Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kamenku postavili z vadných cihel, na začátku byl jen domek se střelivem

  11:51
Kamenná kolonie v Brně se začala rodit před 95 lety. Původně čtvrť nuzných dělníků se do povědomí zapsala jako domov umělců a bohémů.
Většinou uliček v Kamence auta neprojedou.

Většinou uliček v Kamence auta neprojedou. | foto: Anna VavríkováMAFRA

Kdysi stál u Červeného kopce v Brně pouze malý opuštěný domek. Dříve patřil správci tamního vytěženého pískovcového lomu, skladovalo se v něm střelivo. Z nouze si v něm před 95 lety našel útočiště Jan Vychodil.

Domek uvedl do obyvatelného stavu a postupně kolem jeho nového domova začala vyrůstat změť dalších, téměř pohádkových stavení – dnes známých jako Kamenná kolonie.

Romantický domov dělníků, později bohémů, undergroundových postaviček, umělců, učitelů i studentů nabízí dechberoucí výhledy na město. Každá romantika má však i svá stinná zákoutí. Na Kamence či Skale, jak se oblasti přezdívá, je to zejména chybějící kanalizace, nedokončené inženýrské sítě a nevyjasněné vlastnictví pozemků.

Ke Kamenné kolonii patří i graffiti.

I přesto Kamenka patří mezi nejpůsobivější místa Brna. Několik let byla samostatnou enklávou uprostřed města s vlastní samosprávou. Název se do oficiálních záznamů dostal přesně 12. prosince 1935. A stejně jako jméno, i atmosféru vesničky si kolonie uchovala dodnes.

„V Brně v minulosti vznikalo více takzvaných nouzových kolonií, dodneška ale zůstala jenom ta naše, Kamenná. Na pozemcích si stavěli svá obydlí chudí dělníci. Ze všeho, co našli v okolí, si budovali domky malých rozměrů, s úzkými uličkami, přizpůsobovali se skále,“ popisuje jeden z místních, architekt Radim Horák, který působí v občanském sdružení Kamenka.

Dělníci využívali nedokonalé „zmetkové“ cihly z nedaleké cihelny či vyhozená stará okna z kláštera. Protože více než stovka domů vyrostla na malé ploše dna lomu i na vyvýšeném místě na skále za jedno desetiletí živelně, bez pravidel a řádu, dodnes působí oblast neuspořádaně. 

„Když jdete s kočárkem, projíždí kolem vás cyklista a ještě chce někdo vyjet s autem, bývá to občas problém. Ne všude se vyhnete, ne všude pohodlně projdete,“ upozorňuje Horák.

Dělníci už v Kamenné kolonii dávno nebydlí. V šedesátých a sedmdesátých letech se hromadně přestěhovali do tehdy nově vybudovaných městských paneláků. Lákala je tekoucí teplá voda i zavedená elektřina. 

Místo nich se na Červený kopec začali stěhovat studenti, které vábila vidina levného ubytování. A také umělci a bohémové, kteří měli klid a vhodné prostředí pro tvorbu.

„Je vidět hluboko do domů“

„Brněnský Montmartre“ má dnes obyvatele i ze sféry podnikatelské, vědecké, právnické či znovu dělnické. „Nastěhovali se sem lidé, kteří jsou rádi blízko přírodě, které láká odlehlost od ruchu města. Přesto to máme do centra, třeba na Mendlovo náměstí, opravdu kousek,“ dokládá Horák.

Za přírodou a klidem se do kopcovité Kamenné kolonie vydávají i výletníci. Znovu po rozvolnění vládních opatření se na ně těší i v jediném podniku, Duck baru.

„Mně rozhodně ruch a lidé nevadí, ale nemůžu mluvit za všechny sousedy. Jsem společenský tvor, mám ráda, když je tu živo,“ říká Hana Grulichová Staňková, která bar provozuje. „Je ale pravda, že domečky jsou tu hodně nízké. Okna mají do ulice. Když rozsvítíte a roztáhnete žaluzie, je vidět hluboko do domu. A to nemusí být každému příjemné,“ uvažuje.

Její podnik dostal jméno podle vozu Citroen 2CV, jehož jedna část visí na zdi a druhá je na toaletě. Duck bar je opravdové srdce místa, slouží i jako galerie a tamní personál spolupořádá nejrůznější akce. Ty lákají návštěvníky z celého města, ale sjíždějí se na ně i příznivci z různých koutů republiky.

Třeba při festivalu Kamenka Open si užívají hudbu a malebné pohledy. Místní domky se honosí vitrážemi, obložením ze zrcadlových sklíček, zdí přání, mozaikou místo domovních znamení nebo sochami v zahrádkách. Možná i proto se objevuje v alternativních průvodcích jako místo, které turista musí vidět stůj co stůj.

Daň za krásu

A ještě v jedné knize hraje Kamenka prim. Básník a dramatik Jiří Mahen do prostředí kolonie zasadil příběh svého románu Největší dobrodružství. 

„I přestože už nejsme jen partou bohémů, sousedskost a duch místa tu je cítit. Snažíme se udržet si ho,“ poznamenává Horák. 

Jenže ne vždy to jde lehce. „Kromě toho, že se občas odlomí nebo oddrolí kus skály, je pořád velkým problémem zastaralé vodovodní napojení. Vůbec inženýrské sítě je potřeba obměnit. Ale nedávno se znovu rozběhla projektová dokumentace na dobudování. Tak snad to dopadne,“ doufá Horák. Podle něj jsou problémem i nevyřešené vlastnické vztahy k pozemkům pod domy.

Místo, kde se před rokem 1989 formoval i protikomunistický odpor v podobě Brněnského fóra, rozhodně není rájem. Pohádkovou atmosféru tu však nasát jde. I díky Janu Vychodilovi, který z nouze obydlel chátrající sklad střeliva.

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...