Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vést podnik ze zahraničí je těžké, říká majitelka vítězné Firmy roku 2019

  7:07
Rodinná firma Family Bakery z Polep u Litoměřic se může pochlubit titulem Vodafone Firma roku 2019 Ústeckého kraje a k tomu ještě oceněním Regionální potravina Ústeckého kraje za letošní nejlepší cukrářský výrobek. Cukrářskou výrobu rozjela v minulém roce a její majitelka Jana Fišerová ji řídí ze zahraničí.
Jana Fišerová (na snímku druhá zprava) rozjela v Polepech rodinnou cukrářskou...

Jana Fišerová (na snímku druhá zprava) rozjela v Polepech rodinnou cukrářskou výrobnu. | foto: archiv firmy Family Bakery

„Vést firmu ze zahraničí je samozřejmě těžké, ale tím, že jsme rodinná firma, jsme všichni na jedné lodi, na zaměstnance se můžu stoprocentně spolehnout,“ líčí Fišerová.

Nedávno jste získala ocenění Firma roku Ústeckého kraje, i když žijete a pracujete ve Velké Británii a firmu řídíte odtud. Co stálo za nápadem podnikat v Česku?
Ve Velké Británii žiji už patnáct let, jsem doktorka ekonomie a ze své pozice vysokoškolské profesorky spolupracuji se začínajícími podnikateli. To mě inspirovalo zkusit podnikat na vlastní triko a splnit mamince, vyučené cukrářce, sen o vlastní cukrárně. Původní plán byl rozjet podnikání pouze pro ni, aby se mohla realizovat v tom, co ji baví a v čem je dobrá. Čím víc jsem se ale zabývala tvorbou byznys plánu cukrářské výrobny, tím víc jsem viděla, že má potenciál ještě větší. Seznámila jsem s ním bratra a jeho přítelkyni, kteří v té době připravovali návrat z Německa. Jejich připojení k rodinné firmě se vyloženě nabízelo, a tak bylo rozhodnuto – šli jsme do toho všichni.

Jak dlouho jste na trhu?
Firmu jsem oficiálně založila v srpnu 2016, abychom mohli využít dotací pro začínající podnikatele na rekonstrukci budov, kde cukrářskou výrobnu máme. V roce 2017 jsme začali testovat trh a přitom jsme dokončovali rekonstrukci objektů. Naplno jsme se rozjeli loni v červnu.

Výrobnu jste otevřela v Polepech u Litoměřic. Proč ne ve větším městě?
Otevřít cukrářskou výrobu mimo město bylo mým záměrem, protože už od začátku bylo jasné, že nebudeme mít cukrárnu jako takovou, kde si zákazníci přijdou posedět na kávu a dortík. Plán byl otevřít cukrářskou výrobnu a tam je důležité udržet co nejnižší náklady spojené s provozem, což je snazší v obci než ve městě. Když máte cukrárnu nebo i menší prodejnu, musí zákazník přijít za vámi, a proto je lepší být ve městě. Já jsem ale od začátku věděla, že takhle fungovat nebudeme. Neplánovali jsme, že zákazník bude chodit za námi, ale že půjdeme my za ním. I to je důvod, proč rozjíždíme první cupcakový e-shop v Česku.

Family Bakery

  • Firma vznikla v roce 2016, cukrářskou výrobu naplno spustila v červnu loňského roku. 
  • Jde o ryze rodinnou firmu se třemi zaměstnanci. Její majitelka, Jana Fišerová, žije a pracuje ve Velké Británii, odkud podnik řídí.

Kolik máte zaměstnanců?
Jsme zcela rodinná firma se třemi zaměstnanci, tedy s maminkou, bratrem a jeho přítelkyní. Je nám jasné, že jak firma poroste, budeme muset hledat posily i jinde. Už teď máme na dohodu sjednanou pomoc třeba na farmářské trhy nebo další akce. Rádi bychom časem navázali spolupráci s odbornými učilišti v Litoměřicích nebo Ústí nad Labem. Studenty chceme vzít na praxi, kde si je vyzkoušíme a po ukončení studia jim nabídneme práci. Mladí jsou velmi kreativní a můžou přijít s náměty a novými myšlenkami, které nám pomůžou udržovat krok s dobou. Je nám jasné, že budeme muset expandovat, ale rádi bychom si pracovní síly vychovali sami.

