Stádo koní u Janohradu nedaleko Lednice (4. června 2010)

Stádo koní u Janohradu nedaleko Lednice (4. června 2010) | foto: Radek Miča, MAFRA

Letecké snímky zatopených míst na jižní Moravě

  • 3
Přestože v pátek nad jižní Moravou vyšlo slunce, s následky lijáků a nepohody se budou Jihomoravané ještě několik dní potýkat. Na některých místech stojí obrovské laguny vody, jinde šplouchá ve sklepech a nelze ji odčerpat, dokud to nepovolí statik.

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek na základě žádosti starosty města Hustopeče Luboše Kuchyňky rozhodl o rozšíření vyhlášeného stavu nebezpečí právě o Hustopeče.

"Začalo platit od 14:00. Stav nebezpečí trvá na části území Jihomoravského kraje až do půlnoci 11. června," uvedl Jiří Klement z kanceláře hejtmana.

Velká voda u Lednice (4. června 2010)Voda na polích nedaleko Blučiny (4. června 2010)

Od středy 2. června hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s přívalovými dešti a zvýšenými hladinami řek a potoků vyjížděli k necelým 250 zásahům.

"Profesionální jednotky vyjely ke 100 zásahů, hasiči Správy železniční dopravní cesty zasahovali čtyřikrát, 272 zásahů mají jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí," vyjmenoval mluvčí Jaroslav Haid.

Voda z rozvodněné řeky Moravy zalila i část Rohatce  (4. června 2010)

V Rohatci hasiči pokračovali v čerpání zatopených sklepů a ve sledování protipovodňových hrází a stavu vody v lokalitě u ulic Baráky a Slovácká.

Šárka Chromková z Rohatce má zatopený sklep, vodu však nemohou odčerpatou čerpat kvůli narušené statice od minulých povodní

Šárka Chromová z rohatecké ulice Újezd má ve sklepě vodu už od povodně, která udeřila před čtrnácti dny. A odčerpat ji nesmí, protože její dům má zřejmě narušenou statiku.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit