Nová povinnost restauratérů uvádět informace o zastoupení alergenů v nabízených pokrmech platí od 13. prosince. Část hospodských ji však vůbec nezaznamenala.
„V rámci lednových kontrol došlo také k případům, kdy informace nebyla poskytována vůbec, a to nejčastěji kvůli jazykové bariéře, neznalosti této povinnosti, nebo jejího nenaplnění. Nedostatky při informování zákazníků o alergenech v potravinách byly zaznamenány rovněž u pokrmů nabízených přes internet a rozvozu jídel na objednávku,“ shrnul hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
Celkově se problémy vyskytly ve 130 případech z 1 032 kontrol. Jedním z nejčastějších nedostatků je obecné informování - alergeny sice lze viditelně dohledat, ale složky se nevztahují ke konkrétním pokrmům. Někteří hostinští zapomínají na to, že se povinnost vztahuje i na nápoje a balené potraviny.
Problémy se vyskytují i u nabídky nebalených potravin, například u pečiva v kavárnách či v cukrárnách. Kontroloři také často narazili na to, že informace jsou sice k dispozici, ale zákazník neví, kde nebo kdo mu je poskytne.
„Finanční sankce nelze přesně vyčíslit, jelikož ve většině případů byla pokuta uložena i za další nedostatky současně zjištěné. Jedná se ale řádově o desetitisíce korun,“ uvedlo ministerstvo zdravotnictví.