Bagel s uzeným lososem a lučinou
Ingredience na 8 kousků:
- 30 g čerstvého droždí
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 lžička soli
- 450 g pšeničné chlebové mouky,
- 2 lžíce oleje
- 250 g krémového sýra (např. lučina) nebo měkkého tučného tvarohu
- sůl a pepř
- čerstvý (nebo nakládaný) kopr
- 200 g uzeného lososa
- 1 salátová okurka
Pracovní postup:
- V hrnku ve 100 ml vlažné vody rozmícháme 2 lžíce krupicového cukru, přidáme rozdrobené droždí a trochu mouky. Hrnek necháme stát na teplém místě asi 15 minut, dokud nevzejde kvásek.
- Zbylou mouku smícháme se solí, přilijeme 200 ml vlažné vody, olej a vzešlý kvásek. Rukama nebo v robotu vypracujeme hladké nelepivé těsto, zakryjeme ho v míse čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. Pak ho několikrát přeložíme a necháme ještě asi 10 minut kynout.
- Nakynuté těsto rozdělíme na osm stejně velkých dílů a z každého vytvoříme váleček, který na konci pevně spojíme. Můžeme ještě poválet, aby se nerozdělil.
- Kroužky po jednom vkládáme ho vroucí vody, do které jsme přidali 2 lžíce cukru. Vaříme asi dvě minuty, přitom jednou obrátíme. Pak je necháme zchladnout, klademe na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do trouby rozpálené na 230 °C (přitom do ní stříkneme trochu studené vody). Rychle zavřeme dvířka, aby se tzv. zapařily.
- Asi po pěti minutách zmírníme teplotu na 200 °C a pečeme ještě asi 10 minut. Necháme vychladnout na mřížce.
- Mezitím si připravíme náplň. Krémový sýr nebo tvaroh dochutíme solí a pepřem a smícháme s trochou nasekaného kopru. Okurku omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Vychladlé bagely rozkrojíme, potřeme pomazánkou, plátky uzeného lososa a okurkou. Přiklopíme.
Tip: Na výlet si s sebou můžete vzít bagely nenamazané, jen rozkrojené. Sýrovou pomazánkou je potřete až v přírodě na odpočívadle nebo na dece. Nezapomeňte si s sebou vzít něco na zapití.
Bylinkové řízečky s rajčatovým salátem
Ingredience na 4 porce:
- 4 kuřecí prsa
- sůl a pepř
- 1 lžíce sekané petržele
- 1 lžíce sekané máty + na salát
- 1 lžíce sekaného tymiánu
- mouka, vejce a strouhanka na obalování
- olej na smažení
- Na salát:
- 400 g rajčat
- 1 jarní cibulka
- sůl a pepř
- olej z vlašských ořechů
- šťáva z 1/2 citronu
Pracovní postup:
- Prsa omyjeme, osušíme a z obou stran osolíme a opepříme.
- V misce smícháme strouhanku s nasekanými bylinkami. Maso obalujeme v mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhankové směsi.
- Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova z obou stran. Klademe na talíř vyložený kuchyňskými utěrkami, které pojmou přebytečný tuk.
- Než řízečky vychladnou, připravíme salát. Rajčata omyjeme, očistíme a nakrájíme na měsíčky. Jarní cibulku nasekáme najemno a smícháme v misce s rajčaty. Osolíme, opepříme a zakápneme trochou oleje a citronovou šťávou. Lehce promícháme, přendáme do zavírací krabičky a do odchodu na výlet necháme v ledničce. Nezapomeneme přibalit plastové vidličky.
Jogurtové šátečky s jablky a sezamem
Ingredience na 1 plech:
- 150 g smetanového bílého jogurtu
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce oleje
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 bílek na potření
- sezamová semínka na posypání
- Náplň:
- 4 jablka
- 2 lžíce cukru
- 1/2 lžičky skořice
- trochu tlučeného hřebíčku
- drcené piškoty na zahuštění
Pracovní postup:
- V jogurtu rozmícháme cukr, žloutek a olej, přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme na chvíli do ledničky.
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nahrubo nastrouháme. Smícháme s cukrem, kořením a trochou drcených piškotů, které vstřebají šťávu z jablek.
- Těsto vyválíme na pomoučněném vále a vykrájíme kolečka obrácenou skleničkou. Na každé dáme lžičkou trochu náplně, překlopíme, okraje přimáčkneme vidličkou, potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme sezamovými semínky.
- Klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.