Velikonoční beránek s hvězdičkou

  0:49
Restaurace Allegro pražského hotelu Four Seasons získala minulý týden jako první v Česku prestižní hvězdu průvodce Michelin. Ale umí tu i velikonočního beránka? Zkusili jsme to.

Velikonoční beránek. Ilustrační foto | foto: Isifa

Péct cokoli v kuchyni hotelu Four Seasons je zážitek. Na mramorové pracovní desce vznikaly sladkosti, které mlsali třeba Madonna nebo Phil Collins, tedy pokud jsou na sladké. Jak jim chutnalo, šéfcukrář Allegra Tomáš Dražský neprozradí, ani zda měli nějaká speciální přání. O hostech se tu nemluví. "Že by si někdo na Velikonoce přál beránka, s tím jsem se tu nesetkal. V malých formách je ale budu péct jako dárek."

Zatímco já opatrně preparuji vanilkový lusk - půlím jej, dužinu stahuji ostrým nožem - a připadám si jako medik Štěpán Šafránek z filmových Básníků, když přeřízl fibularis, Dražský pečlivě vymazává štětcem záhyby litinové formy. Je těžká a krásná. "Od kamaráda po prababičce, takové jsou nejlepší," říká šéfcukrář.

Pak už mícháme, hněteme, nic nelze uspěchat. Potraviny byly předehřáté na správnou teplotu - peče se z biovajec, máslo je z Moravy. "Rozinky a ořechy jsou klasika, použil jsem pekany místo vlašských, nejsou tak dominantní. Pomerančová kůra je ze Sicílie. Češi nejsou tolik zvyklí na výrazné chutě jako třeba Italové, u těch hrají citrusy prim." Zeleň pistácií evokuje jaro, barvu a vůni dodá špetička šafránu.

Těsto vypadá krásně už při plnění do formy - "Jen naplňte víc, je to lepší, než když beránek nemá třeba nohy," radí šéfcukrář. Ještě zabalí alobalem ouška, to aby se při pečení nepřichytila, prý rada od maminky.

Voní to báječně a chutná lehce exoticky. Ačkoli je nyní v Allegru nejoblíbenější dezert "Chuao" - kupole z čokolády Chuao, s mléčným krémem, doplněná klementinkovým kompotem a zrmzlinou s mořskou solí - i beránek odtud stojí za ochutnání.

Velikonoční beránek s pistáciemi

NA OBOUSTRANNOU STŘEDNÍ FORMU

Korpus:
* 180 g cukru krystal
* 125 g másla
* 3 vejce
* 100 g hladké mouky
* 100 g hrubé mouky
* 1/2 kypřicího prášku
* 120 g plnotučného mléka
* 80 g rozinek
* 80 g ořechů hrubě sekaných (vlašské, lískové)
* 50 g pistácií
* 50 g pomerančové kandované kůry
* 1 čerstvý vanilkový lusk
* špetka šafránu
* máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Poleva:
* 300 g šlehačky
* 50 g cukru krystal
* 175 g 75% čokolády

1. Změklé máslo šleháme s cukrem a vanilkou, velmi pozvolna přimícháváme zlehka rozšlehaná vejce. Jejich zašlehání by mělo trvat minimálně 10 minut, aby se máslo nesrazilo.

2. Obě mouky smíchejte s kypřicím práškem do pečiva, šafránem a ručně vmíchejte společně s rozinkami, ořechy a kůrou do připravené hmoty. Ihned přidejte mléko a promíchejte. Z povoleného másla vytvořte metličkou krém, kterým důkladně vymažte oboustrannou formu. Vysypte hrubou moukou.

3. Větší díl formy naplňte těstem po okraj tak, aby bylo mírně vyklenuté nad rovinu, přiklopte druhou formou a pečte v předehřáté troubě při 160-170 stupních asi 30 minut.

4. Opatrně nadzdvihněte vrchní díl formy a zkontrolujte, zda je již beránek upečený. Nechte mírně vychladnout a ještě teplý moučník vyklopte.

5. Ozdobte polevou. Rozehřejte čokoládu. Šlehačku s cukrem svařte a směs rozdělte na 4 díly, ty postupně vtírejte gumovou stěrkou do čokolády tak dlouho, až se vytvoří hladká emulze. Polevu lze použít i jako náplň do moučníků. Beránka můžete přizdobit i bílkovým sněhem.

  • Nejčtenější

Snídaně je grunt. Pomůže s hubnutím i soustředěním, dodá energii. Jak na ni?

18. května 2024

Mezinárodní průzkum Barometr Food ukázal, že stravování Čechů není tak úplně v pořádku. Tak třeba...

Borůvkové sušenky

Borůvkové sušenky

Střední

90 min

Křehké sušenky s polevou skvělé na svačinku či snídani.

Čokoládový dort s ibiškem

Čokoládový dort s ibiškem

Střední

120 min

Dokonalý dort, kterým každého ohromíte.

Růžové mléko s malinami

Růžové mléko s malinami

Lehké

10 min

Osvěžující mléko, které si oblíbí určitě i vaše děti.

Levandulové lanýže

Levandulové lanýže

Střední

45 min

Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....