Jste cukrářská výrobna, jaký sortiment nabízíte?
Naprostým základem jsou cupcaky a cheesecaky. Na tom jsme byznys v podstatě postavili. Vzhledem k tomu, že děláme zakázkovou výrobu, reagujeme hodně na poptávku. Začali chodit zákazníci a chtěli dort, děláme dorty. Díky švagrové, která je velmi šikovná na modeláž, vyrábíme i 3D dorty a troufnu si tvrdit, že v nich nemáme v regionu konkurenci. Cateringová firma, se kterou spolupracujeme, poptala tartaletky. Ty jsme nevyráběli, ale zkusit se má všechno. Dneska si naše portfolio už bez tartaletek neumíme představit. Kavárna, do které dodáváme zákusky, přišla s nápadem zkusit mrkvový dort neboli „mrkváč“. Řekli jsme si, proč ne, a letos jsme za něj získali ocenění Regionální potravina za nejlepší cukrářský výrobek v Ústeckém kraji. Sledujeme světové trendy, posloucháme naše klienty a jejich názory, a to je nesmírně důležité.

Jana Fišerová

  • Je jí 36 let.
  • Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Technické univerzitě v Liberci a získala titul PhD. na University of Huddersfield. 
  • Mezi její zájmy patří cestování, divadlo, jízda na kole, procházky v přírodě či hudba, ráda poslouchá rock, metal, jazz, operu i vážnou hudbu.

Co máte z vaší produkce nejraději vy a o co je největší zájem?
Přiznám se, že nejsem moc na sladké a nejraději si dám řízek. Ač jsem majitelka cukrářské výrobny, kdyby ze světa zmizela čokoláda, osobně si toho asi ani nevšimnu. Nicméně z našeho sortimentu mám nejraději makový cheesecake s domácím citronovým krémem „lemon curd“, jenž nedávno zvítězil na makových slavnostech na zámku v Ploskovicích. Cupcaky, cheesecaky, dortová lízátka cakepops a tartaletky jsou naše čtyři top produkty. Lízátka jsou oblíbená jak u dospělých, tak u dětí. Jedna naše zákaznice je ohodnotila jako „nebe v hubě“ a já s ní naprosto souhlasím. Do našeho portfolia pak patří třeba i francouzské makronky.

Jak se řídí firma z ciziny?
Je to samozřejmě náročné. Díky tomu, že se ale můžu zcela spolehnout na své zaměstnance, tedy na svoji rodinu, dá se to zvládnout. Jiné by to bylo v případě, že bych zaměstnávala cizí lidi. S rodinou jsme všichni doslova na jedné lodi. Firemní peníze jsou v podstatě rodinné peníze a všichni jsme na výsledcích zainteresovaní a všichni na tom máme podíl. Svým zaměstnancům čili svým nejbližším věřím, proto ten každodenní přímý dohled není úplně potřeba. I když jsem majitelkou firmy a veškerá odpovědnost jde za mnou, máme kompetence rozdělené. Maminka řeší něco, bratr něco jiného. Asi kdybych byla v Česku, měla bych toho na starosti víc. Tím, že jsem mimo, si ale zachovávám určitý odstup, který je na druhou stranu výhodou a umožňuje mi lépe strategicky vést naši mladou firmu.

Kdo jsou vaši zákazníci?
Vyrábíme pro koncové zákazníky i firemní klienty, jako jsou cukrárny, kavárny, restaurace a cateringové firmy. Nyní navíc testujeme online prodej. Zákazník si v našem e-shopu koupí cupcaky a nechá si je dovézt běžnou přepravní firmou. Vždycky mě štvalo plýtvání jídlem. Proto vyrábíme na zakázku a na konkrétní počty, čímž minimalizujeme odpad. To je pro nás velmi důležité jak z finančního, tak ekologického hlediska.

