Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Samotný obchod s obilím podnikatele neuspokojil, tak ho začal i mlít

  9:04
Ivo Kučera provozuje v Křemýži u Teplic vlastní mlýn. Jeho mouku využívají pekárny v okolí a cení si jí i nadšenci, kteří si dělají vlastní kváskový chléb. Podnikatel původně přeprodával obilí. MF DNES zajímalo, proč se pustil i do mletí obilí a co to obnáší.

Podnikatel Ivo Kučera ve svém mlýně. | foto: Michal Dvořák, 5plus2.cz

Jeho mouka je vyhlášená. V pětikilových pytlích si ji odvážejí milovníci kváskových chlebů, bez mouky z křemýžského mlýna se však neobejde ani řada pekáren v širokém okolí. Přesto mlýn jede jen na pětinu své kapacity.

Mlýn v Křemýži u Teplic.

„Je to nejistá branže. Zvlášť nyní, když krachuje jedna pekárna za druhou,“ říká Ivo Kučera, jednatel společnosti IK Trade, která mlýn v Křemýži provozuje.

Živí vás obchodování s obilím. Proč jste se pustil i do jeho mletí?
Jsem obchodníkem už 20 let. Prodávám obilí od českých zemědělců do zahraničí. Před deseti lety jsem ale došel k závěru, že obchod jako takový nic nevytváří. Když už obchodujeme s obilím, tak ho umíme i zpracovat. A teď už mlýn držím i kvůli lidem, které jsem tu před deseti lety zaměstnal.

Jak se mlýnu daří?
Řeknu to natvrdo – mlýn v Křemýži je jako černá díra. Vím o třech majitelích, kteří tu přede mnou zkrachovali. Jedním z důvodů je i to, že tahle branže je v Čechách kapacitně předimenzovaná, mlýnů je moc. Kdybych měl žít z toho, že tu budu provozovat mlýn, tak je lepší chodit do práce.

Takže jste ve ztrátě?
Zatím ne. Mlýn je mírně ziskový, ale problém je v tom, že krachují pekárny. Naposledy se položila pekárna v Dubí, která nám dluží 600 tisíc korun. Každý rok zhasne nějaká firma, ve které máme peníze. Kupní síla tady na severu je nízká, pekaři své zboží prodávají do supermarketů asi příliš levně a po čase to neustojí.

Panovala stejná situace i v roce 2006, kdy jste v Křemýži začínali?
Tehdy jel mlýn naplno. Pracovalo tu 12 lidí a zásobovali jsme moukou nejen okolí, ale i část Středočeského kraje, Liberecko a Karlovarsko. Získal jsem dokonce šestimilionovou dotaci na rozvoj mlýna. Když mi ale došlo, jak tahle branže vypadá, tak jsem dotaci odmítl ještě dříve, než jsem ji začal čerpat. Zavázal bych se k udržení výroby mouky v takovém objemu, který bych nebyl schopen prodat tak, abych za ni dostal včas zaplaceno.

Proto jste omezili výrobu?
Ano. Jsem ekonom a spočítal jsem si, jaké jsou možnosti mlýna. Ukázalo se, že musím odstřihnout ty, kteří neplatili, a propustit většinu lidí. Všichni dostali pět platů. Teď mlýn jede na pětinu kapacity, což nás nenutí vyrábět mouku pro toho, kdo neplatí.

Zároveň vás to ale asi nenutí hledat pro mouku nový odbyt. Nebo ano?
Nehledáme odbyt do velkokapacitních výroben pečiva. Ale o zákazníky, kteří ocení naší mouku a sami produkují kvalitní pekárenské výrobky, máme samozřejmě zájem. Vyrábíme málo, ale jde o mouku, která podle nás stojí za to. Tím, že naše firma zároveň obchoduje s pšenicí, můžeme pro naše mletí vybírat obilí, o kterém víme, kde vyrostlo a jak bylo uskladněné, jestli nebylo plynované nebo jinak chemicky ošetřené. Vyhýbáme se tomu, abychom do konzumní mouky přidávali i mouku krmnou a tu dál chemicky upravovali, jak se to občas dělá.

