Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brněnskou legendu nahradí prémiové byty, ze známého hotelu zbylo jen torzo

  10:33
Ikonický hotel Myslivna v Brně umístěný v lesích nad Pisárkami jde kvůli špatné statice celý k zemi. Za pár let se tam lidé vrátí do nového, kromě prémiového bydlení a hotelových apartmánů tam investor počítá také s vyhlídkovou restaurací. Z mapy Brna zmizely i další známé objekty.

Za dobu svého fungování se stal oblíbeným cílem Brňanů i přespolních. Do hotelu Myslivna, známé stavby v lesích nad Pisárkami, mířili na svatby, oslavy narozenin či promocí, nebo jen tak na výlet zakončený v restauraci. Z její zahrádky se pak mohli kochat jedinečným výhledem na Brno.

Před pár lety lidé o tuto možnost přišli, hotel zavřel. A znovu už se neotevře. Místo hostů k němu zamířily stavební stroje, které objekt do konce roku zcela zbourají. Na jeho místě do roku 2026 dělníci vybudují šestipatrový rezidenční komplex Nová Myslivna asi za dvě miliardy.

„Vznikne polyfunkční objekt bydlení hotelového typu a apartmánů. Celý komplex doplníme o wellness, fitness, vyhlídkovou restauraci na střeše a další s tím spojené služby,“ oznamuje za investora, jímž je firma Nová Myslivna, Miroslav Gebas. Bytů má být zhruba 90, k nim přibudou hotelové apartmány.

Inspirace okolní zelení

Brněnský ateliér Kyzlink Architects se při návrhu inspiroval okolní zelení. „Jako základní vznosnou myšlenku jsme zvolili stromy a les jako takový. Vzali jsme stromové patro neboli koruny dřevin a pomyslně si je rozřezali na jednotlivé plátky, tedy podlaží. Každý má trošku jiný tvar. Tím pádem nám to vytvořilo půdorysné stopy. Někdo by tomu mohl říct vrstevnice stromového patra,“ popisuje architekt Jan Kyzlink.

I s ohledem na unikátní zelenou lokalitu skýtající navíc výhled na město přímo z části oken a balkonů půjde o prémiové bydlení. Přibližný ceník není dosud známý, ale dá se očekávat, že pro běžné Brňany budou byty jen stěží dostupné.

I přesto se nemusejí obávat, že by jim komplex zůstal zcela uzavřený, což ostatně zdůrazňuje i investor. „Vyhlídkovou restauraci a terasy vytvoříme zejména pro využití všech příchozích se zachováním původní myšlenky jako místa pro setkávání,“ ujišťuje Gebas.

Hotel Myslivna je opět na prodej. Nyní za méně

Tamní výletní podnik, jehož základy sahaly až do 60. let 19. století, navštěvovali i známí spisovatelé Jiří Mahen, Vladislav Vančura nebo Rudolf Těsnohlídek. V době druhé světové války v místě vyrostla nová budova, k níž v roce 1987 přibyl tříhvězdičkový hotel se 120 pokoji.

Tehdejší podobu si komplex ponechal až do konce, město do něj nechtělo investovat. Po tříletém snažení se ho před dvanácti lety za 65 milionů zbavilo, i když původně žádalo více než dvojnásobek.

Zajímavá stavba, ale ne památka

Hotel po dalších letech fungování dospěl až do stavu, kdy ho kvůli špatné statice musejí stroje srovnat se zemí. V cestě investorovi na rozdíl od jiných případů nestáli ani místní památkáři. Ti jej před časem nezařadili na seznam možných kulturních památek.

„Demolicí hotelu přišlo Brno o zajímavou a velkoryse pojatou stavbu dokládající úroveň a podobu československé architektury na sklonku normalizace, důvod k památkové ochraně jsme však neshledávali jako dostatečný,“ vysvětluje Michal Konečný z brněnské pobočky Národního památkového ústavu. Podle něj hodnota objektu spočívala v téměř dochovaném interiéru, jehož součástí byla i umělecká díla vytvořená pro tuto stavbu.

Oko s vodními „zrcadly“. Na kraji Brna plánují futuristický zelený svět

Předchozí vlastník, firma Top Estates, získal územní rozhodnutí pro Novou Myslivnu od stavebního úřadu loni, později projekt prodal nynějšímu majiteli. Za společností se stejným názvem stojí Martin Šinogl, který má pod sebou autoservisy Ford Rašino ve Vídeňské a Jihlavské ulici v Brně nebo v Kuřimi.

