Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kauzami sužované Brno-střed změny neřeší, pirátskou kontrolorku vystřídá SPD

  6:17
Dvě obří korupční kauzy zasáhly v posledních letech radnici největší brněnské městské části. Ve Stoce, případu ovlivňování veřejných zakázek na Brně-střed, padl letos na jaře nepravomocný verdikt pro bývalého místostarostu za ANO Jiřího Švachulu, který má ve vězení strávit devět a půl roku.
Někteří si na ustavující zastupitelstvo (3. listopadu 2022) městské části...

Někteří si na ustavující zastupitelstvo (3. listopadu 2022) městské části Brna-střed přinesli i transparenty. | foto: Oldřich Haluza, MF DNES

Ještě než si stihla radnice napravit pošpiněnou pověst, zasáhla ji před měsícem další rána. Policisté rozjeli razii kvůli podezření z machinací při přidělování městských bytů a za hlavu organizované skupiny označili Otakara Bradáče (ODS), stále ještě zastupitele městské části.

Vzhledem k neblahým zkušenostem s oběma aférami experti, opozice i Brňané očekávali, že se koalice okamžitě pokusí o nápravu reputace. Jenže dosavadní kroky staronové koalice naznačují, že marně.

Ve vládě nad nejbohatší městskou částí pokračuje ODS, ANO a KDU-ČSL, politickou odpovědnost tedy nikdo nevyvodil. Naopak z čela kontrolního výboru před pár dny odstřihli dosavadní šéfku Moniku Lukášovou Spilkovou (Piráti), která na „šmelení“ s byty dlouhodobě upozorňovala a na rozkrytí zločinecké chobotnice podle svých slov spolupracovala s detektivy z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od roku 2019.

Teď říká, že za to byla paradoxně „vytrestána“. Místo ní zastupitelé za hlavního kontrolora zvolili Leoše Prokeše (SPD), a to nejtěsnější většinou 23 hlasů. Ruku pro něj zvedli i politici ODS a ANO, kteří naopak Lukášovou Spilkovou nepodpořili. Staronový starosta Vojtěch Mencl (ODS) ani v jednom případě nehlasoval, přesto ji tvrdě zkritizoval.

„Kontrolní výbor pod jejím vedením nedal podnět ke kontrole jinému orgánu městské části, třeba zastupitelstvu nebo radě, aby mohla být zjednána náprava. Nelze to hodnotit než jako selhání kontrolní funkce v oblasti přidělování bytů,“ prohlašuje Mencl na adresu tří až čtyř desítek podezřelých akcí.

„Šlápla jsem jim na bebínko“

Lukášová Spilková se brání. „Seznam vypracovala kolegyně Kristýna Fuchsová (za Zelené) pro NCOZ a je součástí živého vyšetřování. Nemohly jsme ho předat radnici, kde se dělaly manipulace,“ vysvětluje a zároveň odmítá, že by nedělala svou práci, jak měla.

Argumentuje i tím, že zastupitelé drtivou většinou a bez výhrad přijali všechny zprávy kontrolního výboru. Připomíná, že jako předsedkyně výboru kontrolovala už některé podezřelé investiční akce ve spojitosti se Stokou a pak s byty. „Z celé situace mi teď vychází obraz, že jsem někomu šlápla na bebínko,“ dodává dnes již pouze místopředsedkyně výboru.

Nejen jí připadá paradoxní kontrast, jímž koalice vysvětluje svěření vedení kontrolního výboru SPD. Stejnou funkci totiž hnutí získalo i na magistrátu, kde politici v čele s ODS a ANO zvolili argumentaci nejsilnějším opozičním uskupením. Stejné strany zastoupené dominantně i v koalici na Brně-střed ale od tohoto postoje dva týdny nato ustoupili. SPD tam má jen čtyři křesla, zatímco společné uskupení Lepší střed zahrnující Piráty, Zelené a Žít Brno hned jedenáct.

Důvěra v koalici, která vládne v této podobě na radnici Brno-střed, nejde moc ztratit, není totiž co.

