Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V jihomoravském kraji frčí dostupnější starší domy. Ceny však zase vyletí výš

  11:34
Lidem lačnícím po vlastní nemovitosti je trh na jižní Moravě nakloněný, prodávají se hlavně starší domy či nemovitosti k rekonstrukci. Moc dlouho to ale nepotrvá, upozorňují experti. Prohlubuje se trend bydlení mimo Brno.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Starší rodinné domy jsou na jižní Moravě dostupné za výhodnější ceny. Jak ukázala analýza společnosti FérMakléři.cz spolupracující s více než stovkou realitních makléřů, v Brně lze nyní takovou nemovitost o rozloze 150 metrů čtverečních pořídit o zhruba 260 tisíc korun levněji než loni na jaře, tedy za jedenáct milionů.

Může za to především fakt, že v drtivé většině jde o domy k rekonstrukci, což skýtá další množství nákladů navázaných na ceny i dostupnost stavebních materiálů a taktéž kapacity firem. „Právě takhle zásadní záležitosti se výrazně promítají do snížení prodejních částek,“ podotýká majitel vyškovské RK Multicont reality Karel Rozsypal.

Chcete levnější vilu? Ceny starších domů padají dolů o desítky procent

Také Soňa Kloser Mančíková ze stejnojmenné realitní kanceláře zaměřující se na Břeclavsko, Hodonínsko a Brněnsko mluví o tom, že se po Novém roce vyprodaly prakticky všechny zakázky staršího data. „Letité stavby zlevnily víc než ty ve stavu k bydlení bez investic, a to ve všech regionech. Kupující klienty přesvědčila ‚panika‘ ohledně rostoucích cen nemovitostí, která jde ruku v ruce s klesajícími sazbami hypoték,“ poukazuje Mančíková na skutečnost, že se již křivka obrátila směrem k pozvolnému růstu.

Za pravdu jí dávají i data. Před pár měsíci bylo meziroční zlevnění metru čtverečního u starších domů sedm procent, což v korunách dělalo 7 400, dnes to jsou jen dvě procenta, tedy asi 1 700 korun. Trend tedy zřejmě pomalu končí. Nicméně podle jednatele FérMakléři.cz Lumíra Kunze je trh zatím pořád nakloněný nakupujícím. „Poptávka je stále utlumená, takže lidé mají z čeho vybírat. Nejsou pod tlakem a existuje i prostor vyjednat lepší cenu,“ míní.

nové byty PSN Backyard Dejvice

Situace se ale v průběhu roku nejspíš otočí. S poklesem sazeb poroste zájem o hypotéky, a tedy i nákup. Už teď jsou objemy sjednaných smluv nejvyšší za poslední rok a půl. „Kdo tak s prodejem nemovitosti vyčkával na lepší dobu, pro toho zřejmě nastane vhodná konstelace už letos,“ předpokládá Kunz.

Úrokové sazby se průměrně pohybují do 5,5 procenta. To sice pořád představuje bariéru pro některé kupující, ale klíčový je klesající trend. „Předpokládám, že během roku spadnou na úroveň čtyř procent, kterou bychom se měli naučit vnímat jako zcela běžnou a standardní,“ uvádí místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance David Eim.

73 tisíc korun

stojí průměrně metr čtvereční staršího domu v Brně.

U starších bytů už ke změně zaběhlého režimu došlo. Ty brněnské šly meziročně o sedm procent nahoru. Typově osmdesátimetrový se pořídí za cenu kolem 7,8 milionu korun, tedy o 574 tisíc korun víc než v úvodních měsících loňského roku.

U novostaveb je návrat k „normálu“ pomalejší, nicméně i tady realitní trh ožil. „Poptávka nechybí. Prodává se sice méně než po covidu, ale počítám, že konec letošního roku bude i v tomhle segmentu zlomový,“ myslí si Mančíková.

Už teď se v Brně v prvním čtvrtletí oproti loňsku prodal dvojnásobek bytů, konkrétně 246. „Novostavby i pronájmy ve městech jsou horké zboží a není výjimkou, že se menší byty v centru ani nestihnou dostat do inzerce,“ hlásí Dalibor Dvořák z Reality Proradost se sídlem v Brně.

Aspoň menší zahrada je základ

Makléř František Novotný, který se orientuje především na Brněnsko a Znojemsko, si všímá změny v poptávce a nabídce. „Vysoké ceny bytů v Brně a rostoucí úroky u hypoték vedly k tomu, že se kupující přesunuli do okolí s dobrou dostupností do největšího města v kraji,“ líčí.

Také Jiří Šmach z jihomoravské skupiny JRS Real sleduje trend, kdy lidé prodávají nemovitost v Brně a stěhují se do menších měst a obcí, nejlépe těch u hlavních tahů s obchodem a ideálně školou.

„Klientů ubylo, ale pokud už jdou na prohlídku, jsou to většinou kupci. Chtějí menší zahradu, což je důsledkem covidu a zároveň zhoršení dopravy i přistěhování většího množství cizinců. Nejlépe prodejné nemovitosti jsou menší domy se zahradou či pozemky s možností výstavby,“ pozoruje.

Češi znovu kupují byty. Poptávka roste o desítky procent, ceny šplhají vzhůru

Většina lidí prý platí v hotovosti, většinou díky prodeji jiné nemovitosti, nejčastěji po rozvodu nebo dědickém řízení.

Podle Rozsypala z Multicont reality se větší domy se zahradami daří i pronajmout. Odpovídá tomu cena a mnohdy jej podmínky, za kterých klienti souhlasí, překvapují. Zvýšený zájem je opět také o rekreační objekty. Tam však trochu naráží na zklamání zájemců, že se v chatách většinou nedá bydlet celoročně.

Lidé se vyptávají i na panelové byty. „U nich proběhla cenová korekce zhruba deset až patnáct procent, ale teď už částky neklesají. Cenu si drží také stavební pozemky, avšak reálné prodeje jsou nízké. Nicméně i zde letos očekávám výrazné oživení a nastartování výstaveb rodinných domů,“ uzavírá David Raus, jednatel stejnojmenných realitních služeb v Brně.

5. dubna 2023

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...