Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Meruňky na jaře opět mrznou. Je to na změnu podnikání, zlobí se sadař

  6:37
Pěstitelé meruněk na jižní Moravě mají za sebou těžký začátek dubna. Jejich byznys znovu nalomil tuhý mráz, zemědělci vzdor klasickým pokusům o „zateplení“ sadů hlásí výrazné škody. Zdražovat však většina z nich zatím neplánuje. Nevidí v tom smysl, raději než nabízet předražené ovoce prý zavřou.
V sadech Ovocnářství Jansta Velké Bílovice se pěstitel Radek Jansta snaží...

V sadech Ovocnářství Jansta Velké Bílovice se pěstitel Radek Jansta snaží ochránit kvetoucí meruňky před mrazem kropením. | foto: Václav Šálek, ČTK

Většina květů na meruňkách se Zdeňku Hutákovi z Velkých Bílovic ani letos na plody nepromění. Mrazíky z konce března ještě nebyly fatální, avšak ty, které přišly minulý týden, už podle všeho přinesly kruté následky.

„Vážně přemýšlím, že změním podnikání. Už tři roky nám nevynáší, vždy přijde mráz,“ rozčiluje se majitel sadů na Břeclavsku.

Není sám, kdo sčítá škody. Jakkoliv totiž přes den teploty připomínají jaro, v noci mířily i na minus osm stupňů Celsia. Už předminulý týden nízká čísla ohrozila letošní úrodu hlavně u raně kvetoucích meruněk, v prvních dubnových dnech však bylo zřejmé, že je ještě hůř. Většina jihomoravských sadařů se tak momentálně snaží zachránit, co se dá. „Zapálili jsme v koších zbytky dřeva ze sadů, aby se trochu oteplil vzduch, budeme v tom pokračovat,“ popisuje Jan Krejčiřík z Velkých Pavlovic.

Sadaři u Buchlovic rozdělávají ohně v noci a ráno, kdy teploty klesají pod nulu.

Zapalování svící, zadýmování nebo ukládání nádob s vodou okolo stromů, aby se odpařovala a tím se oteploval vzduch – všechny tyto metody jsou ve hře. Mají však smysl jen ve chvíli, kdy teploty neklesají hlouběji pod bod mrazu. To se přitom v minulých dnech dělo.

„Všechna mrazuvzdorná opatření končí na technických limitech a ceně. Při delším období chladu nelze úrodu ekonomicky udržitelně zachránit,“ podotýká vedoucí Ústavu ovocnictví Mendelovy univerzity v Brně Tomáš Nečas. A toho jsou si vědomi i sami sadaři. „Letos to nechávám na přírodě. Dřív jsem zkoušel různé možnosti, ale nemělo to žádný velký efekt,“ přiznává Roman Křivka.

Zatímco březnové počasí v předminulém týdnu meruňky v jeho sadech v Kobylí na Břeclavsku víceméně zvládly, nyní ho škody neminou. Do jaké míry poslední mrazy poničily květy, však přesně vyčíslené ještě nemá.

Nepojistitelné riziko

Předčasný účet nechtějí odklepnout ani v Ovocnářské unii. Počasí totiž může sadařům ještě zkomplikovat život. „Nemá cenu dělat dílčí závěry, může mrznout až do půlky května, potom pravděpodobnost v 99 procentech klesá,“ vyčísluje předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Do té doby náhradní řešení nepřipadá v úvahu. Pokud se ale průzkum ovocnářů potvrdí a letošní úroda bude ve větší míře zasažena, obrátí se na ministerstvo životního prostředí s případnou žádostí o finanční pomoc. „Upřímně si ale nejsem jistý, zda tam na tohle zbude nějaká rezerva. Je to prostě nepojistitelné riziko,“ doplňuje Ludvík s tím, že žádná pojišťovna v portfoliu sady nemá.

Předejít poničení většiny úrody náhlými mrazy se dá jen stěží. Zásadní je i lokalita. Roman Křivka má tak například sady na více místech, aby každoročně alespoň něco přežilo. Ty v údolí jsou totiž k chladnému počasí náchylnější než ve vyšších polohách. I Aleš Marčík z Velkých Bílovic, který si svůj sad drží v sousedním kraji, plánuje kvůli mrazivým podmínkám přesun. „Asi se s ranými odrůdami meruněk přestěhujeme výš na kopec,“ přemítá Marčík.

Odborníci to považují za vhodné řešení. „Je třeba se vyvarovat mrazových kotlin, kde stéká a hromadí se studený vzduch. Vhodná lokalita je otevřená, mírně svahovitá. Ve vyšších polohách jsou ideální jižní svahy,“ radí expert Nečas s tím, že roli hraje i výběr vhodné odrůdy.

Přestože to letos vypadá na mizernou úrodu meruněk, sadaři momentálně zdražování neřeší. „Zatím jsme o tom neuvažovali, ale je to otázka budoucnosti. Na druhou stranu, když dáme kilo meruněk za dvě stovky, tak si je stejně nikdo nekoupí. Symbióza se zákazníkem musí fungovat,“ má jasno Krejčiřík.

Ani Huták, který by své podnikání po posledních dvou týdnech nejradši „zabalil“, ve zdražení východisko nevidí. „I kdyby něco přežilo, tak nemá cenu tlačit na peníze, to prostě nejde,“ hlásí rozhodně.

Mrazy zatím postihly především meruňky. Sadaři počítají milionové škody

Meruňky logicky nejsou jedinou plodinou v ohrožení. Namále mají také třeba třešně a jahody. „Po meruňkách jsou nejohroženější určitě broskve, ostatní druhy kvetou později, takže tam to snad tak horké nebude,“ přemítá Ludvík.

I jihomoravští vinaři mohou být v klidu. Letošní úroda hroznů totiž na většině území nezačala rašit. „V místech, kde je chladněji a jarní mrazy by tam mohly napáchat větší škody, se vysazují pozdnější odrůdy nebo takové, které chladné počasí dokážou ustát,“ říká prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Vinná réva, která již stihla vykvést a může být poničena, potom nebude mít na letošní úrodě vyšší podíl.

Pokud mohou sadaři a pěstitelé dostat alespoň jednu dobrou zprávu, tak podle meteorologů by se tento týden mělo oteplit až na patnáct stupňů.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...