Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jízdné na jižní Moravě zdražuje, nákup přes internet bude ještě výhodnější

  10:23
Cestování na jižní Moravě od začátku března znatelně podraží. Po jedenácti letech jdou nahoru základní ceny jízdného, což má do rozpočtu přinést 150 milionů korun navíc. Některá města - kromě Brna - zdražují i MHD.
Brno chce přimět své obyvatele k cestování tramvají, autobusy či trolejbusy....

Brno chce přimět své obyvatele k cestování tramvají, autobusy či trolejbusy. Jedním z impulzů je slib, že po dobu energetické krize nedojde ke zdražení jízdenek. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Přestože hejtmanství i další instituce na jižní Moravě přicházejí s různými novinkami a slevami v krajské dopravě, základní cena za jízdné zůstala posledních jedenáct let stejná. To se však ve středu změní a částky se v průměru zvýší zhruba o 17 procent. Například cestující z Hustopečí do Brna už nezaplatí 49 korun, ale nově o osm víc.

MF DNES přináší odpovědi na základní otázky, které s sebou velká dopravní změna přináší.

Proč se zdražuje?

Představitelé vedení Jihomoravského kraje opatrně naznačovali zdražování už krátce po nástupu do funkcí v roce 2020. Velký růst cen energií nakonec vyústil v rozhodnutí radních, že se ceny jízdenek od března zvýší.

„Vzhledem k enormnímu růstu nákladů na provoz veřejné dopravy už nemůžeme tento krok odkládat,“ prohlásil radní pro dopravu Jiří Crha (ODS), když zásadní změnu v krajské dopravě koncem minulého roku představoval.

Hejtmanství si spočítalo, že dražší jízdenky přinesou ročně do rozpočtu 150 milionů navíc. Přesto musí provozně nasypat 2,5 miliardy do veřejné dopravy, aby zůstala udržitelná v současném rozsahu.

Co se starými lístky?

Kdo má doma větší počet jednorázových jízdenek za staré ceny, může na ně jezdit maximálně do úterý 7. března. Později už ne, pak se ocitne ve stejné situaci jako černý pasažér. Společnost Kordis, jež koordinuje veřejnou dopravu v regionu, proto doporučuje lístky do tohoto data vypotřebovat.

Následně je sice lze vyměnit, ale poněkud komplikovaně, protože proces je závislý na tom, kdo jízdenku vydal, tedy kde si ji člověk koupil. To je na ní napsané.

„Pokud lístek vydaly České dráhy, bude výměna možná od 8. března do 7. června na jejich pokladnách. Pokud je jízdenka z brněnského dopravního podniku, lze ji vyměnit od 1. května do konce července na adrese Novobranská 18,“ poznamenal mluvčí Kordisu Květoslav Havlík.

K cestování po jižní Moravě postačí už jen karta, stejně jako v Brně

Právě do sídla dopravního podniku musí lidé zamířit například také s lístky zakoupenými v trafice. „Vrácení ceny jízdenky v hotovosti není možné, pouze výměna za novou s případným doplatkem,“ podotkl mluvčí.

Naopak předplatní lístky na jeden měsíc, tři měsíce či celý rok zůstanou nadále v platnosti. Třeba i roční jízdenka zakoupená dnes má platnost až do konce února příštího roku. Kdo si ale bude pořizovat novou předplatní jízdenku až zítra, už si připlatí.

Jak se dá ušetřit?

Kordis chce Jihomoravany přimět, aby častěji využívali elektronické lístky, tedy i mobilní aplikaci Poseidon. Už od listopadu je k tomu finančně motivuje, teď se rozdíl cen papírových a elektronických jízdenek ještě zvýší. Ostatně u těch „virtuálních“ od zítřka tak výrazné zdražení nenastává.

„Pokud jízdenka na osm zón (třeba z Brna do Mikulova – pozn. red.) dnes stojí u řidiče 63 korun, vyjde nově na 73 korun. Jestli si ji ale od března koupím přes aplikaci, částka činí jen 65 korun,“ nastínil už před časem ředitel Kordisu Jiří Horský relativně velký cenový rozdíl ve prospěch elektronické verze.

Na jižní Moravě zdraží jízdenky až o pětinu, v Brně zůstane sazba stejná

Podobné je to také u předplacenek. Například v případě na začátku zmíněné trasy z Hustopečí do Brna zaplatí pravidelný cestující za elektronickou verzi s měsíční platností o 240 korun více než dnes, u klasické papírové vytáhne z peněženky ještě dalších 25 korun.

Co doprava ve městech?

Vedle krajské veřejné dopravy má kromě Brna svou městskou hromadnou také několik větších jihomoravských měst, kde rozhodují o ceně lístků tamní samosprávy. Mezi nimi je například Blansko nebo Břeclav, ale i Adamov.

Tím, jak je celý krajský integrovaný dopravní systém propojený, doporučoval radní Crha, aby města částky za MHD zvýšila na krajskou úroveň. A všechna, která vlastní dopravu provozují, na zdražení nakonec hlavně kvůli komplikovanosti raději přistoupila.

Na poslední chvíli včera řešili detaily ve Znojmě. Pokud by jízdné tamní politici nezvýšili, mohli by být cestující od zítřka pořádně zmatení z toho, proč v jednom autobuse stojí lístek více než v jiném.

Jak to bude v Brně?

Brněnské MHD se zdražení netýká, zůstávají v ní tedy stejné ceny, což ale jednotnost celého systému neomezuje. Jen zkrátka nejlevnější lístek za 20 korun, který lze v Brně uplatnit na dobu patnácti minut, už nebude mimo krajské město platit tři čtvrtě hodiny jako dosud, ale jen deset minut.

Pokud by se čas sjednotil s Brnem na patnáctiminutovku, nevydělal by kraj tolik, kolik si nyní slibuje. Mimo krajské město lze totiž za čtvrt hodiny ujet delší vzdálenost.

Stejné zůstávají v brněnské MHD rovněž ceny předplatních jízdenek a veškeré slevy.

Náhradní „dlouhý“ lístek

Protože Brno jízdné nezdražuje, přichází od března s alternativou k univerzální jízdence s řadou políček na „cvakání“ jednotlivých jízd. Nový lístek zůstává za původní cenu 156 korun a je možné na něj urazit osm jízd v délce 45 minut.

Cestující si pokaždé označí jedno z osmi políček. Teoreticky je možné krajskou univerzální jízdenku i novou brněnskou kombinovat, vzhledem ke komplikovanosti procesu se to ale moc nedá očekávat.

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Z českých krajin mizí původní druhy rostlin, nahrazují je teplomilné, uvádí studie

27. dubna 2024  11:34

Původní druhy rostlin z české přírody mizí, krajinou se šíří teplomilné a nepůvodní druhy....

Mám strach, jestli jsem herce nezavedl do špatné uličky, říká brněnský režisér

27. dubna 2024  10:20

Po třiceti letech se brněnský divadelní herec a režisér Petr Gazdík znovu zabývá Bastardem. Býval...

Není střelec. Ví, co dělá. Zábranskému věří funkcionáři, fanoušci ale váhají

27. dubna 2024  8:28

Nejpozději v pátek měl podnikatel Pavel Svoreň přebírat od Václava Bartoňka většinu ve fotbalové...

Basketbalistky USK zvládly třetí finále bez problémů, titul mají na dosah

26. dubna 2024  19:30,  aktualizováno  21:17

Basketbalistky USK Praha porazily doma ve třetím ligovém finále Žabiny Brno 83:61. V sérii vedou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...