Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kameraman z jihomoravského Vracova se prošel po červeném koberci v Cannes

  11:52
Když v hlavním kině v Cannes šéf celého festivalu přišel osobně uvést ve světové premiéře portugalský film Restos do Vento, byla to sama o sobě netradiční věc. Po několikaminutovém potlesku vestoje na konci projekce už bylo jasné, že snímek zabodoval. Jeho kameraman Mark Bliss, vlastním jménem Marek Blaha, z jihomoravského Vracova, tak nemohl z festivalu odlétat spokojenější.

Čechoaustralan Mark Bliss, vlastním Marek Blaha, je podepsaný pod filmem uvedeným na letošním festivalu v Cannes. | foto: archiv Marka Blisse

„Je to neskutečný úspěch pro film, který je nízkorozpočtový, ale scénář mu dává sílu a duši a my jsme se s tím nedostatkem financí poprali a vytvořili snímek, který jsme chtěli. Že jsme se dostali do Cannes, je potvrzení, že jsme to asi udělali hodně dobře, a jsme obrovsky nadšení,“ líčí.

Sám tady viděl film poprvé ve finální verzi a projekci si užil se vším, co k tomu patří. „Projít se po červeném koberci a slyšet svoje jméno bylo nádherné,“ uznává.

Restos do Vento uváděný pod anglickým názvem Remains of the Wind režíroval jeho kamarád Tiago Guedes, s nímž spolupracuje přes dvanáct let. Toto je ale jejich první dlouhometrážní snímek. Kývl mu na něj, aniž by četl scénář. Pro Portugalsko je to v pětasedmdesátileté tradici Cannes teprve čtvrtý film, který se na festival dostal. „Takže u nich je to mediální zpráva číslo jedna a Tiagovi se teď už nejde dovolat,“ směje se Bliss.

Natáčelo se netradičně, tedy postupně

Film je o boji jedince, který se postaví bezpráví a je ochoten za ten svůj boj položit cenu nejvyšší. A taky o tom, jak moc jsou lidé ochotní ohýbat morální kodexy ve svůj prospěch.

„Jelikož herecká křivka je velice náročná, režisér rozhodl, že to natočíme chronologicky. Že je celý film natočený od začátku do konce tak, jak byl napsaný, je opravdu netradiční a téměř se to už nevidí, protože se na tu samou lokaci vracíte třeba desetkrát. Herci se ale nemuseli posouvat ve scénáři, což pro ně bylo úžasné a ve výsledku je to vidět,“ myslí si kameraman, který se označuje i jako dobrodruh a motorkový závodník.

Dvě časové roviny se také snímaly různými způsoby. Scéna z roku 1995, kdy se při místní tradici stane neštěstí, je celá točená z ruky na starší objektivy a formát 16:9. Současnost, kdy pozorujeme všechny zúčastněné té tragické události, jež se na všech podepsala a po letech rozdmýchá spolknuté emoce, je pak zabírána staticky a širokoúhle.

Ve filmu je i česká pomlázka

Natáčelo se loni na podzim necelých padesát dní ve velmi malé vesničce na hranici mezi Portugalskem a Španělskem, víceméně opuštěném místě, kde není obchod ani škola, ale zato obrovská nezaměstnanost. Z původních šesti set obyvatel tu dnes zůstalo jen asi třicet důchodců. Tvůrcům to však vyhovovalo, protože mohli natáčet v podstatě kdekoli a kdykoli.

Hlavu si ovšem lámali nad zmíněným místním obyčejem klíčovým pro příběh. Nechtěli použít nic lokálního, co by geograficky ukázalo prstem na místo natáčení. A tak si vymysleli komplet novou umělou tradici.

„Tím jsme se od té regionálnosti osvobodili. Zkombinovali jsme několik věcí včetně české pomlázky, kterou jsem je učil vyrábět a se kterou tedy běhají ve filmu v takových až masopustních oděvech. To je druhý český přínos tomu filmu,“ usmívá se Bliss.

