Křížek, za kterým střílel Antonín Daněk před 50 lety na záložníky u Bučovic, stojí dodnes nedaleko Kojátek. Křižovatka už neexistuje. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Máte dost, nebo to mám do vás našít? Před lety na Moravě vraždil vojenský zběh

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Před 50 lety, třináct dní po řádění Olgy Hepnarové, zabíjel u Kojátek na Vyškovsku zběh Antonín Daněk. Předtím ukradl transportér a zběsilou jízdou terorizoval tři okresy. O pouhý den dříve nic nenasvědčovalo tomu, že se z tohoto uzavřeného vojáka základní služby stane několikanásobný vrah.

Dnes by to byl sedmdesátník a jako většina penzistů by si nejspíš užíval radovánek s vnoučaty. Jenže život mladého muže tragicky skončil v pouhých 25 letech u Kojátek. Když před půl stoletím odjížděl ze Slovenska na cvičení záloh k vojenské jednotce v Bučovicích, jistě netušil, že se do rodné obce už nevrátí.

Jeho rodině po něm poslali jen pár drobností: krabičku cigaret Start, hliníkovou lžíci, umělohmotný vojenský hřeben, klíče, dvě zátky k lehátku a 19,60 Kčs. To byly věci, které měl po kapsách, když ležel mrtvý na křižovatce Bučovice – Kojátky – Bohaté Málkovice. V jeho těle patolog našel celkem jedenáct střel ze samopalu...

Musel nás vidět, jak se kryjeme, a střílel přímo na nás, dá se to hlavně usuzovat z toho, že střílel i na ležícího vojína, který byl jeho předcházející střelbou zraněn viditelně, poněvadž již předtím z něho vytekla krev.

výpověď jednoho z vojáků

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se