Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Extrémní gastronomie: vědci vyvíjejí zdravé uzeniny s pomocí fekálií

Španělští vědci bojují za to, aby se uzeniny obohacovaly o kultury mikroorganismů, které by výrazně snižovaly koncentraci solí a tuků. Ony zázračné bakteriální kultury však čerpají z dětských exkrementů.

Španělský výzkum je podle svých autorů úspěšný. V praxi ho však nechce nikdo využít. | foto: Profimedia.cz

Úmysly výzkumníků z Institutu pro výzkum potravin a zemědělství (IRTA) ve španělské Gironě jsou čestné a čisté. Probiotické bakterie nám totiž pomáhají se spalováním tuků, zklidňují rozbouřené trávení, snižují riziko zánětů, jsou dobrou prevencí infekce močových cest a dokonce nám pomáhají proti depresím. „Probiotické párečky a salámy by tedy daly konzumentům šanci obohatit svou dietu o účinnou bakteriální složku,“ říká Anna Jofré, která projekt vede.

Potud se zdá být vše v pořádku. Obočí čtenář pozvedne ve chvíli, kdy mu španělští vědci odhalí, odkud ony kultury berou. Gironské laboratoře je totiž získaly z exkrementů vyloučených kojenci. „Dohromady se nám tu sešlo 43 fekálních vzorků od perfektně zdravých dětí mladších šesti měsíců,“ vysvětluje Raquel Rubiová, která se na revoluci v uzenářství také podílí.

Proč právě nemluvňata? „Jejich výkaly obsahují mnohem vyšší koncentrace bakterií než exkrementy dospívajících. Navíc je poměrně snadné tyto vzorky získat.“ Na požádání je do ústavu zanesly přímo matky.

Poněkud netradiční salám

Odštěpené bakteriální kultury šesti biologických kmenů si pak vědci namnožili v miskách a začali s nimi obohacovat masitou směs na výrobu španělské delikatesy salámu fuet. Bakterie se poté v masité směsi zabydlely poměrně bouřlivě, jich počet na gram salámu brzy dosahoval 100 milionů. Podobný pokus byl posléze realizován i se sušeným salámem chorizo.

Extrémní gastronomie

V našem seriálu jsme vám již představili:

  • Hákarl - páchnoucí zakopaný žralok
  • Ortolans à la provençale - strnad utopený v koňaku
  • Casu marzu - sýr s larvami
  • Ikizukuri - naporcované rybě bije srdce
  • Balut - vejce se zárodkem
  • Guō Li Zhuàng Diàn - vařený jačí penis
  • Opičí mozek - jí se syrový i vařený
  • Chřestýší maso - na pánvi sebou hází
  • Aztécký kaviár - kukuřice napadená patogenní houbou
  • Losí čenich - dvoukilová výzva
  • Tom Kati Kai Mod Daeng - polévka z mravenčích vajíček
  • Boodog - koza nacpaná horkými kameny
  • Pavouci - připravují se na přírodní způsob
  • Oko tuňáka - je výživné a zdravé
  • Rigatoni con la pajata - temná stránka italské kuchyně
  • Psí maso - festival ve městě Jü-lin
  • Kaloň - vaří se zaživa
  • Kiviak - tuleň, v němž fermentují ptáci
  • Cuy chactado - morče naplacato
  • Tong Za Din - vejce vařená v moči
  • Zmrzlina z prasečí krve - z vyhlášené kodaňské restaurace
  • Tamilok - mořští mlži se polykají i živí
  • Krvavé mušle - jídlo, které může zabít
  • Bule-bulyak oying - hlodavci na banánovníku
  • Sýr z lidského mléka - hodně vitaminu i bakterií
  • Shiokara - japonské fermentované mořské plody
  • Kohoutí hřebínek - recept starý půl tisíciletí
  • Živé krevetky - polechtají vás v puse
  • Lutefisk - mýdlová ryba, která vám rozleptá nádobí
  • Pivo ze sloního trusu - drahá specialita z Japonska
  • San Č’ Er - pokrm z myších holátek
  • Krvavou polévku tiết canh
  • V obou případech byli pracovníci výzkumného institutu s výsledkem spokojení. A také s chutí. Textura produktů byla zachována a bakterie Lactobacillus a Bifidobacterium extrahované z dětského trusu prý dodaly uzeninám velmi jemné vyznění.

