Původně měl mít mrakodrap u brněnského parku Lužánky výšku 80 metrů. Z toho už...

Původně měl mít mrakodrap u brněnského parku Lužánky výšku 80 metrů. Z toho už developer slevil, novou podobu však ukázat nechce. | foto: A Plus

Kontroverzní stavba „mrakodrapu“ u lužáneckého parku štěpí vedení Brna

  • 13
Minulé vedení Brna několikrát odložilo vyjádření k plánu na kontroverzní novostavbu poblíž brněnského parku Lužánky, jíž mají ustoupit i dva vzrostlé platany. V minulosti proti podobě stavby dokonce lidé sepsali petici.

Developer Miroslav Kachlík následně řízení na stavebním úřadě ke konci loňského léta bez bližšího vysvětlení zastavil. Na podzim se ale rozjelo nové řizení se stejným předmětem, a materiál se tak dostal znovu na stůl i brněnským radním.

V pozměněné sestavě nakonec těsná většina šesti z jedenácti radních schválila, že město podá námitku do stavebního řízení. Proti tomuto usnesení byli zástupci ČSSD a ODS včetně primátorky Markéty Vaňkové.

„Navržený projekt v předložené podobě je v souladu s územní studií, kterou zpracovalo město právě s ohledem na dřívější debaty o vhodnosti rozsahu projektu,“ vysvětlila Vaňková.

Její náměstek a šéf brněnské ODS, jejíž členkou je i manželka developera Kachlíka, Robert Kerndl doplnil, že chování města má být pro developery předvídatelné, což se hlasováním na radě tentokrát nestalo.

„Bohužel, došlo k situaci, kdy připomínky městské části Brno-střed nebyly do zmíněné studie zpracovány, a tudíž se do ní nepromítly a nemohl se jimi řídit ani investor,“ podotkl.

Právě za Brno-střed vysokopodlažní budovu dlouhodobě kritizoval radní Petr Bořecký (ANO), který se po loňských volbách přesunul z rady městské části právě na magistrát a hájí stále stejný postoj, že taková výstavba je příliš objemná.

Stavitel kontroverzního „mrakodrapu“ v Brně couvá, u politiků narazil

S tím souhlasí i lidovecký radní Filip Chvátal. „Důvodem našeho nesouhlasu je kácení stromů ve vnitrobloku a taky velký objem navržené budovy,“ sdělil.

Podle něj se v minulosti s developerem snažili neshody a případné úpravy projektu řešit i prostřednictvím Kanceláře architekta města Brna, ovšem bez úspěchu.

Námitky do stavebního řízení nepodalo jen město. Ozvali se rovněž lidé z okolí a také spolek Sousedé Lužánek, kteří kritizují totéž co většina radních. Teď bude na stavebním úřadu, aby se s námitkami vypořádal a buď dal stěžovatelům za pravdu, nebo ne.

Výstavba je každopádně ještě daleko. Není totiž vyloučeno, že odpůrci 40 metrů vysoké budovy s dvanácti patry bytů a kanceláří proti případně vydanému povolení podají i odvolání.

18. září 2018