Tibetská vlajka

Tibetská vlajka | foto: Archiv, MF DNES

Úřady na Moravě vyvěsily tibetskou vlajku. Poukazují na porušování lidských práv

  • 7
Jako připomínku toho, že svoboda není samozřejmostí a že i dnes na řadě míst dochází k porušování lidských práv vyvěsili v neděli na radnici v Hustopečích na Břeclavsku tibetskou vlajku. Na svém místě vlajka zůstane do pondělí, stejně jako na osmi desítkách radnic a obecních úřadů v kraji.

Informaci sdělila starostka Hustopečí Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků).

„Jsem ve funkci třetí volební období a po celou dobu tibetskou vlajku na radnici vyvěšujeme. Pro nás nejde jen o Tibet, ale o připomínku toho, že i dnes jsou na řadě míst ve světě porušována lidská práva. Abychom si uvědomili, že žijeme ve svobodné společnosti a že to není samozřejmost,“ uvedla Potměšilová.

Pravidelně od roku 2001 vlajku Tibetu vyvěšují například na sídle jihomoravského krajského úřadu, na Nové radnici v Brně od roku 2007 a přidává se i řada městských částí. Z okresních měst v kraji se k symbolickému gestu nepřidává pouze Břeclav. „Nevyvěšujeme žádné vlajky cizích zemí, výjimkou byla vlajka ukrajinská v roce 2022 po začátku války,“ uvedla mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková.

Obce vyvěsí tibetskou vlajku. Akce připomene povstání a oběti režimu

Vyjadřování solidarity s Tibetem ale není jen záležitostí měst, přidává se i řada menších obcí, mimo jiné Mikulčice na Hodonínsku. „Není to u nás žádná novinka, tibetskou vlajku vyvěšujeme už léta a nikdy s tím nikdo neměl problém,“ řekl starosta Mikulčic Josef Dvořáček. Část obcí a měst vyvěsí vlajku dnes a v pondělí ji opět sejme, v Kuřimi na Brněnsku vlajku vyvěsili už v pátek.

Ke gestu solidarity se přidávají města a obce po celém Česku, jejich seznam je zveřejněný na webových stránkách akce. Například v Praze už od pátku visí vlajka Čínou okupovaného Tibetu na budově Poslanecké sněmovny, na budově magistrátu i některých městských částí.

Akce Vlajka pro Tibet se koná v řadě zemí každoročně 10. března, kdy při povstání v roce 1959 zemřelo přes 80 000 Tibeťanů. Statisíce dalších zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Česká republika se k akci připojuje pravidelně od roku 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila první čtyři česká města.

,