První meruňkový sekt na světě vyrobil vinař Pavel Lacina a premiérově jej mohli lidé ochutnat na začátku prázdnin při Velkopavlovickém meruňkobraní.
Meruňky jsou totiž velkopavlovickým pokladem. Ostatně jedna odrůda, jejíž plody jsou mimořádně velké a šťavnaté, je po městečku pojmenovaná. Právě z velkopavlovických meruněk začal Pavel Lacina před pár lety vyrábět víno.
To si rychle získalo příznivce po celém světě. Ocenili ho mimo jiné i porotci Zlaté chuti jižní Moravy, oblíbili si ho ale také zákazníci až v Japonsku a na Havaji.
A právě meruňkové víno, které vzniklo fermentací stoprocentní šťávy z meruněk, je základem nového sektu. Víno pak putovalo do lahví a navíc se k němu přidaly kvasinky, aby mohly vzniknout bublinky oxidu uhličitého.
V tom spočívá tradiční způsob kvašení v lahvi. Po šesti měsících zrání následovalo „odstřelení“ korunky, doplnění dosáže a nakonec uzavření sektovým korkem.
Autor receptury, vinař Pavel Lacina, o netradičním sektu říká: „Je to pocta odrůdě Velkopavlovické meruňky, která má podle mě nejbohatší chuť sladkých a zralých meruněk.“ Podle něj bublinky v sektu příjemně podtrhují ovocné aroma, které je vyladěné a typické svou jemnou hořčinou.
Marhulové šumivé je tak další zajímavostí v nabídce vinařů z Břeclavska. K mání už je zde třeba levandulové víno, víno s příchutí kávy nebo takové, do nějž se přidávají pikantní chilli papričky.