ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Brněnská firma vyvinula test na koronavirus, výsledek je do hodiny a půl

  • 19
Brněnská firma Elisabeth Pharmacon oznámila, že vyvinula vlastní test na diagnostiku koronaviru. Je schopna ho okamžitě začít dodávat, musí však projít schvalovacím procesem.

„Souprava umožňuje přímou detekci viru v jedné zkumavce a cílí na tři nezávislá místa v genomu viru, čímž dostává vynikající detekční citlivost. Navíc souprava obsahuje interní kontrolu pro získání validních výsledků,“ uvedla firma k testu, na který upozornila Česká televize.

Souprava je podle společnosti vyráběna podle přísné normy a splňuje i veškeré legislativní požadavky na zdravotnické prostředky. Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly musí vše nejdříve prověřit Státní zdravotní ústav.

„Testy musí projít certifikací a musí být schváleny. Není možné používat testy, které certifikovány nejsou, protože není garance toho, že v případě pozitivity se ten test chová tak, že ji najde, nebo je málo citlivý a některé případy by mohly uniknout,“ vysvětlil už v úterý Prymula k případu Soni Pekové, která na Facebooku oznámila, že její laboratoř Tilia vyvinula jednodušší test na odhalení koronaviru, než používají ostatní pracoviště.

Na test brněnských vědců lze použít vzorky stěrů z nosohltanu, slin, krevního séra i plasmy. Analýza trvá přibližně hodinu a půl a je využitelná pro většinu běžných laboratorních přístrojů DNA analýzu v reálném čase.

Ve výzkumu byli intenzivně zapojeni čtyři vědečtí pracovníci, kteří v současné době vyvíjí další testy na koronaviry. Jedním z nich je i Omar Šerý, který se omluvil, že na poskytnutí dalších informací nemá čas, protože intenzivně pracuje.

Brněnská společnost je připravena zabezpečit dodávky nejen českým laboratořím, ale uspokojit i poptávku ze zahraničí.