Petr Kříž, šéf fúzí a akvizic výrobce krmiv pro zvířata Vafo Praha | foto: Petr Kozlík, MAFRA

Hmyz, umělé maso i GMO. Musí přijít nové metody, říká výrobce krmiv

  • 8
  • Premium

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Podle šéfa fúzí a akvizic výrobce krmiv pro zvířata Vafo Praha Petra Kříže potřebují potravinářské firmy pomoc státu, musí se vytvořit pravidla, jak to bude vypadat, pokud dojde některým společnostem plyn. „Spočítali jsme, že nám náklady vzrostly už na přelomu února a března o 36 procent, od té doby se ale už moc nezvyšují,“ říká v rozhovoru s MF DNES Kříž.

Do cen pro zákazníky se ale zvýšení promítá pomaleji. Do budoucna je potřeba zapojit všechny možné technologické postupy, aby se mohla nasytit vzrůstající společnost.

V loňském roce jste začali prodávat psí krmiva s částmi hmyzu, jak se tomuto segmentu daří?
Zatím jde o jednotky procent našich prodejů. Ale bylo třeba s tím začít. Téma hmyzu je samo o sobě zajímavé, víte, že existuje 2 000 druhů jedlého hmyzu v devíti různých řádech? V Evropě se hmyz reálně zkoumá pro účely výživy poslední půl století a dvě desetiletí se s ním pracuje jako s novou potravinou, schválených je ale nyní teprve několik druhů. Hmyz má jednu fantastickou vlastnost – je skvělým zdrojem proteinu, ale zároveň dobrý zdroj tuku, neobsahuje žádné sacharidy, má dostatek vitaminů a minerálních látek, kromě vápníku, protože nemá kostru.

A chitin naopak dělá ve výživě problém, protože snižuje stravitelnost. Takže je poměrně blízko kuřecím bílkovinám, ale má jednu obrovskou potenciální výhodu. Je schopen přepracovat něco, co je dnes zatím pro nás odpad, na protein. V rámci společnosti je třeba snažit se o maximální zpracování zdrojů, ale ani to nemusí stačit, pokud chcete v roce 2050 nasytit skoro deset miliard lidí.

Němci už chápou, že mají velký problém. A nesnaží se mu utéct, že pojedou ještě na dovolenou a teprve v září si to připustí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se