Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brno je s výstavbou družstevních bytů stále na začátku, předbíhá jej soukromník

  5:36
Developer nabízí družstevní bydlení v brněnském Králově Poli, brzy se zřejmě přidají i další. Zato městské plány v bytové oblasti se takřka nehýbou, ustrnula i chystaná spolupráce s bankou.

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ti, kteří před volbami v roce 2018 uvěřili brněnským politikům, že se za pár let dočkají cenově dostupných družstevních bytů, jsou nejspíš už delší dobu naštvaní. Nejen, že takové byty stále neexistují, ale stále se ani nestaví.

Teď se navíc ukázalo, že pro jednu z roky připravovaných lokalit nedostalo město potřebný souhlas a projekt musí předělat. Brno v plánech, o nichž se znovu mluvilo i před posledními volbami v roce 2022, nyní dokonce předhání soukromý investor.

Konkrétně jde o developerskou společnost Impera, která družstevní bydlení chystá u projektu d’Elvert v Králově Poli, kde vyroste bezmála 150 nových bytů. „Aktuálně nabízíme byty v předprodeji a již v této fázi je o tuto možnost zájem. Pevně proto věříme, že minimální počet družstevníků nebude problém zajistit,“ prohlašuje šéf společnosti František Šudřich.

Družstevní bydlení

Brno si od tohoto modelu slibuje, že bez vlastních nákladů nabídne lidem proti hypotéce levnější možnost pořízení střechy nad hlavou. Investorem se totiž stane družstvo, které si vezme půjčku a jednotliví nájemníci ji budou splácet.

Požadavkem banky, která poskytuje družstevní úvěr, je totiž podle něj minimálně dvacet členů družstva. „Věříme, že bude dostatečný zájem o tento typ financování a se založením družstva tak nebude problém,“ doplňuje Šudřich s tím, že v tuto chvíli se začíná s demolicemi. Nové byty mají být připraveny k nastěhování ve třetím čtvrtletí roku 2026.

Pro Imperu to podle jejího šéfa není první zkušenost s družstevním bydlením. Nabízela jej už zhruba před patnácti lety, tedy v době finanční krize, kdy některé developerské projekty krachovaly. S nastartováním hypotečního trhu tato možnost skončila, protože i pro firmu znamenají družstva vyšší náklady. Nyní, kdy se společnostem nedaří prodávat byty jako v nedávné minulosti a hypotéky jsou stále vysoko, se developer k tomuto modelu vrací.

A brzy nejspíš nebude jediný. „Možnost družstevního financování docela intenzivně zvažujeme. Pečlivě sledujeme všechny aktuální trendy a s tím i sílící poptávku po tomto typu bydlení v nových developerských projektech,“ oznamuje Dalibor Lamka, výkonný ředitel brněnské společnosti Trikaya, jež připravuje například novou čtvrť pod lomem Hády.

Zbourat, nebo opravit? Neví se

Zato na městských pozemcích jsou plány s družstvy jako začarované. Třeba pro výstavbu ve vnitrobloku v ulici Francouzská nedostalo město souhlas spoluvlastníka pozemku, přes nějž chce k nové zástavbě vést horkovod. „Mysleli jsme, že to vyřešíme, to se bohužel nepodařilo. Asi budeme muset řešit přeložku, aby horkovod šel čistě po pozemcích města,“ přibližuje náměstkyně primátorky pro bydlení Karin Podivinská (ANO).

Vše je tak stále na začátku, termín vydání potřebných povolení raději zmizel i z příslušného webu. Na něm tak dnes „visí“ pouze lokalita Kamenný vrch v Novém Lískovci. Pro tři stovky bytů chce mít město ještě letos stavební povolení, aby se v příštím roce mohlo začít stavět.

V optimistické variantě se zde lidé dočkají bytů v roce 2028, tedy deset let od nahlášení do prvních pořadníků. „Nemůžu hodnotit práci předchozí koalice, ale víte, jak dlouho v tomto státě trvají povolovací procesy,“ podotýká Podivinská, jejíž hnutí mělo osm let ve vládě na starost resort místního rozvoje. Nicméně nový stavební zákon schválil až kabinet Petra Fialy (ODS).

