ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Číňané překrmují prasata. I tak cena vepřového masa v zemi nadále klesá

  • 38
Čínští zemědělci od konce loňského roku vykrmovali prasata téměř na dvojnásobek jejich normální váhy, a to v naději, že budou generovat vyšší výnosy. Namísto toho se velkoobchodní ceny vepřového masa ještě více propadly.

Cao Tao, obchodník s prasaty ze severozápadní provincie Šen-si, uvedl, že mnoho prasat, která nakupuje, váží více než 200 kilogramů. Obvyklá velikost se přitom pohybuje kolem 125 kilogramů. „Někteří farmáři udržují svá prasata větší v naději, že dojde k oživení ceny,“ řekl pro agenturu Bloomberg.

Místo zvýšení se však čínské velkoobchodní ceny vepřového masa od poloviny ledna propadly o více než 40 procent, a to uprostřed stagnující poptávky, zvýšeného dovozu a panickém prodeji zemědělců po prudce se šířící nákaze afrického moru prasat. 

Podle čínské společnosti Muyuan Foods, největšího chovatele prasat v zemi, lze očekávat pokles cen domácích prasat i nadále, ke zlepšení podle něj nedojde dříve než během příštího roku.

Jak uvedl hlavní analytik poradenské společnosti Bric Agriculture Group Lin Guofa, mnoho farmářů vykrmovalo svá zvířata a očekávalo zvýšení cen vepřového. Vyústilo to ale ve výprodeje zvířat, to může oživení cen zpozdit.

Ceny se mohou ještě snížit

„Když farmy prodávají společně, výprodej způsobí prudký pokles cen,“ řekl analytik. Zároveň doplnil, že i přes pokles cen farmáři na jihozápadě a jihu Číny nadále chovají překrmená prasata. Ta přitom částečně mohou za pokles ceny vepřového masa, uvedl Qiu Huaji čínského institutu pro biologický výzkum.

Dopad nadměrečných prasat na ceny vepřového masa komplikují také nová pravidla, která v některých oblastech zakazují přepravu živých prasat přes hranice. Předpisy, které jsou zaměřené na boj proti šíření afrického moru, přetvářejí čínský trh a vedou k regionálním cenovým rozdílům.

Farmářka Čchien Siao-jün, která žije ve městě Tchien-ťin v severní Číně, uvedla, že větší prasata již chovat nebude. Prodala tak všechna zvířata, která vážila více než 150 kilogramů. „Klesající ceny vepřového masa a vysoké ceny kukuřice mají za následek nižší návratnost v případě velkých prasat, jelikož taková prasata více jedí,“ řekla pro agenturu Bloomberg.

Rozhovor k tématu:

Jan Stibal, ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě

Ceny vepřového masa v Číně jsou momentálně na nízké úrovni, cenový propad má trvat minimálně do příštího roku. Jak je na tom aktuálně Česká republika?
V Číně došlo v posledních měsících k obrovskému poklesu ceny prasat. Počáteční úroveň byla ale epidemií afrického moru prasat vyhnána do neuvěřitelné výše a cena klesá od konce ledna. V té době byla cena za kilogram dodaného prasete v přepočtu 120 Kč/kg. I po tříměsíčním rychlém poklesu ceny je stále na 67 Kč/kg. Pro srovnání, průměrná cena u nás je 29 Kč/kg.

Čínští farmáři vykrmují prasata na dvojnásobek své normální váhy a doufají v oživení cen. Má to podle vás nějaký ekonomický smysl?
Pokud je to pravda, určitě to není dáno tím, že chovatelé doufají v oživení cen. Jak jsem uvedl, ty jsou stále velmi vysoké. Mohla by to způsobovat omezení převozu zvířat, která platí kvůli kvůli snaze zlikvidovat mor.

Neznám podmínky na čínských jatkách, ale nikde jinde na světě by to ekonomicky smysl nedávalo. Jatka stanovují cenu podle váhy a množství tuku. Příliš těžká prasata mají srážku a zároveň mají výrazně více tuku. Výsledná cena za kilogram tedy postupně klesá. Navíc je krmení takto těžkých prasat velmi drahé.

Jak velká prasata se porážejí v Česku?
Průměrná porážková váha u nás byla v loňském roce 118 kilogramů a i to už je poměrně hodně. Je to ovlivněno odbytovými problémy. Běžně to bývá okolo 115 kg.

Je nějaký rozdíl v chuti nebo kvalitě masa, pokud srovnáme prase s normální váhou a prase s téměř dvojnásobnou váhou?
Rozdíl samozřejmě je. Jak už jsem zmiňoval, od 100 kilogramů se čím dál více tvoří tuk a méně svaly. Tuk je nejen podkožní a vnitřní (to, co se škvaří na sádlo), ale také intramuskulární – tedy uvnitř svalů. Maso je tak mnohem tučnější. Pro některé úpravy to může být výhoda, ale obecně jsou dnes preference spotřebitelů opačné. Chtějí libové maso. Pokud prase porazíte v hmotnosti mezi 110 a 120 kilogramy, jsou některé partie (kýta) libové téměř jako kuřecí maso.