Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K cestování po jižní Moravě postačí už jen karta, stejně jako v Brně

  10:47
Na zastávce si pasažér u automatu jen z nabídky vybere, jak dlouho pojede, přiloží platební kartu a nákup jízdenky je hotový. Žádný papírový lístek už do kapsy schovávat nemusí. Kdo nestihne vše vyřídit na nástupišti, dostane další šanci přímo ve voze. Pohodlný způsob cestování už většina Jihomoravanů dobře zná z brněnské MHD, do konce příštího roku se ale nově rozšíří na všechny vlakové zastávky v kraji.

V brněnské MHD stačí přiložit platební kartu a člověk má nakoupenou jízdenku. Systém „Pípni a jeď“ funguje třetím rokem. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Společnost Kordis, která koordinuje veřejnou dopravu na jižní Moravě, totiž za více než 55 milionů korun nakupuje nové jízdenkové automaty. Jimi nahradí stávající validátory, jež umožňují pouze označit jinde zakoupený papírový lístek. Na nádraží pořídí 300 přístrojů a do nových vlaků 76.

Komfort cestování se tak s postupným rušením nádražních pokladen naopak znovu zlepší. A že je po takovém způsobu pořízení jízdenek poptávka, dokazuje právě brněnská MHD. V ní už téměř tři roky funguje systém „Pípni a jeď“ a poměr jeho využívání v porovnání s nákupem klasických papírových lístků stále roste.

„Nejvíce transakcí cestující provedli loni 16. prosince, a to 58 146 plateb,“ vypočítala mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková s tím, že tato forma je už využívána u téměř poloviny nákupů.

Nicméně v brněnské MHD, stejně jako od letoška ve Znojmě, je a bude systém vždycky jednodušší než u vlaků. Při cestě po železnici totiž Jihomoravané musí v automatu zadat, kolik projedou zón, do nichž je region v integrovaném dopravním systému rozčleněný.

„To bude nejrychlejší způsob, nicméně kdo netuší přesný počet zón, může zadat i konkrétní cílovou stanici,“ podotkl mluvčí Kordisu Květoslav Havlík.

Jednodušeji je vyřešená situace v případě přestupu z vlaku do autobusu. Stačí, když pasažér řidiči nahlásí, že má jízdenku na kartě, a on si ji jen zkontroluje. „To už ostatně funguje, protože si cestující mohou koupit na kartu vícezónovou jízdenku v brněnské MHD,“ poznamenal Havlík.

18. června 2020

I přes novinky je zřejmé, že část lidí chce hlavně ze zvyku vytrvat u klasického papíru a nakupovat hotovostí. Třeba i proto, že platební kartu tímto způsobem využívat nehodlá.

Jenže otázkou zůstává, zda po všech změnách bude ještě vůbec možné v nádražních pokladnách papírové lístky pořídit. Zaměstnanci Českých drah je nyní prodávají na základě smlouvy právě s Jihomoravským krajem. „Pevné rozhodnutí ještě nepadlo. Jasno o tom bude včas,“ prohlásil mluvčí Havlík.

Pro nádražní pokladny by to znamenalo, že jim zmizí další věc z nabídky. Už by prodávaly „jen“ dálkové jízdenky, tedy na rychlíky a expresy mimo území kraje.

Řeší se průvodčí nebo přirážka

Co se přímo vlaků týče, prozatím budou automaty na jízdenky umístěny jen v moderních soupravách Moravia. Ty jihomoravské hejtmanství nakupuje a postupně nasazuje na dvě páteřní linky S3 a S2, tedy v prvním případě mezi Tišnovem a Židlochovicemi či Hustopečemi, v tom druhém mezi Letovicemi a Křenovicemi.

Tato novinka na železnici, která postupně začne fungovat v průběhu příštího roku, může znamenat, že z nových vlaků Moravia zmizí průvodčí. Ostatně už v minulosti se uvažovalo o tom, že by v těchto soupravách měli kontrolu na starosti už jen klasičtí revizoři.

„Prozatím jsme o tom nerozhodli, ale můj osobní názor je, aby průvodčí zůstali. I kvůli bezpečnosti zejména ve večerních a nočních spojích,“ vysvětlil krajský radní pro dopravu Jiří Crha (ODS).

