Voňavá bylinka se s hroznem potkává už na samotném počátku, sotva je ustřižený z révového keře. „Hrozny se uloží na usušené květy levandule. Ty slouží jako lože pro vysychání hroznů,“ popisuje Petr Marcinčák.
Proces je podobný jako při výrobě slámového vína, na které se novosedelské vinařství specializuje. „Po vyschnutí se hrozny vylisují a v moštu nebo už hotovém víně se macerují levandulové květy,“ upřesňuje vinař.
Polokeře rostou kolem vinařství
Levanduli podle Marcinčáka sluší hlavně ryzlink rýnský či vlašský, frankovka, svatovavřinecké a rulandské bílé. Dávají dostatečně intenzivně vyniknout vůni rostliny, která má řadu léčivých účinků. „Snižuje například krevní tlak, pomáhá při zažívacích i srdečních potížích,“ popisuje Petr Marcinčák příznivé vlastnosti rostliny.
O nedostatek „vstupní suroviny“ zatím strach nemá. Levandulové polokeře obklopují jeho vinařství v Novosedlech i hotel v Mikulově, který provozuje jeho žena Hana. Na její přání ostatně levandulové víno vzniklo a právě jen v její restauraci je zatím k dostání.