Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

VIDEO: Jak to vypadá v pivním tanku. Podívejte se do zákulisí hospody

  12:58
Hospodské debaty o čistotě trubek a chuti piva ze dna sudu se pomalu staly minulostí. Dnes se s oblíbeným nápojem zachází delikátněji. Zvláštní péči dostává v hospodách s tanky. Pivo tu hýčkají ve vzduchotěsných vacích, jeho teplota se udržuje mezi pěti a osmi stupni Celsia. Tanky někdy i dotvářejí interiér.

Některé restaurace vyhradily nerezovým tankům speciální místnost, v jiných je můžete vidět i venku, v exteriéru.

Pivo v tanku je nepasterizované. To, kterým se plní lahve nebo sudy, se musí zahřát na 72 stupňů, aby se zničily kultury, které by mohly pivu uškodit; tak se prodlouží jeho životnost. Jediné, co tedy tankovému pivu chybí, je dlouhá trvanlivost, po naražení obsah tanku vydrží týden, nenaražený třikrát tak déle.

V některých lokálech trůní tanky ve speciálních místnostech, tankovnách. Ty fungují jako chladicí box, termostat zde hlídá stálou teplotu mezi pěti až osmi stupni Celsia. Ať je venku horko, nebo zima, celá dávka pětihektolitrových a někdy i desetihektolitrových tanků má stále tu správnou teplotu.

S tanky venku se tak často nepotkáte, ale mohou udržovat pivo v ideální teplotě i tam. „Máme venkovní chladicí box, který může fungovat i v zimě a umí si při větších mrazech i přitopit. Vidíte ho u vstupu do provozovny, je to takové naše lákadlo,“ chlubí se pražský restauratér Tomáš Přibyl.

Existují i tanky, které nezabírají celou místnost, stávají se součástí restaurace. „Interiérové tanky jsou novinkou posledních let. Jsou dvouplášťové a mezi nimi cirkuluje studená voda, která tank chladí,“ přibližuje Přibyl. Voda má svůj chladič, přes který cirkuluje, takže zařízení není náročné na její spotřebu.

Čistota především

Pivovod mají jen v belgických Bruggách (více o pivovodech čtěte zde), u nás napájejí tanky v hospodách cisternové vozy. Jsou to takové zvětšené tanky o obsahu padesáti až šedesáti hektolitrů. „V autě je pět nebo šest komor, každá komora má většinou tisíc litrů. Z jedné komory se napustí dva pětihektolitrové tanky,“ vypočítává Přibyl.

Kam na pivo

Tipy na restaurace a hospody, kde čepují Plzeňský Prazdroj

Pivo z venkovního baru přistane rovnou na stůl.

Předtím ale závozník s řidičem musí důkladně vyčistit hadice, kterou se tanky napouštějí. Zároveň napojí na spodek tanku v hospodě vydezinfikovaný výpustný ventil. Pak tank napojí na cisternu na autě a pod tlakem jej plní pomocí kompresoru na provozovně, přibližuje restauratér.

Pivo neteče do samotného tanku, ale do jednorázového vaku z polypropylenu, který se vkládá dovnitř. „Je to proto, aby nepřicházelo do styku se vzduchem. Vzduch, který se tam vhání pomocí kompresoru, tlačí na vak, ve kterém je pivo, a díky tlaku se nápoj dostává do pivního vedení, do vlastních trubek,“ vysvětluje Přibyl s tím, že díky tomu pivo neoxiduje a má ten správný říz.

Pak už stačí tank narazit - trubky pivního vedení se přišroubují k výpustnému ventilu na tanku a otočí se pákou. Tím se ventil otevře a pivo cestuje k výčepu pod tlakem 1,7 až 3 bary (podobný tlak je v pneumatice horského kola). Tlak je stále stejný až do vyčerpání piva z vaku. „Tlak je velmi důležitý, musí se hlídat. Mohl by mít vliv i na vyšší pěnivost piva,“ upozorňuje restauratér.

Když pět hektolitrů z tanku proteče hrdly hostů, což bývá podle Přibyla maximálně za dva dny, vyjme se prázdný igelitový vak, studenou vodou se propláchne nerez nádoba a instaluje se nový vak. Spotřebu zlatavého nápoje hlídají průtokoměry, každý výčep má svůj, aby bylo jasné, kolik se vyčepovalo. Sudové pivo průtokoměry nemá, sudy se váží.

Jednou do týdne personál provádí chemickou sanitaci pivního vedení. Na rozdíl od manipulace se sudy je práce v tankové hospodě pro zaměstnance snazší. „Pivní sklepy bývají dál od výčepu, u nás obsluha nemusí běhat narážet nové a nové sudy. V tom je ta hlavní výhoda,“ pochvaluje si Přibyl a připomíná, že jeden tank odpovídá deseti padesátilitrovým sudům.

Autor:
  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Koupit drahý džus, nebo vylisovat pomeranče? Spočítali jsme, co se vyplatí

6. června 2024

Z pomerančového džusu se stal exkluzivní nápoj. Litr se nyní v českých obchodech prodává za 80 až...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

Jak se hledá ropa a plyn mezi vinohrady. Reportáž z nejhlubšího vrtu v Česku

7. června 2024

Zhruba šedesát metrů vysokou vrtnou konstrukci nacházející se u obce Krumvíř na Břeclavsku nelze...

Z Taylor efektu tyjí i luxusní hotely. Fanouškům zpěvačky slibují pomyšlení

7. června 2024

Fanoušci Taylor Swiftové rádi zaplatí za dovolenou spojenou s návštěvou jejího koncertu tu nejvyšší...

Zlatá horečka stoupá. Jihokorejci vykupují slitky i z prodejních automatů

6. června 2024

V Jižní Koreji postupně přibývá prodejních automatů, díky nimž mají zákazníci možnost si pořídit...

Nejvíc na daních z příjmu loni odvedl ČEZ, čtyřikrát víc než druhá Škoda Auto

6. června 2024  18:58

Na dani z příjmu právnických osob loni nejvíc zaplatila energetická společnost ČEZ. Státu odvedla...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...