Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ANALÝZA: Jak pokrytecké Brno zrušením kotle zatopilo sobě i přespolním

  5:45
Co je za hranicemi Brna, to nás vlastně nezajímá. I tak by se daly shrnout mnohé argumenty, které zaznívaly při nedávném projednávání zrušení více než čtyřmiliardové zakázky na stavbu třetího kotle na spalování odpadu. Leckdo by z toho mohl nabýt dojmu, že Brno existuje zcela izolovaně a nezávisle na všem ostatním, protože je „bezpodmínečně nutné hájit pouze zájmy občanů města“.
Brněnská primátorka Markéta Vaňková na zasedání brněnského zastupitelstva, které rozhodlo o zrušení zakázky na nový kotel ve zdejší spalovně.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková na zasedání brněnského zastupitelstva, které rozhodlo o zrušení zakázky na nový kotel ve zdejší spalovně. | foto: Radim Strachoň, MAFRA

Jenže kontroverzní rozhodnutí vládnoucích politiků v čele s ODS má dopad na mnohem širší území. Řada obcí počítala s tím, že jim kotel zajistí likvidaci komunálního odpadu, který dnes vozí na skládky, což bude za pár let zakázané.

Představitelé Jihomoravského i okolních krajů a mnozí starostové tak neskrývají naštvání. „Za pár týdnů jsme měli podepisovat smlouvu na spalování odpadu,“ zlobí se třeba první muž desetitisícových Ivančic na Brněnsku Milan Buček (STAN).

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) se hájí tím, že nebylo jasné, jak zastupitelé rozhodnou. To je však pro politiky běžná alibistická formulace a v tomto případě platí dvojnásob, když Brnu vládne nebývale široká koalice s většinou 42 z 55 zastupitelů.

„Navíc od zastupitelů nikdy nezaznělo, že jsme měli nejdříve jednat s krajem,“ snaží se primátorka setřást odpovědnost při odpovědi na otázku, proč o změně názoru ve vedení Brna vůbec nemluvili s představiteli hejtmanství, které s výstavbou kotle rovněž počítalo.

Je to nečistý zdroj, otočilo vedení Brna. Odmítá nový kotel na spalování odpadu

Podle brněnského politologa Michala Pinka je problém už v tom, že politici na obecní úrovni často rozhodují o něčem, co neovlivňuje jen jejich město. To se podle něj dá vyřešit přesunem pravomocí na krajskou samosprávu. „Zřetelně je to vidět u školství,“ dává příklad. Do základních škol ve větších sídlech totiž jezdí mnohé děti z okolních vesnic. Někde to však přináší problémy, protože se místo společného zájmu na vzdělávání nové generace primárně řeší, jestli je žák „náš“, nebo „cizí“.

Podle Pinka jsou tak opakované argumenty kolem kotle na odpadky či zdůrazňované péče o zájem občanů města jen účelové pro tento konkrétní případ. „Zvlášť u ODS mě tento přístup překvapuje,“ říká s tím, že strana může ztratit důvěru voličů, protože se politici pro mnohé stanou nečitelnými.

Do arény fanoušci z okolí můžou

Ostatně stačí se podívat jen o dva měsíce zpět, kdy politici slavnostně zahájili stavbu více než šestimiliardové arény pro třináct tisíc diváků na brněnském výstavišti. Tady vedení Brna naopak vyzdvihuje právě přísun návštěvníků ze širokého okolí. Ti však do města často zamíří i autem a znečistí tak vzduch v Brně.

Emise přitom byly často zmiňovaným důvodem proti rozšíření spalovny, i když argument mnozí rozporovali a odvolávali se na kladný posudek vlivu na životní prostředí známý pod zkratkou EIA.

Nejen v tomto případě se tak dá hovořit o pokrytectví brněnských politiků. Svým rozhodnutím totiž porušili původní mnohaleté přísliby, dodržení jiného se teď paradoxně sami snaží domoci. A pikantní je, že právě u jihomoravského hejtmanství.

Domov pro seniory čeká demolice, postaví místo něj nový. Plán dráždí nejistotou

Nedávno totiž z brněnského magistrátu odešel na krajský úřad dopis, v němž město důrazně žádá, aby plánovaný nový domov pro seniory v ulici Nopova v Židenicích, který tam má vyrůst po plánované demolici toho stávajícího, byl zařazen do krajské sítě sociálních služeb. Díky tomuto rozhodnutí, které musí učinit krajská politická reprezentace, má takový domov následně nárok na provozní dotace od státu. Pro ubytované seniory není proto pobyt tak finančně nákladný jako v komerčním zařízení.

K záměru Brna jsou přitom politici, hlavně krajská radní pro sociální politiku Jana Holomčík Leitnerová (Piráti), skeptičtí a příliš mu nefandí. Má jít totiž o jeden velký ústav se třemi stovkami lůžek, zatímco kraj preferuje více menších objektů. Představitelé Brna tak poslali zmíněný apel, především však ve skrytu duše doufají, že za rok po krajských volbách se sociální resort přesune pod patronát někoho jiného, nejlépe k ODS jako na magistrátu.

