Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S prezidentem jsme u vína mluvili o napravení křivd, řekl vyznamenaný Uhde

  6:20
Po třiadvaceti letech je Petr Pavel dalším prezidentem, z jehož rukou převzal dramatik a politik Milan Uhde vysoké státní vyznamenání. Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy přijal Uhde na Pražském hradu 28. října s tím, že ho považuje za ocenění práce poslanecké sněmovny, které po rozdělení republiky předsedal.
Oceněný spisovatel a dramatik Milan Uhde.

Oceněný spisovatel a dramatik Milan Uhde. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Zároveň se ohradil proti polemice, zda by bývalí disidenti měli vyznamenání přebírat od prezidenta Pavla, jenž je bývalým členem KSČ.

O svém státním vyznamenání z roku 2000 z rukou tehdejšího prezidenta Václava Havla brněnský rodák Milan Uhde říká, že kdyby mohl, zkusil by ho tehdy kamarádovi Havlovi rozmluvit. „Řekl bych mu: Vašku, já takové zásluhy nemám, bude se říkat, že mi to dáváš z kamarádšoftu. Vašku nedělej to,“ ohlíží se Uhde o třiadvacet let zpět.

Podobně sedmaosmdesátiletý dramatik a politik smýšlí i o Řádu Tomáše Garrigua Masaryka, který od prezidenta Petra Pavla převzal o víkendu. Neskrývá potěšení, avšak ani rozpaky.

Ani tento řád byste si neudělil?
Svoji úlohu v politice vidím jako skromnou. Tohle vyznamenání beru jako ocenění práce první Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a před ní České národní rady, která pomáhala připravit Ústavu České republiky. Platila od 1. ledna 1993 a s dodatečnými úpravami slouží celkem dobře dodnes. To je věc, na níž si určitou zásluhu osobuji, když jsem první parlament čtyři roky řídil. Musím říct, že práce poslanecké sněmovny byla taková, že si ocenění zasloužila.

Jméno však ocenění nese vaše.
(pousměje se) Protože nemáme takový precedent, že by prezident udělil vyznamenání poslanecké sněmovně. Beru to tak, že vyznamenal určitou osobu, a až skončí její pozemská pouť, tak pozůstalí už vědí, že mají vyznamenání vrátit, protože je pouze propůjčené.

Na konci září jste se stal držitelem Ceny České akademie divadelníků, po měsíci přijímáte Řád TGM. Snesou obě ocenění srovnání?
Při udílení cen Thálie jsem v září řekl, že se cítím být divadelníkem. Opravdu jsem o tom míval pochybnosti; chtěl jsem pracovat v divadle a s dopuštěním božím jsem byl tím, kdo přinesl hotovou hru a potom se dozvěděl, že ji budou nebo nebudou hrát. Divadelník patří do divadla, a já do něho patřím díky tomu, že mě tohle prostředí vzalo mezi sebe. Co se politiky týká, tak ve srovnání s takovými osobnostmi, jakou byl právě Masaryk, samozřejmě zaostávám o několik délek.

Vyznamenání od prezidenta putují na jih Moravy, vysoké ocenění má Uhde

Jaké bylo setkání s dalším prezidentem, od něhož jste vyznamenání přijal?
Deset let jsem na Pražském hradě nebyl. Naposled jsem byl pozván Václavem Klausem, svým bývalým stranickým a vládním šéfem. Další prezident (Miloš Zeman) mě okamžitě škrtl. Takových, jimž se staly podobné křivdy, nás v sále bylo víc, kteří cenu od bývalého prezidenta nemohli nebo nechtěli převzít. Při číši vína se nám prezident Petr Pavel zmínil, že o napravení těchto křivd mu šlo, a to se, myslím si, podařilo. Průběh byl důstojný a řeč prezidenta byla taková, jaká mu sluší. Nikdo neočekával filozoficky objevný projev, který vstoupí do dějin České republiky jako něco převratného. Prezident se své role zhostil důstojně a na úrovni.

Pocítil jste zadostiučinění, že jste byl na Pražský hrad po deseti letech pozván?
Osobně odmítám úvahy politologa pana Lukáše Valeše, který se podivil, že bývalí disidenti přijali ocenění z rukou bývalého rozvědčíka. Já sám jsem v životě mnohokrát těžce chyboval, ať už jako nezralý mladík, tak jako zralý člověk a politik. Coby dvacetiletý mládenec jsem v šestapadesátém roce potřeboval Chruščovův referát, abych prohlédl jeden ze svých katastrofálních životních omylů. Chápu, že člověk zraje, věřím, že i já jsem do jisté míry dozrál k určitému poznání. Byla otevřena i pro komunistu Šabatu, mého prvního a závažného učitele politického myšlení, a věřím, že je otevřena každému. A tak jsem s plným vědomím převzal vyznamenání od pana prezidenta. Jestli si někdo přeje, aby byl člověk zralý ve dvaceti, a soudil takového člověka za jeho nezralé stanovisko, tak to já nedovedu.

Milan Uhde (vpravo) ve Vladislavském sále Pražského hradu. (28. října 2023)

Vraťme se, s dovolením, k onomu zadostiučinění.
I Václav Klaus, i když třeba měl některé důvody nesoudit mne moc příznivě, mě jako prvního předsedu poslanecké sněmovny na Pražský hrad zval. Po roce 2012 jsem si zvykal, že to tak už nebude, a svoji ženu jsem na to připravil: tam už se, Zuzanko, nikdy nepodíváš. Říkal jsem si, že je to svým způsobem v pořádku. Co bych tam také za prezidenta Zemana dělal? Vždyť bylo správné, že mě nezval, on věděl, že bych nepřišel, a jako dobrý hospodář aspoň ušetřil za poštovné.

Mluvil jste však o křivdě, kterou jste celých deset let vnímal.
Ať jsem se dopustil chyb, jakých jsem se dopustil, a jsem, jaký jsem, tak pozvání na Pražský hrad by předseda prvního poslaneckého útvaru České republiky dostávat měl. Osobně, jako Milana Uhdeho, bych sám sebe taky nikam nezval, pane kolego. Ale že mé pozvání jako někoho, kdo byl spolutvůrcem a odhlasoval první ústavu,vrací věci do pořádku, je podle mě potřeba říci. Je to tak v pořádku.

Vzpomněl jste v sobotu na vyznamenání od Václava Havla z roku 2000?
Bliklo mně to hlavou. Uvažoval jsem nad tím, že být současným prezidentem, že bych si Řád TGM neudělil. Bohužel jsem kdysi neměl možnost medaili rozmluvit příteli Havlovi, než mi ji udělil. Nemyslel jsem si, že bych měl takové zásluhy o českou kulturu a o stát, to by bylo nadnesené. Když jsem však příležitost odmítnout neměl, řekl jsem si, že nebudu dělat brikule a nebudu prezidenta kárat za jeho rozhodnutí. To jsem si tedy v sobotu vybavil. Považuji se za skromného člověka a další vyznamenání bych si neudělil, ale o nějakém odmítnutí ocenění jako o demonstraci skromnosti jsem se rozhodl, že ji provozovat nebudu. S pocitem určité výčitky, že jsem přeceněný, jsem se rozhodl, že Řád TGM přijmu, a tak jsem to i sdělil řediteli protokolu panu Tomáši Pernickému. Také jsem mu řekl, že jsem jedno vyznamenání už dostal, čímž se cítím oceněn dostatečně. Informoval mě o tom, že pan prezident je jiného názoru, a že mi připravil ocenění další.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...