U ostatních tratí pasažér po zavedení nejnovější dopravní revoluce pořídí lístek na zastávce, ve vlaku už ale ne. Není přitom zatím jasné, jestli dostane při nákupu jízdenky u průvodčího přirážku jako dnes, když si ji nestihne zajistit na nádraží, kde je otevřená pokladna. „To je správná otázka, ale i zde je na odpověď ještě brzy,“ reagoval na další „mezeru“ Havlík.

Zda i na zbývajících tratích cestující časem využijí automaty přímo ve vlacích, se teprve uvidí. Záleží především na krocích vedení kraje. „Po novém dopravci budeme hlavně požadovat, aby sám nasadil moderní soupravy,“ sdělil Crha s tím, že teprve pak může přijít na řadu instalace automatů.

Zatímco tyto trasy jihomoravské hejtmanství po tržních konzultacích přidělí konkrétnímu dopravci bez soutěže, u páteřních linek s krajskými vlaky plánuje vypsat výběrové řízení. A očekává velký zájem, tedy i cenový souboj. Minimálně do prosince 2024 však budou provoz veškerých regionálních vlaků na jihu Moravy zajišťovat České dráhy.

Na jižní Moravě podraží jízdné i v MHD, kromě Brna

Zatímco největší jihomoravské město zachová jízdné ve stávající výši, na mimobrněnských spojích od 1. března skočí ceny až o 20 procent.

Nejvíce právě u nejkratších lístků, například ten nejlevnější za současných deset korun nově cestující pořídí za dvanáct.

Aby ale integrovaný dopravní systém fungoval bez problému a jednotně, doporučil krajský radní Jiří Crha (ODS), aby stejně zdražila i města, jež provozují vlastní MHD.

Jde o Znojmo, Kyjov, Blansko, Adamov, Břeclav a Vyškov.

Z posledních dvou měst už přišly zprávy, že ceny zvednou jako kraj, to stejné se dá čekat také v Blansku, kde starostuje právě Crha.

Ve Znojmě ještě řeší zaslané požadavky, z Adamova nebo Kyjova zatím čeká na informace, jak se města k situaci postaví.

Autor:
  • Nejčtenější

Brno nechalo utajeně zkrátit plánované tunely na D43, vynoří se v zástavbě

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Nehodu autobusů se 76 zraněnými způsobil zesnulý řidič. Jel příliš rychle

15. dubna 2024  14:16

Policisté uzavřeli tragický případ srážky autobusů, při níž se loni v létě na dálnici D2 u Brna...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hasiči odstřelili trhavinou vysoký strom, výjimečný postup uzavřel silnici

12. dubna 2024  16:32

Místo běžného řezání pilou odstřel pomocí trhaviny. Výjimečný postup při likvidaci velkého...

Zábranský: Uděláme maximum, aby se Vsetín cítil jako doma a oslavil postup

13. dubna 2024  10:45

Ačkoliv hokejisté brněnské Komety z extraligového play off vypadli již před časem, přísun zápasů s...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po dalším výprasku mění Zbrojovka trenéra, na lavičku půjde i Psotka

15. dubna 2024  15:56,  aktualizováno  16:41

Čtvrtá porážka v řadě, celkově sedm zápasů bez výhry a pád do bojů o udržení ve druhé fotbalové...

Policie stíhá šest lidí kvůli korupci s byty v Brně, jde o další případ

19. dubna 2024  10:57

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí kvůli...

Nejen hit od Guns N’ Roses. Slash vyšperkoval koncert v Brně velkolepým sólem

19. dubna 2024  9:59

Za mohutného burácení, potlesku publika a přesně na čas vtrhnul americký kytarista Slash se svými...

Brno nechalo utajeně zkrátit plánované tunely na D43, vynoří se v zástavbě

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Třetí výhra v přípravě. Čeští hokejisté v Budějovicích porazili Rakousko 5:1

18. dubna 2024,  aktualizováno  19:44

Čeští hokejisté zvládli i třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa. Po dvou výhrách...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...