ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Když kuře chutná jako kuře, a není to kuře. První umělé maso přichází na pulty

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Píše se rok 1931. Jistý Winston Churchill právě publikoval ve Strand Magazine futuristický esej o své vizi světa za padesát let. Mimo jiné napsal: „S lepší znalostí toho, co se nazývá hormony, bude možné kontrolovat růst. Chovat kuřata bude zbytečné a absurdní. Budeme schopni si ve vhodném médiu vypěstovat samotná prsíčka, stehýnka nebo křidýlka.“

Churchill, v té době okrajový politik, jenž se posléze stal legendárním válečným premiérem Británie, tak vlastně předpověděl laboratorně pěstované maso. „Sekl“ se jen o nějakých 32 let. První laboratorně vypěstovaný hamburger od výzkumníků z Maastrichtské univerzity se ocitl na pánvi až v roce 2013, příznačně na londýnské vědecké konferenci. Ale to není podstatné. Teď se totiž stalo něco daleko zásadnějšího, co může znamenat počátek skutečné revoluce nejen v potravinářství.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video