Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hold židovským podnikatelům. Kuffnerovi výrazně ovlivnili Břeclav i Vídeň

  12:22
Nově obnovená židovská síň v Břeclavi je jednou z významných památek, kterou nechala ve městě vybudovat židovská rodina Kuffnerů. Ta navíc neovlivnila jen to, jak vypadá jihomoravské město, ale zapsala se i do dějin rakouské Vídně či slovenského Sládkovičova. Členové rodu podnikali v cukrovarnictví, pivovarnictví i zemědělství a zanechali za sebou ikonickou stavební činnost i cenné umělecké sbírky.
V Břeclavi vyráběli Kuffnerové bílý cukr od roku 1862. Hermann Kuffner (na...

V Břeclavi vyráběli Kuffnerové bílý cukr od roku 1862. Hermann Kuffner (na snímku), jenž byl i břeclavským starostou, byl duší podniku až do své smrti. | foto: archiv Aleny Káňové

O významu rodu, který za záslužné mecenášské i podnikatelské aktivity získal na přelomu 19. a 20. století šlechtický titul, vypráví nový web Kuffnerovi.eu. Texty vytvořila historička Alena Káňová, která se tématu věnuje již téměř patnáct let.

Portál seznamuje čtenáře s jednotlivými osobnostmi rodu, bohatým hospodářským i architektonickým odkazem, předkládá také základní rodokmen, šlechtické erby i časovou osu hlavních historických událostí rodiny.

„Nový web je zatím nejucelenějším odborným projektem věnovaným rodině Kuffnerů, a to všem rodinným liniím. Je to vlastně taková encyklopedie nejvýznamnější břeclavské židovské rodiny. Můžeme sledovat její vzestup, období slávy a nucený odchod pod tlakem nástupu nacismu,“ představuje informační portál historička Káňová.

Webová stránka přitom není jedinou novinkou, která se s rodinou Kuffnerů pojí. Další částí projektu, navázanou na rekonstrukci obřadní síně, se stal Ztracený svět, tedy 3D vizualizace tří kuffnerovských památek v Břeclavi, a to cukrovaru, synagogy a obřadní síně. Srovnání historie se současností a připomenutí toho, co již zmizelo, umožnila kombinace archivních materiálů, současných fotografií, odborných textů a využití dronové techniky.

Rod se historičce dostal pod kůži

Impulzem k tvorbě byla pro historičku spolupráce s Břeclaví právě na rekonstrukci zmiňované židovské obřadní síně. „Kromě odborné konzultace a dohledu při téměř roční náročné obnově významné novogotické památky jsem dostala na starost i dvě takzvané měkké aktivity, které byly nedílnou součástí projektu,“ přibližuje Káňová.

Jednou z nich byly právě webové stránky věnované rodině Kuffnerů, na kterých začala s firmou IdeaTech pracovat v jarních měsících letošního roku. „Ale samozřejmě jsem využila své práce, informací a bohatého fotoarchivu z let minulých,“ dodává s tím, že po letech bádání po stopách Kuffnerů se jí tento rod dostal pod kůži. „Patří k mým základním tématům a stal se součástí mé práce o historii židovské komunity na Břeclavsku,“ říká.

Kuffnerové: Na začátku bohatství byl pozemek vyhraný v šachové partii

Postupně se Káňová spojila s dalšími historiky a amatérskými badateli věnujícími se podobným tématům a s některými z nich navázala i přátelství. „Takže rodina Kuffnerů a vše kolem ní je nyní součástí mé práce, mého trávení volného času a stává se i částí mé osobnosti,“ usmívá se.

A co bylo pro historičku největším překvapením? „Asi poznatek, jak moc se rodina zapisovala do dějin tří výše zmíněných měst, ale i jednotlivých hospodářských odvětví. A to v rámci jak habsburské monarchie, tak v nástupnických státech, tedy Československu a Rakousku. A nesmím také zapomenout na jejich filantropickou a sběratelskou aktivitu,“ jmenuje Káňová.

Potomci žijí v USA a Kanadě

V plánu je i publikace, na které pracuje se slovenskou kolegyní Evou Sudovou ze Sládkovičova. „Chceme ji vydat příští rok, kdy uplyne sto let od úmrtí nejvýznamnějšího představitele slovenské větve rodu, a to barona Karla Kuffnera de Diószegh,“ vysvětluje.

V knize bude více prostoru pro další fakta a historii rodiny, fotomateriál a archiválie i zařazení rodiny do dějových kontextů doby. „Také bych se více chtěla rozepsat o židovském prostředí míst, kde Kuffneři žili a pracovali. Webové stránky navíc musí mít spíše popularizační jazyk a některá témata jen nastiňovat,“ přiznává.

Tugendhatové byli úspěšní průmyslníci, které proslavila jen drahá vila

V současnosti pokračuje rod Kuffnerů už pouze po ženské linii, mužské jméno Kuffner v podstatě vymizelo. „Potomci žijí převážně ve Spojených státech amerických a Kanadě. Se slovenskou kolegyní pracujeme na pokračování rodokmenu do současnosti a také na navazování kontaktů,“ líčí Káňová.

Těší ji, že se jí daří oživovat i právě ženské osobnosti rodu. „Ty jinak zůstávají ve stínu svých mužských příbuzných. Za zmínku stojí Ester Kuffnerová, zajímavá dáma z maďarských židovských kruhů, která se provdala do Břeclavi za Wolfa Kuffnera. Je pochována na břeclavském židovském hřbitově a její náhrobek z roku 1836 je jediný v jazyce jidiš,“ vyzdvihuje historička.

7. prosince 2021

Autor:
  • Nejčtenější

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě tlačil hlavu do hlíny, pak ji pokálel. Za brutální znásilnění dostal 6,5 roku

28. května 2024  13:15

Mimořádně brutálně si počínal cizinec, který na Vyškovsku napadl ženu. Tu nejprve oslovil, pak ji...

Z velkých plánů sešlo. Brněnská akvaponická farma končí, dluží i zaměstnancům

27. května 2024

Brněnská firma Future Farming, která se zabývá akvaponickým zemědělstvím, chystá uzavření farmy v...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z Pohlreichem zostuzené Bohémy má být opět restaurace, Národní divadlo ostrouhalo

27. května 2024  13:33

V Brně to býval známý pojem, byť v posledních letech existence se renomé restaurace Bohéma...

Karviná - Vyškov 1:0, favorit vyhrál i druhý zápas baráže, rozhodl Mikuš

2. června 2024  16:51,  aktualizováno  19:34

Aktualizujeme Karvinští fotbalisté v baráži proti Vyškovu vyhráli i druhý zápas nejtěsnějším rozdílem 1:0 a...

U Brněnské přehrady zkolaboval cyklista. Resuscitace nepomohla

2. června 2024  12:46

Pomoc jihomoravských záchranářů potřebovalo v sobotu několik cyklistů. Na Brněnsku ošetřili ženu,...

Po chudých letech bylo potřeba něco udělat, říká „šéf kultury“ v Blansku

2. června 2024  12:32

Chcete se pořádně pobavit? Tak to musíte do Boskovic, nebo raději vyrazte rovnou do Brna. Tento...

Podobu zahrady u nově otevřeného Domu přírody v Hodoníně ovlivnilo tornádo

1. června 2024  16:35

Poznávání pokladů bohaté a unikátní národní přírodní památky Hodonínská Dúbrava je hlavním cílem...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...