Na zámku v Moravském Krumlově začnou opravy. Pak chtějí získat zpět Slovanskou...

Na zámku v Moravském Krumlově začnou opravy. Pak chtějí získat zpět Slovanskou epopej. | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Slovanská epopej dojela do Moravského Krumlova, stěhování zabralo tři dny

  • 11
Část z dvaceti pláten Slovanské epopeje Alfonse Muchy dorazila už v úterý a ve středu do Moravského Krumlova, kde město vystaví dílo na zámku. Poslední část se stěhovala ve čtvrtek a do cíle dorazila v podvečer. Informoval o tom starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Epopej převážel kamion ve speciálních schránkách. Jakmile budou všechna plátna v Krumlově, čeká je příprava na vystavení. Město by podle Třetiny chtělo plátna ukázat lidem už v červenci.

Zastupitelé hlavního města schválili smlouvu o výpůjčce před týdnem. Na krumlovském zámku má být epopej vystavena pět let.  Podrobnosti o převozu díla nechtěl Třetina komentovat. 

„Vše je to z bezpečnostních důvodů, a proto jsme neuváděli konkrétní termín,“ řekl ČTK Třetina. Dodal, že pro média bude speciální mítink, kde bude možnost podívat se do prostor zámku. Očekává ho v rámci týdnů.

Po návratu do metropole má být cyklus obrazů na 25 let umístěn v budově Savarinu na Václavském náměstí. 

„Moravský Krumlov dostal řadu podmínek, které musel splnit, aby tam Galerie hlavního města mohla obrazy poslat. Dnes můžeme říct, že Krumlov vše splnil a nic nebrání tomu, aby mu mohla být epopej zapůjčena,“ řekla již dříve pražská radní Hana Třeštíková (Praha Sobě).

Podmínkou výpůjčky byla oprava zámku v Moravském Krumlově a úprava prostor, kterou tamní radnice již provedla.

Mezi požadavky bylo například potřebné technické vybavení, zvláštní pojištění a prostory musely být vybaveny speciálním protipožárním systémem či zabezpečovacím zařízením. Uskutečnila se také měření prostor vzhledem ke klimatu či osvětlení.

„Město Moravský Krumlov připravilo luxusní podmínky pro vystavení Slovanské epopeje. Jménem všech Moravskokrumlovských i lidí na Moravě vám děkuji za vaše rozhodnutí,“ řekl Třetina.

Dále pokračuje spor o vlastnictví díla, podle posledního rozsudku epopej nepatří hlavnímu městu, Praha se proti verdiktu odvolala.

Archiv: Jak Slovanskou epopej stěhovali z brněnského výstaviště: 

3. ledna 2019

,