Záměrem zahrnujícím hotel naváže na dřívější využití. Podstatnou část však nově zaujmou zmíněné byty, přestože lokalitu stávající územní plán vymezuje jako smíšenou plochu obchodu a služeb. V ní je totiž přípustná i stavba pro bydlení, pokud její rozsah nepřesáhne polovinu výměry prostoru.

A to podle magistrátních úředníků projekt Nové Myslivny splňuje. „Projekt je v souladu s funkčními i prostorovými předpisy územního plánu. Odpovídá charakteru a významu místa,“ říká mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Firmy chystají pro Ukrajinky zkrácené úvazky, práci nabízí i brněnské lesy

Protože komplex vyroste na kopci, řešilo se, zda se nestane novou dominantou města. „Není však výškovou stavbou, bude mít maximálně 20,5 metru. Byl zakreslen do panoramatu Brna ze Špilberku, pohled na krajinu nezmění,“ tvrdí Poňuchálek.

Lokalita leží na území Kohoutovic, pěšky se tam pochopitelně vydávali i lidé ze sousedního Nového Lískovce. Tamní radnice by chtěla na cestě ke komplexu postavit novou rozhlednu, a to nedaleko už jedné stojící. Tuhle věž paradoxně přerostly okolní stromy, slouží tak spíš jako altán než vyhlídka. „Zatím je to vize, protože původní návrh byl ambiciózní. Jeho náklady by se dnes pohybovaly okolo 25 milionů korun,“ podotýká novolískovecká starostka Jana Drápalová (Zelení).

Zmizelé brněnské „perly“

Vila „krále kovodžínoviny“

Podnikatel Rudolf Hošna byl v 90. letech v Brně pojmem. Stejně jako jeho vila.

V 90. letech hostila hvězdy showbyznysu. Budovu nad dnešním Pisáreckým tunelem tehdejší podnikatel Rudolf Hošna přeměnil v honosnou vilu třeba s točitým schodištěm přes tři patra. Po pádu „krále kovodžínoviny“ chátrala, až šla loni k zemi. Náhrada poslouží jako sídlo firem miliardáře Igora Faita.

Růžový dům s mlýnem

Jeden z nejviditelnějších pozůstatků 90. let v Brně, erotický klub Moulin Rouge...

Stal se nejznámějším nočním klubem ve městě, Moulin Rouge byl po víc než dvě dekády synonymem erotické zábavy. Kvůli výstřední růžové fasádě a světélkujícímu červenému mlýnu jej nešlo přehlédnout. Před loňským uzavřením už jen vzpomínal na hojné časy. Místo něj teď roste devítipatrový bytový dům.

Ledová továrna na tituly

Stroje přijely zbourat zimní stadion za Lužánkami.

Brněnští hokejisté na něm slavili jedenáct titulů mistrů republiky. Zimní stadion za Lužánkami zažil nejslavnější éru Komety v 50. a 60. letech minulého století. Stánek pro víc než deset tisíc fanoušků vydržel do roku 2000, osm let nato začala demolice. Stejný osud potká příští rok také vedlejší fotbalovou ikonu.

Nefunkční ohyzdné torzo

Nikdy nedokončená továrna Ergon roky dominovala území pod brněnským vysílačem...

Nikdy ji nedokončili, přesto továrna Ergon dlouhé roky dominovala území pod vysílačem Hády. Téměř hotová fabrika na protetické pomůcky se proměnila v ohyzdné torzo, k zemi ji stavební stroje poslaly až loni. Na jejím místě vznikne nová Čtvrť pod Hády s víc než tisícovkou bytů.

28. ledna 2022

  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

U Italů víno, u nás vodka a u mě nic. Vyškovský Lotyš bavil po dvou gólech

28. dubna 2024  10:15

Lotyšský statný muž s výrazným knírem poprvé, podruhé… potřetí už nikoliv, přesto Vyškov stáhl...

Ve znojemském babyboxu našli holčičku, pupečník měla zavázaný tkaničkou

28. dubna 2024  9:49

Do babyboxu ve Znojmě v neděli nad ránem někdo odložil novorozenou holčičku. Přišla na svět o...

Otec Masarykovy univerzity i ústavy. Špičkový právník vzešel z rodiny matematiků

27. dubna 2024

Vídeňský rodák František Weyr strávil podstatnou část života v Brně a zanechal tu nesmazatelnou...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...