Podobně ovlivňuje spánek i víno.

Podobně ovlivňuje spánek i víno. | foto: Profimedia.cz

Americký startup naučil počítač ochutnávat víno. Má pomoci obchodníkům

  • 2
Kalifornský startup vyvinul počítačovou technologii, která má sloužit k analýze vína. „Aplikace nazvaná Tastry má sloužit k analýze desítek tisíc vín ročně,“ říká jeho zakladatelka Katerina Axelssonová. S nápadem přišla sama již během svých studentských let, když pracovala ve vinařství. Tastry pomáhá vinařům vylepšovat jejich produkty a láká k vínu nové zákazníky.

Axelssonová začala analyzovat vzorky vín a identifikovat tisíce sloučenin již během na vysoké škole. Poté zjistila, jak jednotlivé kombinace vzájemně reagují a vytvářejí specifický chuťový profil nápoje. Daný profil pak vzala a pomocí umělé inteligence porovnala jeho chuť, aroma, strukturu a barvu s jinými víny v databázi.

Tato metoda jí umožnila vyvinout aplikaci sloužící pro doporučování vína zákazníkům. Ta byla spuštěna v roce 2019 a klienti si ji mohli vyzkoušet u regálu s víny v některých amerických maloobchodech. Zákazníci do ní zadali své chuťové preference a software jim následně doporučil vhodný nápoj. Podle Axelssonové byl první pokus přesný na 80 až 90 procent, další pokus pak na 95 procent.

Axelssonová rovněž začala spolupracovat přímo s producenty vína ve Spojených státech. Jednotlivé značky tak nyní platí za to, aby si nechali analyzovat své láhve. Výměnou za to mají přístup ke statistikám, díky nimž mohou zjistit, jak je jejich víno vnímají zákazníci.

TEST VÍN: Lípa, med i petrolej, jaký ryzlink je ten „nej“?

Jejím klientem je i O’Neill Vintners and Distillers, jeden z největších producentů vína v Kalifornii. Aplikaci využívá při pomoci s kupáží vína. Za pomoci umělé inteligence navrhuje, jaké odrůdy dát dohromady, aby se dosáhlo chuťové dokonalosti. Podle společnosti nejde o úplnou náhradu vinařského týmu, avšak tato data mohou mít velkou váhu.

Nová technologie má ale i své kritiky „Je to jako mít počítač, který by analyzoval umělecké dílo,“ říká Ronan Sayburn, mistr someliér a vedoucí soukromého klubu pro milovníky vína v Londýně. 

„Myslím, že součástí půvabu vína je utváření svých vlastních názorů,“ doplňuje. Připouští však, že technologie může být užitečná pro amatéry.