Vladimír Darebník | foto: Petr Topič, MAFRA

Dříve byl oblíbený gin, teď se pije rum, říká šéf Unie výrobců a dovozců lihovin

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Než se dostane lihovina vyrobená tento měsíc k zákazníkovi, může mít prodlevu až půl roku. Hlavně proto se výraznější zdražování v tomto segmentu očekává až během podzimu, říká v rozhovoru pro MF DNES výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky a prokurista v likérce R. Jelínek Vladimír Darebník.

„Někteří výrobci zdražili až o deset procent, ale tím to nekončí. Do konečných cen vstupují další faktory, nejen vysoká cena energií,“ varuje s tím, že dostupnost značkových lihovin nebude taková, jako byla dosud.

Které lihoviny patří dnes v tuzemsku k nejoblíbenějším?
V průběhu let se to měnilo. Před třiceti lety byla nejpopulárnější vodka a bylinné likéry jako becherovka a fernet. Před dvaceti lety se k nám začaly hojně dovážet whisky ze Skotska a Irska. Před deseti lety byl velice populární gin. A v současné době se nejvíce pijí rumy.

Zhruba 60 procent je domácí výroba a 40 procent lihovin se dováží. Lihoviny vyrobené v Česku jsou cenově i chuťově srovnatelné s těmi zahraničními.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se