Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsme hlavní kulturní stanice, říkají šéfové brněnského hudebního Metra

  6:16
Před patnácti lety se dva muzikanti Josef Buchta a Pavel Řehoř rozhodli otevřít si v Brně hudební klub. Po příležitosti navázat na věhlasné Metro ihned skočili a vytvořili místo, kde se střídají kapely a zpěváci všech možných žánrů. Každý sice osobně tíhne k jinému stylu, ale problémy jim to nevytváří.

„Každý umí něco, a když se to spojí, přináší to ten nejlepší výsledek. A fungujeme tak už patnáct let, což je dlouhá doba,“ usmívá se Buchta.

K výročí pro návštěvníky Metro Music Baru v Paláci Alfa v Poštovské ulici připravili řadu koncertů proplétajících se celým podzimem.

Klasické dopravní metro Brno nemá, takže když tu tohle slovo zazní, co si lidé představí?
Řehoř: Já věřím, že právě hudební klub nebo tančírnu. Když jsme Metro převzali před patnácti lety, tak jsme si ten název nevymysleli. V roce 1937 ho otevřeli jako jazzový klub Metro Music Hall a od té doby se vždycky jmenoval Metro. To je prostě brněnské Metro.
Buchta: Lidé to používají. Je to hlavní kulturní stanice. (směje se)

Jak jste se vyrovnávali s odkazem, jejž si klub z historie nese?
Buchta: Ten odkaz je složitý a hlavně různorodý. Za první republiky tady fungovala tančírna pro kapely. V osmdesátých letech tu vznikla spíš komunistická diskotéka a potom se tu střídali Albánci. V poslední řadě tu chtěli udělat jazzový restaurant. Ale skončil dřív, než začal. Nakonec jsme Metro převzali my a vybudovali z něj opět prestižní hudební klub. Protože do tohoto prostoru samozřejmě patří hudba, ne gastronomie.

Máte s předešlými variacemi klubu společné nějaké prvky?
Řehoř: Ze startu jsme pořádali pravidelné jazzové pondělky, což možná navázalo na to, že se tu kdysi hrál jazz. Ale jinak jsme se vždy zaměřovali na všechny možné žánry.

Co stojí za touto rozmanitostí?
Řehoř: Vychází to od nás. Nejsem žádný ortodoxní rocker a Pepa ortodoxní jazzman. Kdybychom s něčím vyloženě nesouhlasili, tak to tu neděláme. Ale máme určitou laťku kvality a vkusu, kterou musí kapely splňovat. Navíc chceme prostor maximálně využít. Od začátku tu hrál jeden den jazz, druhý den metal, třetí punk, čtvrtý den stand-up.
Buchta: Ale neustále se snažíme držet podmínku, aby šlo o živé umění. Tedy aby umělci hráli na nástroje. Občas se tu třeba objeví i elektro a tak, ale naprosto výjimečně. Brno má čtrnáct hudebních klubů. Velké klubové město. A každý máme svůj díl toho, co děláme. Takže nabídka je pestrá a my se věnujeme tomu, co nás skutečně baví. Opravdu nás živí umění a je to pro nás zásadní.

Na rozmanité brněnské klubové scéně si udržujete poměrně výsostné místo. Co stojí za popularitou Metra mezi lidmi?
Řehoř: Možná právě ta multižánrovost. V jednu chvíli tu kluci skáčou na metalovém nebo punkovém koncertu a za hodinu tancují holky na světový mainstream.
Buchta: Navíc si udržujeme klasickou klubovou atmosféru. Třeba v Sonu už nestojíte tak blízko umělců. Tady můžete od těch legend být půl metru. Kapely jsou tu taky spokojené, protože máme dřevěnou podlahu i panely a dřevo je nejlepší akustický prvek. Takže se tu drží trocha ozvěny, ale jen tak akorát.

Legendární Melodka našla dočasný azyl, přesune se do sklepa bývalé pivnice

Myslíte, že roli hraje i ona dlouhá historie klubu?
Řehoř: Určitě. Když jsme před patnácti lety otevřeli, stál jsem v prvních týdnech před klubem a naproti šly dvě dvojice seniorů. Zastavili se, pán ukázal a řekl: „Metro, tam chodily tancovat vdovy.“ To si myslím, že ukazuje všechno. My jsme tomu přidali živou muziku.

Které období v těch patnácti letech byste označili za vrcholné?
Buchta: Mezi roky 2014 a 2016 tady stávala fronta až skoro ke Kobližné. Lidé čekali hodinu venku, ačkoli bylo klidně minus deset stupňů. Klub není nafukovací, takže se museli střídat. Když někdo odešel, jiný mohl zase přijít. Ale ty doby už jsou pryč, a to všude, nejen v Metru.

V covidu klubová scéna zažila silný propad. Jak jste na tom teď?
Buchta: Návrat lidí do fáze, že chodí za kulturou a platí za ni, je stále velmi pomalý. Ještě jsme v návštěvnosti koncertů nedocílili čísel jako před pandemií. Postupně se to zlepšuje, ale nenahrává tomu ani zdražování a válka na Ukrajině. Kultura stojí u lidí vždy až na posledním místě. A konání velkého množství městských akcí a hraní v centru zadarmo nás kluby strašně bije, protože pak lidé nechtějí platit za vstupenky. Před covidem jsme pořádali 200 až 250 koncertů ročně. Teď je to třeba 120 akcí.

