Řízek: jedno z nejoblíbenějších jídel pětkrát jinak

  1:21
Na tom nápadu není nic překvapivého – obalit maso ve směsi a osmažit ho. Ale právě řízky potvrzují, že ty nejjednodušší nápady bývají nejlepší.

Vídeňský řízek se salátem. | foto: Isifa

Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem

Krůtí řízek s bylinkami a parmazánem.Příprava: 15 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 krůtí plátky
* 5–6 lístků čerstvé bazalky
* 100 g strouhaného parmazánu
* šafrán
* strouhanka
* 3 velká vejce
* sůl
* hladká mouka
* olej

1. Krůtí plátky omyjeme osušíme a naklepeme.
2. Bazalku omyjeme a osušíme, poté jemně nasekáme a promícháme s parmazánem, šafránem a strouhankou. Vejce rozšleháme se solí.
3. Krůtí maso obalíme v ochucené strouhance.
4. V pánvi si pořádně rozpálíme olej a smažíme na něm z obou stran krůtí maso dozlatova.

NÁŠ TIP

Zbylou strouhanku uchovejte v mrazáku, dá se použít i při přípravě ryb, kuřete nebo s trochou másla jako drobenka na zapečený květák.

Kuřecí prsíčka plněná sýrem

Kuřecí prsíčka plněná sýrem.Příprava: 15 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby

* 4 kuřecí prsíčka
* sůl
* pepř
* 2 stroužky česneku
* čerstvá pažitka
* 120 g smetanového sýra
* olej

1. Kuřecí prsa omyjeme, osušíme, podélně nařízneme a mírně naklepeme. Osolíme a opepříme.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme, pažitku omyjeme, osušíme a jemně nasekáme.
3. Sýr utřeme v misce s trochou soli, přimícháme česnek a pažitku.
4. Kuřecí maso naplníme ochuceným sýrem, sepneme párátkem nebo okraje sklepeme k sobě.
5. Opečeme na rozpáleném oleji a podáváme s vařenými nebo opečenými brambory.

NÁŠ TIP

Použijte jako náplň už ochucený smetanový sýr.

Vídeňský řízek se salátem

Vídeňský řízek se salátem.Příprava: 20 minut + smažení 15–20 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brambor
* 1 malá cibule
* 3 lžíce oleje
* 2 lžíce bílého vinného octa
* 1 stroužek česneku
* sůl
* pepř
* čerstvá pažitka
* 800 – 1 000 g telecí kýty
* 4 vejce
* sůl
* hladká mouka
* strouhanka
* olej nebo sádlo

1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě doměkka.
2. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek utřeme. Olej, ocet, česnek, cukr, sůl a pepř promícháme. Pažitku najemno usekáme.
3. Hotové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a promícháme s cibulí, zálivkou a pažitkou. Necháme vychladit několik hodin nebo přes noc v ledničce.
4. Telecí kýtu omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtyři silné řízky. Maso rozkrojíme podélně napůl, nedokrojíme. Rozevřené řízky vložíme mezi dvě fólie a naklepeme.
5. Vajíčka rozšleháme, osolíme a nalijeme do široké misky nebo talíře.
6. Naklepané plátky osolíme, obalíme v hladké mouce, oklepeme, protáhneme rozšlehaným vejcem a obalíme ve strouhance. Řízky jeden po druhém smažíme ve velké pánvi dozlatova.

NÁŠ TIP

Ještě teplé oloupané brambory s cibulí a zálivkou zalejte trochou horkého vývaru a promíchejte.

Cordon bleu

Cordon bleu.Příprava: 20 minut + smažení 15 minut

Pro 4 osoby

* 4 větší telecí řízky
* hladká mouka
* 3 vejce
* sůl
* strouhanka
* 4 plátky šunky
* 4 plátky ementálu
* olej
* 1 citron

1. Telecí maso omyjeme, osušíme a naklepeme mezi dvěma fóliemi. Mouku promícháme se solí a pepřem, vejce rozšleháme s trochou vody a solí, připravíme si strouhanku.
2. Na každý plátek masa položíme plátek šunky a sýra, celý plátek přehneme na polovinu a okraje sklepneme dohromady nebo sepneme párátkem.
3. Naplněné řízky obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a obalíme ve strouhance.
4. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova a podáváme s nakrájeným citronem, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

NÁŠ TIP

Smažte v přepuštěném másle, použijte kuřecí nebo vepřové maso.

Piccatta alla milanese

Piccatta alla milanese.Příprava: 20 minut + vaření 70 minut

Pro 4 osoby

* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 stonek celer. výhonku
* 1 malá mrkev
* rozmarýn
* olej
* 2 dcl zelenin. vývaru
* 1 konzerva loup. rajčat
* 2 lžíce rajs. protlaku
* sůl, pepř, cukr
* oregano
* 4 telecí řízky
* hladká mouka
* 2 vejce
* 200 g strouh. parmazánu

1. Oloupanou cibuli, česnek, celerový výhonek a oškrábanou mrkev nakrájíme na malé kostičky, rozmarýn natrháme a na rozpáleném oleji společně orestujeme. Podlijeme vývarem a necháme asi deset minut povařit. Přidáme na krájená rajčata a pomalu vaříme zakryté asi 40 minut.
2. Přimícháme rajčatový protlak, dochutíme solí, pepřem, cukrem a necháme ještě 10 minut provařit. Přidáme špetku oregana.
3. Telecí maso omyjeme a osušíme. Připravíme si talíř s hladkou moukou, druhý s vajíčky, rozšlehanými se solí a pepřem, a třetí s nastrouhaným parmazánem.
4. Telecí řízky naklepeme mezi dvěma potravinovými fóliemi. Obalíme v mouce, namočíme ve vajíčku a nakonec obalíme ve strouhaném parmazánu.
5. Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme přelité rajčatovou omáčkou se špagetami nebo polentou.

NÁŠ TIP

Do omáčky můžete použít i kuřecí vývar.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...