Vzhledem k úspěchu v Cannes se film nejspíš objeví i na dalších festivalech. Jestli se dostane i do tuzemských kin, záleží na českých distributorech.

Filmy promítal námořníkům

Mark Bliss se v mládí plavil jako námořník u Československé námořní plavby. V promítacím sále, který na lodi měli, protože tehdy neexistovaly videokazety, natož dévédéčka, byl promítačem.

Mark Bliss

Byl námořníkem Československé námořní plavby.

Roku 1987 emigroval do Austrálie a vystudoval tam filmovou kameru na North Sydney College.

Pracoval na nezávislých filmech, dokumentech a hudebních videoklipech i reklamách, je autorem desíti celovečerních filmů.

Dvakrát po sobě získal ocenění za nejlepší hudební klip roku v Austrálii a bronzového lva z Cannes (za upoutávku na výstavu Národního muzea Mnichovská dohoda).

Točil například australskou komedii Show pro Sunny (nejlepší nezávislý film v Austrálii roku 2021), český loutkový snímek Kuky se vrací (společně s kameramanem Vladimírem Smutným), dále český seriál Pouť, dokumentární seriál Já, Kajínek, dokument Mr. Kriss (společně s kameramanem Janem Pivoňkou) nebo hudební videoklipy pro Vladimira 518 feat. CTRL Priss (Ať se to neposere!) nebo pro BTnJ (Na posedu).

Jako kameraman na volné noze pracuje po celém světě, posledních patnáct let žije v Praze, je členem Asociace českých kameramanů.

„To byla moje první filmová škola. Každý film jsem viděl třeba dvacetkrát. To už jsem pak tlumil zvuk a dělali jsme pro pobavení námořníků vlastní dabing. Nebo jsem seděl v kabince, koukal na ty obrázky, a pokud byl film dobře natočený, rozuměl jsem mu i beze zvuku,“ vzpomíná.

Jihomoravský rodák býval vždycky výtvarně nadaný a chtěl studovat kresbu a malbu, ale za komunistů se mu to nepodařilo. Roku 1987 proto emigroval a přihlásil se v Austrálii na filmovou školu. Nevzali ho kvůli špatné angličtině, ale za rok to dohnal a druhý pokus se povedl.

Dvacet let pak žil v Austrálii a živil se jako kameraman na volné noze, dnes už má na kontě deset celovečerních filmů a spoustu komerčních projektů. „Na rozdíl od režisérů mám tu výhodu, že se můžu celkem snadno pohybovat mezi různými žánry. A baví mě, když si profesně i lidsky sednu s tvůrci a je v tom nějaká výzva. Mám naštěstí obrovské štěstí na lidi,“ pochvaluje si.

Když byl jednou v Praze na dovolené, obešel místní produkce a ukázal jim svou práci. Líbila se, a tak mezi kontinenty pendloval. To však znamenalo, že během dvou let letěl z Prahy do Sydney, což představuje minimálně šestadvacet hodin v letadle, třeba dvacetkrát.

„Pak už jsem byl tak vyčerpaný, že jsem se sem odstěhoval s celou rodinou. Původně na rok. Ten uplynul a rozhodli jsme se, že v tom množství nabídek v Praze, potažmo celé Evropě zůstaneme další rok. A letos uplynulo už let patnáct,“ usmívá se.

Protože valnou většinu dospělého života prožil u protinožců, považuje se za Čechoaustralana. „Austrálie mi dala možnosti, co jsem tady tehdy nemohl získat – hlavně filmovou školu. A v Česku dnes zúročuji nabyté zkušenosti. Být zpátky je pro mě obrovsky přínosné tím, jaký typ projektů se ke mně dostává,“ uzavírá.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Za hudbu musíme bojovat, lidé si chtějí zážitek prožít pospolu, říká šéfdirigent

26. dubna 2024

Premium Začínal jako klavírista ve školním souboru, postupně vedl orchestry po celém světě a před šesti...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...