    „Senzorické vlastnosti upravené uzeniny jsou po všech stránkách jistě uspokojivé, nezaznamenali jsme výraznou pachuť nebo zápach,“ shodují se testeři prvních zdravých uzenin přímo z laboratoří IRTA. „Člověk by ani nehádal, že k jejich výrobě byly použity bakterie z dětských výkalů.“

    Tým přitom zdůrazňuje, že lidé pracují s bakteriemi při výrobě potravin prakticky od nepaměti. „Pivo, víno, chleba i sýr, jsou produktem bakteriálních procesů. A počet bakterií v našem zažívacím traktu jde do bilionů,“ poznamenávají vědci.

    Úspěch, o který není zájem

    Šéfka výzkumu netají nadšení: „Je fascinující, jak málo stačí někdy udělat.“ „Výsledná uzenina skutečně chutná jako fuet, ale je přitom zdravější: má nižší obsah solí i tuků. Když ji budete jíst, současně se vám bude trakt plnit i probiotickými bakteriemi. Pro pozitivní efekt přitom nejspíš stačí sníst deset gramů této uzeniny denně.“

    Nadšení katalánských biologů přesto chladí jejich kolegové ze zahraničí. Například Jonathon Spages, ředitel klinického centra z New Jersey. „Probiotika nejsou celospektrální, nedají se považovat za univerzální všelék. Mohou také vytvořit v žaludku konzumentů značnou nerovnováhu s drastickými dopady,“ varuje. „Nejedl bych je jen proto, že mě k tomu nabádá nějaká reklama, dokud nebudeme vědět, zda a jak konkrétně pomáhají.“

    Navzdory značné medializaci produktu a tříletému aplikovanému výzkumu se zatím nepodařilo nalézt výrobce, který by oficiálně jakýkoliv produkt z laboratoří IRTA, obohacený o bakteriální kultury z dětských exkrementů, uvedl na komerční trh.

    Ochutnali byste „vylepšený“ salám fuet?

    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 4. února 2018. Anketa je uzavřena.

    Ano
    Ano 384
    Ne
    Ne 200
    Autoři:
    • Nejčtenější

    Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

    18. května 2024

    Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako...

    Kult sexu a rozkoše. Emmanuelle měla svou předlohu, paní Marayat

    16. května 2024

    Její život je jako z erotického románu. Posedlost rozkoší, spiklenectví volného sexu, orgie spojené...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

    22. května 2024

    Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

    Jak dlouho spát, stát, hýbat se. Studie zkoumala optimální denní režim

    17. května 2024

    Hýbat se je zdravější než sedět, spánek se nemá podceňovat. Základní náhled máme všichni. Jenže jak...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Pošlapat, vystavit, vyvrhnout. Televizní soutěž ženy ničila kamerami a skalpely

    21. května 2024

    Premium Vybrali nejnešťastnější, nejzoufalejší ženy. Mělo se jim dostat proměny, která postaví jejich život...

    Sekera v čelisti. Rekonstrukce přiblížila vraždění švédských rolníků

    23. května 2024

    Nebyla to vyrovnaná bitva. Na jedné straně stálo vojsko dánského krále, na druhé prostí švédští...

    Sexem k milionům. Seznamte se s bohatými pornoherci

    22. května 2024

    Je to obor, v němž je propast ve finančním ohodnocení opačná než ve velké většině ostatních...

    Pošlapat, vystavit, vyvrhnout. Televizní soutěž ženy ničila kamerami a skalpely

    21. května 2024

    Premium Vybrali nejnešťastnější, nejzoufalejší ženy. Mělo se jim dostat proměny, která postaví jejich život...

    OBRAZEM: Jsem to já. Před 75 vznikla slavná nahá fotka Marilyn Monroe

    20. května 2024

    Je to příběh o nouzi, hrdosti, uznání. Ono nahé focení před rudým sametem podstoupila v roce 1949...

    Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

    Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

    Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

    Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

    Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

    Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

    Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

    Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

    Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

    Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...