Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Barman zběhl k výrobě nanuků, tradičním chutím zákazníků ale neunikl

  14:35
Začal jako barman, dnes je Kevin Vondráček lokálním výrobcem nanuků v Kolové. Zájem o ně je nejen v Karlových Varech, ale i v Praze a na různých festivalech.

Jeho jedenáct příchutí mohou milovníci mražených dobrot ochutnat během 53. ročníku mezinárodního filmového festivalu. Prezentuje se i třemi novými příchutěmi vanilka, čokoláda a kokos.

„Narazil jsem na českou zmrzlinovou konzervativnost, protože lidi vyhledávají jednodruhové příchutě častěji než kombinace. Minulý rok jsme měli jahodu s rebarborou, ale po samotné jahodě byla mnohem větší sháňka,“ uvedl Vondráček.

Podle něj je základem jeho umu výroby zmrzliny podobný proces jako u přípravy koktejlů, jen se násobí.

„Samozřejmě to není tak jednoduché, jak jsme si původně mysleli. Že když umíme dělat drinky, tak umíme automaticky i zmrzlinu,“ řekl.

Krušné začátky

„Trvalo nám asi rok, než jsme proces výroby dokázali nějak uchopit. Už mražení samo o sobě má dost citlivých míst, které je třeba dodržet, aby zmrzlina byla dobrá a neměla ostré krystalky,“ vysvětlil Vondráček.

Začátky zmrazování byly krušné. „Stalo se nám, že jsme zmrazili malinovou a ona byla tvrdá jako kámen. Ani po patnácti minutách na stole se nehnula,“ vzpomíná výrobce.

Dnes je schopen vyrobit týdně až šest tisíc nanuků. A do zmrzliny ještě přidává tvarohový perníček.

Nový nápad - sirupy

Kromě toho se pustil i do výroby sirupů. I téměř po třech letech podnikání se stále průběžně seznamuje s některými věcmi.

„Jsme pořád na začátku. Nepřijde mi, že bychom byli nějak super pokročilí. Víme sice daleko víc, co děláme, máme dobré reference od lidí a také jsme už pár tisíc kousků vyrobili, ale rozvoj bude následujících čtyři až pět let hodně turbulentní. Jestli to bude lidem chutnat tolik jako teď, tak budeme následující tři roky pořád na začátku, protože když chcete zdvojnásobit výrobní kapacitu, tak jste na novém začátku. Není legrace mít něco takového pod kontrolou pro nezkušeného člověka,“ vysvětlil.

Už teď veškerý svůj zisk investuje. „Máme zatím velkou nevýhodu v tom, že tenhle business funguje jen polovinu roku, takže i když děláme druhou sezonu, tak máme jenom rok zkušeností s reálným podnikáním. Zatím nemáme finance na to, abychom podnikali celoročně nebo v zimě,“ řekl Vondráček.

Plány do budoucna

Stále přemýšlí o tom, jak co zlepšit. „Rozhodl jsem se, že po každém roce vyřadím příchuť, která je statisticky méně prodávaná. Myslím si, že to udrží svěžest v portfoliu,“ řekl.

Na příští rok plánuje s nanuky rozvážku až do domu. „V Praze i na Karlovarsku chceme udělat rozvoz zmrzlin až domů v malých krabičkách, kam se vejde třináct nanuků. Lidé si pošlou objednávku, kde si vyberou příchutě,“ plánuje Vondráček.

Sám považuje za svůj největší úspěch skutečnost, že na své podnikání na začátku nerezignoval, a že jeho nanuky chutnají.

  • Nejčtenější

Rekonstrukce obchodního centra s dostavbou multikina uzavře hypermarket

4. června 2024  13:38

Kvůli pokračující rozsáhlé rekonstrukci a přestavbě karlovarského obchodního centra Varyáda bude...

Sousedé přivítali v Jenišově trenéra mistrů Rulíka. Kouč se těší na golf

1. června 2024  9:34

Radime vítej doma, trenére ukaž medaili. Podobné projevy radosti slyšel od svých sousedů v Jenišově...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Jádro je stále ve hře, pro modulární reaktor je však vhodnější Vřesová

31. května 2024  12:38

Lokalita areálu ve Vřesové na Sokolovsku zůstává ve hře pro případné umístění malého modulárního...

Akce na mariánskolázeňské kolonádě už lákají i místní, v dešti je střecha výhodou

3. června 2024  10:45

Mariánskolázeňská kolonáda je příkladem úspěšné snahy, jak díky nabídce zajímavých akcí přilákat do...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Investice obrany do rekonstrukce dráhy karlovarského letiště padla, nechce ho

29. května 2024  14:32

Karlovarské mezinárodní letiště svými parametry nesplňuje požadavky pro jeho možné využití armádou...

Po lijácích teče lidem v Nejdku z kohoutku hnědá voda, problém je už ve zdroji

6. června 2024  6:20

„Místo vody nám teče pivo bez pěny!“ Tak v nadsázce popisují kvalitu, nebo spíš nekvalitu vody...

Osnovy podle dětských přání. Škola svobody jde na vzdělávání po svém

5. června 2024  13:30

Na první pohled se stará fara v Nebanicích na Chebsku za poslední roky příliš nezměnila. Zvenku je...

Švagři praží kávu s příběhem a poetickými názvy v lese nedaleko tajemné hory

5. června 2024  10:30

Dvojici přátel a švagrů před několika lety napadlo spojit lásku ke kávě, přírodě a dobrodružství do...

KV Arenu ovládne svátek gymnastiky, ukáže se i řecká hvězda

5. června 2024  7:41

Naprosto přesná koordinace pohybů, kombinace baletu, různých tanečních stylů, akrobacie ve spojení...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...