Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Končící šéf brněnské nemocnice čelil nebývalým krizím, věci dělal po svém

  16:15
O svém šéfování říkával, že zatímco jiní vedoucí nemocnic obvykle dělí čas mezi ředitelování a golf, on jej půlí mezi ředitelování a ambulanci. Od května se současný šéf Fakultní nemocnice Brno, přední dětský onkolog Jaroslav Štěrba, vrátí výhradně k medicíně.
Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba se současným ministrem Válkem...

Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba se současným ministrem Válkem (18. listopadu 2021) | foto: Patrik UhlířMAFRA

V pondělí zaměstnancům oznámil, že se k 30. dubnu rozhodl rezignovat, o čemž jako první informovala MF DNES.

„Přednost má medicína. V čele nemocnice to byly dva náročné roky,“ vzkázal stručně Jaroslav Štěrba s tím, že víc teď situaci nechce komentovat. I po dobu ve vedení nemocnice v Bohunicích, kterou převzal v lednu 2020, zůstal přednostou kliniky dětské onkologie, v jejímž čele stojí od roku 2003.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) mu na Twitteru za práci pro FN Brno poděkoval. 

„Jako velký odborník v oblasti dětské onkologie se bude během českého předsednictví EU podílet na činnosti ministerstva zdravotnictví v oblasti zlepšení péče o onkologické pacienty, což bude jedna z mých priorit,“ napsal Válek, jenž byl před svým jmenováním coby přednosta kliniky radiologie a nukleární medicíny Štěrbovým podřízeným.

Zatímco tisíce zaměstnanců nemocnice i veřejnost Štěrbova náhlá rezignace zaskočila, podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba překvapivá nebyla. „Neboť ředitel Štěrba při svém jmenování uváděl, že jeho mise ve vedení nemocnice je časově omezená zhruba na dva roky,“ vysvětlil Jakob. 

Zprávy o možném odchodu Štěrby z čela druhého největšího zdravotnického zařízení v Česku se objevily už letos v lednu a únoru. Na místo jeho nástupce už je vypsáno výběrové řízení. „Aby bylo obsazeno vhodným kandidátem již od 1. května. Nebude tak nutné nikoho dočasně pověřovat vedením nemocnice,“ podotkl mluvčí.

Kyberútok, covid, tornádo

Také někteří ze Štěrbových kolegů navenek překvapivý konec očekávali. „Rezignací pana ředitele Štěrby jsem překvapen nebyl. Když došel e-mail o jeho rezignaci, tak už jsem o tom věděl, protože to s námi v nemocnici probíral předtím, než odchod oznámil. Souhlasím s tím, co napsal v e-mailu. Byl ve vedení nemocnice v jednom z nejtěžších období, které kdy bylo,“ konstatoval Jan Blatný, exministr zdravotnictví a zdravotnický náměstek pro Dětskou nemocnici, jež spadá pod FN Brno.

Štěrba v e-mailu, který rozeslal zaměstnancům, svým podřízeným poděkoval za spolupráci a nasazení v průběhu globální pandemie covidu, kybernetického útoku, regionálního tornáda i uprchlické krize v důsledku ruské agrese vůči Ukrajině.

Že zažil dva extrémně náročné roky, ilustruje výčet toho, co všechno musel v čele bohunického giganta řešit. Nemocnice v březnu 2020 čelila kyberútoku, poté byla jednou z prvních, která přijímala koronavirové pacienty, mezi prvními začala proti covidu očkovat, provozovala velkokapacitní očkovací centrum na výstavišti a měla zajišťovat i provoz záložního špitálu, který byl připraven pro případ, že by ve zdravotnických zařízeních došla v době vrcholící pandemie lůžka.

Jako specialista na rakovinu se Štěrba v posledních letech zasadil o vybudování kliniky dětské onkologie jakožto jednoho z prestižních českých i mezinárodních center medicíny, vědy a výzkumu onkologicky nemocných dětských pacientů.

Posun s porodnicí

Jeho předchůdce, současný senátor Roman Kraus (ODS), jenž na post ředitele rezignoval ke konci listopadu 2019 po dvanácti letech, mu však vytýká omezení traumacentra a úrazové chirurgie. 

„Nový ředitel si vždy řeší věci podle svých představ a vlastní strategie, ale tady dokonce bylo v plánu zrušit kliniku úrazové chirurgie, což je špatně, jelikož jde o největší traumacentrum v republice. Plány se naštěstí nezrealizovaly, i tak se ale jedno oddělení úrazové chirurgie zrušilo,“ upozornil Kraus s tím, že jde o jeho jedinou výtku. 

Naopak je rád, že postupuje projekt nové porodnice. „Vybrali projektanta, to se mi prosadit nepodařilo a beru to za svůj velký hřích. Vždy, když jsme byli před realizací, vyměnila se vláda,“ podotkl Kraus. Zpráva o rezignaci ho prý také nepřekvapila.

Situaci nechtěl příliš komentovat šéf druhé fakultní nemocnice v Brně Vlastimil Vajdák. „Rezignace na místo ředitele je rozhodnutí pana Štěrby. Já mu přeji mnoho dalších úspěchů v jeho pracovní kariéře,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny. Sám Štěrba tady od roku 2016 působí na pozici vedoucího translačního výzkumu v dětské onkologii.

Když nastupoval do čela FN Brno, hovořil v nadsázce o sebevražedné misi. „Pokud to půjde, tak chci jako ředitel nemocnici pomoci. V nejhorším odjedu pracovat třeba do Perthu v Austrálii, kde mají špičkovou dětskou onkologickou kliniku a odkud jsem dostal zajímavou pracovní nabídku. Jenže mě to u nás doma prostě moc baví, takže nejspíš stejně zůstanu,“ prohlásil v rozhovoru pro MF DNES.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Koně vzali sedláci, domy zbořili. Romy okradené při holokaustu nikdo neodškodnil

30. dubna 2024  11:06

Po příchodu do nacistického koncentračního tábora museli Romové odevzdat nejen osobní doklady a...

Odpor k dostavbě D52 slábne, věří silničáři. Místním však vadí vysoký most

30. dubna 2024  6:11

Připomínky občanů k dostavbě dálnice D52 přes Novomlýnské nádrže pod Pálavou míří na rušivou...

Jarní výkyvy teplot mohou způsobit kolaps, varují kardiologové běžce a cyklisty

29. dubna 2024  14:58

Rekreační sportovci, kteří se po zimní pauze vrací k běhu nebo cyklistice, by v těchto dnech měli...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...