Vybydlené chátrající domy v brněnském Bronxu přemění na družstevní byty

Náměstkyně přišla i s dalším druhem družstevního bydlení, který místo výstavby na „zelené louce“ počítá s opravami starých vybydlených domů, na jejichž rekonstrukci město samo nemá peníze. Od představení této myšlenky loni na jaře se však záměr příliš daleko neposunul.

Stále není rozhodnuto, jestli se půjde cestou opravy domů, nebo jejich demolice a stavby nových, i když posouzení už mají na magistrátu k dispozici. „Sama bych byla spíš pro opravu, ale nezáleží jen na mně,“ říká Podivinská se slibem, že vedení Brna vynese verdikt v nejbližších týdnech. „Zároveň musíme rozhodnout o tom, jestli družstvo vytvoří stávající zájemci, kteří na výstavbu čekají, nebo vypíšeme další výzvu, aby se přihlásili,“ dodává.

Nový pořadník by byl už třetí, přičemž zamýšlený družstevní byt nestojí dosud ani jeden.

Praha jako příklad

Dostupné bydlení se sníženým nájemným si brněnští politici slibovali před dvěma roky i od spolupráce s dceřinou společností České spořitelny. Tehdy ovšem plán podle magistrátu ztroskotal na upozornění právníků, že město nemůže uzavřít dohodu s největší tuzemskou bankou napřímo, ale musí proběhnout veřejná soutěž.

Dosud se žádná neuskutečnila a v brzké době se s ní ani nepočítá, protože Brno jde cestou takzvaných tržních konzultací, při nichž chce zjistit, co mu vůbec jsou potenciální zájemci schopni nabídnout. „Bude to složitý proces, jde o pilotní projekt v České republice,“ tvrdí Podivínská s tím, že neví o něčem podobném jinde.

Vídeňský plán na dostupnější bydlení nevyšel, Brno musí na byty jinak

Stačí se přitom podívat do Prahy, kde dceřiná společnost České spořitelny navázala už několik takových spoluprací. Po dohodě z konce loňska má na začátku roku 2026 vyrůst na Černém Mostě 65 nájemních bytů, které budou splňovat požadavky pro cenově dostupné bydlení, tedy se sníženým nájmem.

Banka spolupracuje i s vedením Prahy 9, rozjeté má také další projekty v hlavním městě. Mimo něj uvádí mezi partnery ze samospráv ještě Žďár nad Sázavou. „Udělali jsme výběrové řízení s podmínkami na dostupné bydlení a od minulého týdne tady spořitelna staví,“ informuje tamní starosta Ladislav Mrkos (STAN) s tím, že jde o 34 bytů.

27. března 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Vrátili se problémoví Romové, zmínila starostka. Komunita chce její rezignaci

26. dubna 2024  16:13

Vlnu nevole a odsouzení rozpoutala svými výroky na adresu Romů poslankyně a starostka brněnských...

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Brněnští revizoři dostanou kamery, pomohou při výmluvách přistižených pasažérů

29. dubna 2024  12:19

Ne všechny kontroly jízdních dokladů se obejdou v klidu. Revizoři občas čelí vulgárním slovním...

Dobrosrdeční lidé měli méně stresu a lépe spali, zjistila vědkyně v Antarktidě

29. dubna 2024  10:58

Mladá brněnská vědkyně Lucie Ráčková zkoumala stres polárníků v extrémních podmínkách v Antarktidě....

Nový majitel, stará Zbrojovka. Po další prohře opět hledí dolů

29. dubna 2024  9:36

Psal se rok 2005 a hokejová Kometa Brno v prvním kole druhé nejvyšší soutěže poprvé pod novým...

Kvůli genetické vadě mají postižené plíce. Pacienty léčí nové centrum v Brně

29. dubna 2024  5:33

První centrum na Moravě, které bude léčit genetické onemocnění, otevírá dveře pacientům. Na plicní...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...