Erika Bezdíčková byla v roce 1944 jako třináctiletá odsunuta do Osvětimi. O...

Erika Bezdíčková byla v roce 1944 jako třináctiletá odsunuta do Osvětimi. O svém příběhu napsala knihu Moje dlouhé mlčení. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Zemřela poslední brněnská žena, která přežila holokaust. Napsala o něm knihu

  • 8
Týden před svými devadesátinami zemřela v sobotu večer v Brně Erika Bezdíčková, rozená Kellermannová. Byla poslední přímou brněnskou pamětnicí nacistických vyhlazovacích táborů, kde zavraždili drtivou většinu jejích příbuzných včetně obou rodičů.

Rodačka ze Žiliny se v Osvětimi ocitla v říjnu 1944 jako třináctiletá, ale protože zapřela svůj věk, nebyla zavražděna v plynové komoře. Shodou neuvěřitelných náhod prošla pak jako pracovní otrok nacistů také tábory Genshagen a Sachsenhausen. 

S neskutečným štěstím pak unikla z pochodu smrti a dočkala se jako naprosto opuštěný sirotek konce války. Po něm coby čtrnáctiletá dívenka bloudila sama Evropou, došla až ke své nevlastní sestře do Rumunska a pak zase zpátky do Československa.

Zde se jako šestnáctiletá vdala a porodila své dvě starší děti. Po rozvodu, na kterém se opět podepsal sílící antisemitismus, se jí v dalším manželství narodila její nejmladší dcera. Ani toto manželství nevydrželo.

Erika Bezdíčková se tak na začátku 60. let ocitla v Brně, kde až do normalizace pracovala v tiskovém oddělení Brněnských výstav a veletrhů. I odtud ji ale normalizátoři vyštvali. Až do převratu pak pracovala jako redaktorka Technických novin.

V roce 2010 s ní v brněnské příloze MF DNES vyšel rozhovor, po němž se odhodlala zpracovat svůj příběh do autobiografické knihy Moje dlouhé mlčení.

Obrovský zájem o její osudy pak odstartoval stovky návštěv především všech možných škol v Česku i v zahraničí, kde Bezdíčková vyprávěla jako jedna z posledních přímých pamětnic o nacistických táborech a rasovém pronásledování. Její vzpomínky zachytilo také několik filmových a televizních dokumentů. 

„Když byly děti malé, vždycky znovu se ptávaly, proč nemáme dědečka ani babičku. Když už byly dospělé, vzala jsem je s sebou, aby alespoň věděly, kde jsou jejich prarodiče pochováni. Stáli jsme u trosek krematoria. Kolem jsou dnes už vzrostlé stromy, které vyrostly z popela spálených těl. Jejich listy ve větru tiše ševelí a jako v ozvěně v nich znějí duše našich předků. Jiné hroby nemáme,“ zavzpomínala ve své knize.


Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit