Doporučujeme

Je tu zase doba nachlazení. Jak mu předcházet a jak ho léčit

Imunita v tomto období dostává zabrat a je značně oslabená, a proto ji musíme pravidelně posilovat. Neměli bychom čekat na to, až nám bude špatně, lepší je včas změnit jídelníček či návyky, které ani nedovolí nemoci propuknout.
Ilustrační snímek

Doplňujte céčko

Důležité je doplňovat vitamin C, alespoň v dávce 80–100 mg denně. Najdete ho nejen v citrusech, ale i v bramborách, brokolici nebo rajčatech. V zimním období bychom měli mírně snížit příjem mléčných výrobků, sladkostí a masa. Tyto potraviny více zatěžují střevo, ve kterém se tvoří hleny, což vytváří prostředí ideální pro bakterie a viry. 

Důležité je také začlenit pravidelný sport a otužování, místnosti bychom neměli přetápět, ale naopak často větrat. V ideálním případně bychom měli trávit alespoň nějaký čas denně v přírodě na volném vzduchu.

Vlašské ořechy

Dodejte tělu další vitaminy

Důležité je rovněž doplňovat vitamin B, snižující únavu a vyčerpání. Do jídelníčku zařaďte luštěniny a ořechy či kvalitní doplňky stravy. Nezapomínejte ani na vitamin D, který v zimním období ze sluníčka již nelze čerpat, ale můžeme jíst více tučných ryb nebo si pořídit doplňky stravy bez chemie.

Echinacea

Nasaďte přírodu

Když pocítíte první příznaky nachlazení, nasaďte přírodní léčbu. Na každého funguje něco jiného. Určitě neprohloupíte zvýšenými dávkami vitaminu C (ideální v lipozomální formě), dále může pozitivně zafungovat echinacea (na snímku), zinek, dávka vitaminu D nebo moringa.

Zkuste tradiční rady

Šalvěj přeslenitá

Od bolesti v krku si ulevíte klasickým Priessnitzovým obkladem, který vám určitě přinese úlevu. „Výtečná jsou bylinná kloktadla se šalvějí. Můžete si udělat doplňkově i silný čaj moringy se šalvějí, který k vyléčení také pomůže,“ doporučuje odborná garantka sekce Zdraví na Zoot.cz Ivana Bednářová Častvajová.

2. Česneková voda

Vsaďte na česnek

Když pocítíte, že na vás „něco leze“, určitě není na škodu zkusit to nejjednodušeji. Dopřejte si silný vývar, ideálně hovězí nebo telecí, který doplní tělu živiny a je zároveň přírodním antibiotikem. Tím je i česnek, který si naložte do medu. Zafungovat může i cibulový čaj, stejně jako čaj heřmánkový nebo zázvorový. Výborný je i sirup z černého bezu.

Ilustrační snímek

Poraďte se s lékařem

A jak si můžeme být jistí, že nejde o nic závažnějšího? Kdy už by bylo lepší jít k lékaři? Pokud jste pouze nachlazená, neměla byste trpět zvýšenou teplotou či bolestí hlavy. Na nachlazení stejně funguje téměř výhradně odpočinek a vitaminy, lékař by vám doporučil totéž. 

Je dobré nepanikařit a uvědomit si, že i zvýšená teplota je vlastně obranou organismu, který bojuje s nějakým zánětem. Pokud ovšem horečka trvá déle než tři dny, nečekejte na další příznaky a zavolejte lékaři.


  • Vybrali jsme pro Vás