Do cen pro zákazníky se ale zvýšení promítá pomaleji. Do budoucna je potřeba zapojit všechny možné technologické postupy, aby se mohla nasytit vzrůstající společnost.
V loňském roce jste začali prodávat psí krmiva s částmi hmyzu, jak se tomuto segmentu daří?
Zatím jde o jednotky procent našich prodejů. Ale bylo třeba s tím začít. Téma hmyzu je samo o sobě zajímavé, víte, že existuje 2 000 druhů jedlého hmyzu v devíti různých řádech? V Evropě se hmyz reálně zkoumá pro účely výživy poslední půl století a dvě desetiletí se s ním pracuje jako s novou potravinou, schválených je ale nyní teprve několik druhů. Hmyz má jednu fantastickou vlastnost – je skvělým zdrojem proteinu, ale zároveň dobrý zdroj tuku, neobsahuje žádné sacharidy, má dostatek vitaminů a minerálních látek, kromě vápníku, protože nemá kostru.
A chitin naopak dělá ve výživě problém, protože snižuje stravitelnost. Takže je poměrně blízko kuřecím bílkovinám, ale má jednu obrovskou potenciální výhodu. Je schopen přepracovat něco, co je dnes zatím pro nás odpad, na protein. V rámci společnosti je třeba snažit se o maximální zpracování zdrojů, ale ani to nemusí stačit, pokud chcete v roce 2050 nasytit skoro deset miliard lidí.
Němci už chápou, že mají velký problém. A nesnaží se mu utéct, že pojedou ještě na dovolenou a teprve v září si to připustí.