Lze vůbec obstát v konkurenci superlevné mouky z marketů?
Dokud budou lidé upřednostňovat cenu před kvalitou, tak to půjde těžko. Lidé by měli pochopit, že kvalitní mouka nemůže stát osm korun, když se kilo pšenice prodává za čtyři. Výtěžnost mouky z kila pšenice je 60 až 70 procent, něco stojí balení, energie a hlavně distribuce. Cílíme proto směrem na Prahu, kde jsou lidé ochotni za kvalitu připlatit. Zajímavě se jeví také špaldová mouka, kterou jsme začali vyrábět. Spotřeba špaldy je zatím malá, ale doufáme, že poptávka po ní poroste.

Kromě pekáren si vaší mouky cení i maloodběratelé, kteří si doma chtějí upéct vlastní kváskový chléb. Kolik produkce míří za nimi?
Za rok vyrobíme 1 500 tun mouky, gastro a maloodběratelům jde asi 10 procent. Zájem přichází z různých míst Česka. Zvažovali jsme proto e-shop, kde ale narážíme na to, že doprava cenu mouky zdvojnásobí. Takže přemýšlíme o distribučních místech. Udělat poctivý výrobek totiž nestačí. Musíte ho umět i prodat. Ale lidé, kteří umí prodávat, si nakonec stejně vydělají víc na prodeji méně poctivých výrobků, protože většina spotřebitelů jde pořád za nízkou cenou.

Jak vidíte budoucnost křemýžského mlýna?
Budoucnost je vždy nejistá, ale jsem optimista. Když se lidé budou zajímat o to, co jedí, tak nebudeme mít s odbytem problém. Musíme držet palce pekárnám, aby nekončily krachem a dalšími neuhrazenými pohledávkami. Dokud nebude mlýn ztrátový, budu spokojený.

  • Nejčtenější

Divoký sever je plný krásy. Šluknovský výběžek vás naloží do klidu

23. května 2024

Šluknovský výběžek byl dlouhou dobu spíše na periferii návštěvnického zájmu. Místo, kde se Česká...

Zubař si roky vymýšlel úkony a okradl pojišťovny o miliony. Dohodl si podmínku

24. května 2024  8:26

Stomatolog z Mostecka posílal několik let zdravotním pojišťovnám účty za zákroky, které však nikdy...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Zlatý mejdan dovolenkářů. Egypťané překvapili fandy i dortem à la česká vlajka

28. května 2024  7:20

Možná i pyramidy se otřásaly, když čeští fanoušci v egyptském hotelu Albatros Sea World během...

Příbram v ohrožení. Hušbauer: Není se co divit, když občas nepřijde výplata

22. května 2024  14:26

Volný pád může pokračovat. Fotbalová Příbram si před třemi lety balila prvoligové kufry, teď je nad...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Odstřely budou kousek od domů, děsí lidi těžba kamene. Obec plán na lom vítá

22. května 2024  8:22

Až 18 milionů tun kamene chce během 30 let vytěžit společnost Severočeské doly z Červeného vrchu u...

Litvínov vybral stavitele nového bazénu. Ještě čeká, zda dostane dotaci

29. května 2024  15:57

Nový plavecký bazén v Litvínově zřejmě postaví za více než 367 milionů korun stejné sdružení firem,...

V mostecké nemocnici hořela trafostanice, plánované operace museli odložit

29. května 2024  8:52,  aktualizováno  15:06

V nemocnici v Mostě hořela v noci na středu trafostanice. Jeden člověk se zranil. Požár způsobil...

Poháry, náš další sen. Jednou v Teplicích budou, věří šéf klubu Řepka

29. května 2024  12:58

Posun vpřed, zatím bez evropských pohárů. Šéf ligových fotbalistů Teplic Rudolf Řepka však věří, že...

Kněz fotbalu o dědovi ze Sparty, Jágrově víře a selfie s fanoušky

29. května 2024

Premium Nadpozemský Diego Armando Maradona se oháněl Boží rukou; nejdřív na hřišti, pak při vysvětlování...

Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Jaké vitamíny brát v těhotenství? Poradíme vám, jak se rozhodnout.

Každá budoucí maminka se snaží zajistit pro své miminko jen to nejlepší. GS Mamavit je komplexní multivitaminový doplněk, který je speciálně...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...