Do hlavní role horkovod

Jediný argument ohledně investice do nového kotle, který se dá bez okolků označit za relevantní, je výše ceny. Původní odhady totiž hovořily o dvou miliardách, konečná nabídka jediného uchazeče byla dvakrát vyšší.

„Informace o dvojnásobném navýšení předpokládané ceny je uvedena v komplexní analýze. Nevím, proč na tuto skutečnost nepadaly dotazy, ale zastupitelům známá byla. Každý si mohl udělat svůj závěr,“ zní reakce Vaňkové na dotaz, proč právě cenu její „křídlo“ primárně nezdůrazňovalo.

Horkovod z Dukovan do Brna má stát 19 miliard, je třeba získat tisíc pozemků

Kdyby totiž ano, šlo by jednoduše tendr vypsat znovu, což však politici nechtěli. Z otočky tak začali předkládat řadu rozporuplných důvodů, které do té doby nikdo nezmínil, a to s jediným cílem – aby v nové energetické koncepci města hrála zásadnější roli mnohem větší investice v podobě horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany.

Primátorka zároveň předvedla i nečekanou piruetu, kdy zodpovědnost za rozhodnutí zastupitelů hodila paradoxně na představenstvo městské firmy SAKO Brno, která spalovnu provozuje. Kdyby podle ní vedení společnosti nechodilo na městskou radu právě s požadavkem, že chce posvěcení na tuto nákladnou zakázku, možná by se v ní politici tak detailně nepitvali.

Radní ovšem zasáhli až v okamžiku, kdy vrcholní představitelé společnosti ztratili trpělivost, tendr na kotel schválili sami bez „štemplu od města“ a vydali pokyn k podpisu smlouvy. K němu však už po říjnovém verdiktu zastupitelů nikdy nedojde.

Jednání vedení Brna a Jihomoravského kraje

Až v pondělí 6. listopadu se kvůli kotli sešla brněnská primátorka Markéta Vaňková a její kolegové se zástupci jihomoravského hejtmanství. „Jednání bylo spíše informativní. Šlo o zopakování argumentů a vysvětlení, že usnesení Brna neznamená úplné zastavení třetího kotle, ale hledání úprav stávajícího navrženého řešení, aby Brnu lépe vyhovovalo. Variant je ale velké množství, o řešení bude rozhodnuto na zastupitelstvu do konce roku,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

To potvrdila i Vaňková. Na přímý dotaz, jestli probírala se zástupci kraje i jeho možnou finanční spoluúčast na projektech v městské spalovně, reagovala jen stručně, že na pondělní schůzi tomu tak nebylo. Z jejího vyjádření ale nevyplývá, že by tato varianta byla vyloučená. Naopak zdůraznila, že se do zařízení už dnes vozí část odpadu z jihomoravského regionu.

18. října 2023

Autor:
  • Nejčtenější

Hrají si, nebo souloží? Socha psů od Davida Černého část místních pobouřila

10. května 2024  16:19

Vinařství Dog in Dock má ve svém areálu ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku novou sochu psů od...

V Brně zuří kvůli boxu Zásilkovny, řidiči přes něj nevidí do křižovatky

15. května 2024  12:42

Jsou určeny k tomu, aby lidem zjednodušily život, na brněnské Lesné je však jeden z nových...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dárkyně odkázala babyboxům majetek za miliony, pojmenovali po ní holčičku

9. května 2024  11:29

Garáž v Brně, zhruba milion korun a domek na Blanensku určený k rekonstrukci po sobě jako dar síti...

Vyškov i Táborsko mají baráž o první ligu jistou, Kroměříž sestupuje

11. května 2024  20:17

Fotbalisté Vyškova a Táborska mají jistotu, že si zahrají nejhůře baráž o nejvyšší soutěž. Oba...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na vrahy ukázaly opravené boty. Husaře ubili jejich vlastními holemi

13. května 2024

Premium Rok co rok chodil Jan Otava s husami a malým pomocníkem na trhy stejnou trasou s poslední zastávkou...

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

Města zvyšují poplatky za odpad, někde si lidé připlatí až 300 korun

16. května 2024  6:02

Na více než dvě stě korun už narostl rozdíl mezi poplatky za svoz odpadu ve velkých jihomoravských...

Obývák na ulici? Nápad dobrý, řešení slabé, říkají účastníci experimentu

15. května 2024  17:03

Kdo by si v horkém letním dni nechtěl pohovět ve stínu nebo odpočinout na vzduchu od shonu všedního...

Za 4+1 až půl milionu. Na úplatky pro získání bytu byl ceník, zaznělo u soudu

15. května 2024  15:52

Do realitní kanceláře se běžně chodí, když chce člověk koupit byt nebo jinou nemovitost. Do jedné...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...