Michal Pinkpolitolog

Je nutné však zmínit, že nepsané pravidlo o obsazení postu předsedy kontrolního výboru nejsilnější opoziční stranou neplatilo například ani ve volebním období 2014 až 2018, kdy radnici mimo jiné vládlo právě Žít Brno a Zelení.

Nicméně kritika z jejich řad nyní zaznívá i kvůli tomu, že SPD v minulém volebním období často hlasovalo s vládnoucí koalicí. „Opravdu s ní kooperovalo, takže z našeho pohledu nedává smysl dávat jim kontrolní výbor,“ podotýká opoziční zastupitel Gabriel Kurtis (Žít Brno).

Post je navíc uvolněný, politik se tak může kontrolní činnosti věnovat na plný úvazek s platem 63 tisíc korun. Oproti zvyklostem teď opozice ani nemá v kontrolním výboru většinu. „Když třeba vyvstane podezření na pochybení, které se má vyšetřit, a koalice nebude chtít, nedá se nic dělat,“ uvádí příklad Kurtis.

Obrovská chyba, štve lidovce

Každopádně kontroverzní hlasování o předsedovi výboru ukázalo na neshody v koalici. Na ní se den po volbách domluvili ODS a ANO s nejtěsnější většinou 23 z 45 křesel. Po razii a umístění Bradáče do vazby však o rozhodující hlas přišli. Téměř na poslední chvíli proto rozšířili koaliční řady lidovci, kteří zástupce SPD v roli šéfa výboru nechtěli.

„Je to obrovská chyba. Předsedkyní měla být zvolena paní Lukášová Spilková za nejsilnější opoziční stranu, která pomáhala odkrýt korupční jednání,“ má jasno volební lídr lidovců na Brně-střed Filip Chvátal.

Problém je i situace s Bradáčem. „Před podpisem koaliční smlouvy nám ODS sdělila, že je to vyřešené,“ říká Chvátal. Jenže Bradáč zůstává zastupitelem a jiná varianta zatím není na stole. Lidovci tak oba sporné body chtějí řešit ještě tento týden na koaličním jednání.

Jsou to právě oni, kdo nyní na radnici vede gesci bydlení a připravuje nová pravidla pro přidělování městských bytů. Hotová mají být nejpozději v červnu. Radnice mezitím nechává dělat dva interní audity, které prošetřují celý rozhodovací proces a odhalují v něm chyby.

Mohou popsané kroky staronové koalice vůbec vést k nápravě reputace v očích Brňanů? Podle politologa Michala Pinka ani omylem. „Důvěra v koalici, která vládne v této podobě na radnici Brno-střed, nejde moc ztratit, není totiž co. Tato městská část je zralá na zásah zvnějšku, případně zavedení nějaké jiné podoby ‚nedobrovolné správy‘,“ říká rázně politolog.

„Matrikářkou za 72 tisíc“

Za vítání občánků jednou za měsíc a občasné setkání s důchodci 72 tisíc korun měsíčně. Tak opoziční zastupitelé Brna-střed kritizují novou funkci uvolněné radní pro občanské záležitosti a matriku. Obsadila ji Jiřina Fischerová za ANO. „Vítání a gratulace zvládne starosta či místostarosta,“ podotýká Gabriel Kurtis (Žít Brno). Podle Fischerové to však nebude její jediná práce. Spadá pod ni totiž i zvláštní matrika pro celou republiku, která je určená pro občany žijící v zahraničí. „Aby bylo možné věci dělat důsledně a do hloubky a pokusit se je posunout vpřed, je třeba tématu věnovat čas, odhodlání a důslednost,“ hlásí kritizovaná Fischerová.

  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Jasany kosí houba. A blíží se brouk rychlejší než ruská armáda, varují odborníci

26. dubna 2024  6:08

Jedna z pěších tras u vranovského zámku na Znojemsku, takzvaný Felicitin okruh, je až do odvolání...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...