Co vás pandemie naučila?
Řehoř: Všechno musíme řešit trochu ekonomičtěji, než jsme si zvykli v dobách hojnosti, kdy jsme měli pořád narváno. Tehdy u nás pracovalo i víc zaměstnanců a celkově se na všem méně šetřilo.
Buchta: Když teď máme v neděli, pondělí a úterý zavřeno, vypínáme veškeré lednice. Snažíme se i více myslet na vodu. Dřív jsme takové věci neřešili. Navíc nám po dvou letech covidu odešli všichni zaměstnanci. Takže máme kompletně nový personál a je ho i méně. Změny jsme udělali ve fungování směn. Už nejedeme na dvě směny, které by se po týdnu střídaly, ale zůstala jen jedna a lidé pracují méně dní.

Lákají na metal i Donutila. Nový kulturní klub v Brně plánuje i vlastní pivo

O jaký hudební žánr nebo celkově typ programu je u vás největší zájem?
Buchta: Historicky nejvíc lidí chodí na stand-upy. Ty jsou konstantně vyprodané, a hlavně po covidu. Po práci lidé už často nemají náladu na něco umělečtějšího. Chtějí si sednout, zasmát se vtipům, odpočívat. Naopak u hudby záleží méně na žánru a více na ohlasu a kvalitě. V každém stylu se najde spousta kapel, u kterých dopředu víme, že jejich koncert bude úspěšný. Ale také těch, u nichž tušíme, že to bude vyžadovat více práce.

Přizpůsobujete tedy program a výběr interpretů podle zájmu návštěvníků?
Buchta: Spíš jde o to, co se zrovna nabízí. A hodně kapel nám utíká, protože chtějí hrát ve větším prostoru. K nám se vejdou tři stovky lidí, a to je pro mnohé už málo.

Co rádi posloucháte vy? A ovlivňují vaše osobní preference program v Metru?
Řehoř: Já jsem rocker, ale už od patnácti let jsem poslouchal široké spektrum žánrů. K stáru mi tak nejvíc vyhovuje punk a funk. (směje se)
Buchta: Nebráním se žádnému stylu, dokud jde o kvalitní kapelu, kterých se naštěstí najde stále dost. Muziku mám ale hodně spojenou s místy. Když jedu na svoji chalupu v Beskydech, poslouchám třeba cimbálky. Pro mě nejpozitivnější hudba. Hned nato si pustím kompletní album Vlasty Redla, který je s tím spojený. Pak přijde jazz dvacátých a třicátých let a zakončím to albem AC/DC.
Řehoř: Cimbálky si taky rád poslechnu. Jejich koncerty jsme dokonce zkoušeli dělat.
Buchta: Proč by nemohly hrát cimbálky v hudebních klubech? Pokud mají posluchačskou základnu, což většinou mají – a v Brně opravdu širokou, tak to není problém. Například Harafica se hned vyprodala a další měly taky slušnou návštěvnost.

Chodíte jako majitelé hudebního klubu i ke konkurenci, například pro inspiraci?
Buchta: Když mě něco zajímá, tak vůbec neřeším, v jakém klubu to je. Jdu kamkoli. A akce děláme i v jiných klubech, protože některé koncerty vyžadují větší prostor. Ani finančně bychom to vše v Metru nemohli udělat, jelikož potřebujeme prodat mnohem více vstupenek, abychom všechno zaplatili.

V Metru trávíte spoustu času. Utíkáte někdy raději někam do ticha?
Řehoř: Pořád. Hodně třeba jezdím na kole po lesích.
Buchta: A já mám tu chalupu v Beskydech. Kombinace střídání dvou světů. Přestože si myslím, že jsem městský člověk, tak potom potřebuju úplně změnit prostředí a vypadnout z města. Někam, kde je právě to ticho, les a ptáci. Ale ani v jednom nemůžu zůstat napořád. To bych byl asi nešťastný.

Autor:
  • Nejčtenější

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chtěl ho Baník, říkají místní o chlapci, jehož zabila branka. Stav hřiště je štve

2. května 2024  15:02

Premium Z tragédie se vzpamatovávají lidé z břeclavského sídliště Na Valtické. Ve středu večer tam spadla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Brně začala výstavba prémiových bytů, jeden vyjde v průměru na 16 milionů

3. května 2024  17:56

Jako o prázdninách, které trvají 365 dnů v roce, si mají v budoucnu připadat rezidenti žijící v...

Aspoň něco pro diváky, komentoval Palát přehození Švýcara za mantinel

5. května 2024  19:42

Asi to bylo nejpříznačnější pro vystoupení českých hokejistů v generálce na mistrovství světa na...

Místo přání dostala prodavačka ránu kladivem, další zastřelil falešný prodejce

5. května 2024

Premium Takřka dokonaný mord mladičké prodavačky v brněnském obchodě s moukou se v roce 1909 odehrál na...

Cyklista vjel do křoví a hlavou narazil do stromu. Přilbu měl, přesto zemřel

5. května 2024  12:07,  aktualizováno  13:52

V sobotu v podvečer řešili jihomoravští policisté dvě dopravní nehody. Na Znojemsku naboural řidič...

Gudas v Brně: divadelní Donaha! s manželkou, učil se v krasobruslení

5. května 2024  9:58

Hokejista Radko Gudas se tento týden díky startu na Českých hokejových hrách v Brně může přenést ve...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ostrov kanibalů. Stalinistický režim na Sibiři zrealizoval noční můru

Pochytali na moskevských ulicích tisíce lidí, zločince, straníky, dělníky, matky od rodin. Deportovali je na Sibiř....