Spolupracujete s místními dodavateli, třeba s farmáři?
Snažíme se udržovat uhlíkovou stopu naší výroby a prodeje co nejnižší, a proto dáváme přednost místním dodavatelům. Například ústecká firma Luckydes nám vyrábí dřevěné podložky pod dorty, abychom nemuseli používat běžně dostupné papírové, které se po jednom použití musí vyhodit. V kavárnách mají úspěch a brzy je plánujeme začít nabízet i našim koncovým zákazníkům. Některé suroviny a materiály ale musíme brát ze zahraničí, protože u nás nejsou snadno k dostání. Třeba čokoládu používáme zásadně belgickou, vanilku máme z Madagaskaru.

Co děláte jinak oproti ostatním podobně zaměřeným firmám?
Jinak děláme spoustu věcí. Ne každá firma má odvahu zkoušet věci, které na českém trhu nejsou obvyklé. Posílat cupcaky poštou? Už dva roky slyším od neodborného okolí, že to nemůže fungovat, a od podnikání mě spousta lidí zrazovala. V Anglii to, že chci založit rodinnou firmu, považovalo mé okolí za skvělý nápad a posílání cupcaků tam funguje již několik let. Myslím, že ten odstup a nadhled, který mám díky životu v zahraničí, fungování firmy pomáhá. Nicméně, ačkoli firmu vedu ze zahraničí, jsme plně součástí naší komunity v regionu. Podporujeme dobré věci jako třeba nedaleký kočičí útulek či ženský fotbal v Teplicích. Tyto aktivity nám pomáhají efektivně komunikovat s veřejností a ukázat tak, jaké jsou naše hodnoty, na čem nám záleží a co dokážeme komunitě nabídnout.

Zvažujete otevření své cukrárny?
Naše neustále zvyšující se reputace nám možná v budoucnu umožní si otevřít cukrárnu pod svojí značkou. V příštích pěti letech to ale určitě neplánujeme.

Jak často jezdíte do Čech?
Bohužel ne tak často, jak bych ráda. Stíhám to tak třikrát nebo čtyřikrát za rok. Na celostátní finále Firmy roku ale určitě přiletím (koná se 12. prosince v Praze – pozn. red.).

  • Nejčtenější

Policisté v Krušných horách pátrali po patnáctileté dívce, našli ji mrtvou

1. května 2024  22:39,  aktualizováno  2.5 11:52

Policisté v Krušných horách od středečního večera pátrali po patnáctileté dívce z Ústí nad Labem,...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejsem vítán, stáhnu se! Agateljan opouští hokejové Ústí, zbyly jen dluhy

29. dubna 2024  20:54,  aktualizováno  21:35

Pět měsíců a dost! Arménec Mikael Agateljan vycouvá z ústeckého hokeje, zatíženého dluhy....

Chomutov je zpátky v první lize. Postup si užiju jako titul, zářil kapitán Hübl

29. dubna 2024  21:23

Nasadili si kšiltovky s nápisem „Už jsme zase prvoligový“ a nemohli se nabažit poháru, který tvořil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidiče autobusu zbil a surově ho kopl do hlavy. Mladík dostal podmínku

2. května 2024  17:25

Podmínkou potrestal Okresní soud v Mostě mladíka, jenž loni v srpnu v centru města brutálně napadl...

Na Litoměřicku se čelně střetla dvě auta, středně těžká zranění utrpěli dva lidé

4. května 2024  14:09,  aktualizováno  16:52

Zhruba na dvě a půl hodiny uzavřela odpoledne hlavní tah mezi Litoměřicemi a Úštěkem nehoda, při...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Areál Klínovec plánuje kvůli zasněžování tři obří nádrže, zmizet má kus lesa

4. května 2024  9:34

Tři velké retenční nádrže plánuje vystavět Skiareál Klínovec v Krušných horách na potoku Bílá voda...

15 výher a dost! Děčín zbořil ústeckou tvrz. Nejsme ve své kůži, cítí Šotnar

3. května 2024  21:17

Z ústecké basketbalové tvrze udělali děčínští Válečníci trosky. Jako první po bezmála pěti měsících...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...