatrů - s výjimkou Brna plošný, a týká se tak celé jižní Moravy. „Nové doktory uvítáme kdekoliv, ve všech koutech kraje. Hlavně pediatry,“ zdůrazňuje Martina Žídková z krajského úřadu.

Zmatek v Hustopečích. Ve frontě na zubaře čekaly od rána stovky lidí

Třeba Židlochovicím na Brněnsku hrozilo, že kvůli špatnému stavu polikliniky a bez výhledu na její rekonstrukci začnou lékaři odcházet, což vedení města nechtělo dopustit. Rozhodlo tak, že vybuduje vlastní nové zařízení za čtvrt miliardy. Stavět chce začít za rok a půl.

„Objem budovy jsme museli zvětšit, protože paradoxně sami lékaři projevují speciální zájem k nám přijít,“ podotýká starosta čtyřtisícových Židlochovic Jan Vitula (nez.) s tím, že se spektrum služeb na jednom místě rozšíří o nové specializace. Vzniknout má do dvaceti ordinací, jejich neobsazení se přitom Vitula neobává.

Minimálně v případě praktiků však jejich jihomoravský šéf Ivo Procházka upozorňuje na blížící se časovanou bombu. „Jedna věc je nové zdravotní středisko, ta druhá, že tam nikdo nepůjde. Hodně praktiků se limitně blíží důchodovému věku, spousta už v něm je. Pokud si nevychovají nástupce, města se vesměs dostanou do problémů, protože obtížně nalákají někoho nového,“ varuje Procházka.

1. listopadu 2022

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...