Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jahody chutnají jako rajská, špagety jako jahody. Jak vaří vědci v Brně

  11:00
Zatímco v restauracích molekulární kuchyně příliš k vidění není, neobvyklé potraviny „vaří“ chemici z brněnského VUT. Experti z fakulty chemické tak dovedou vytvořit pokrmy, které klamou svým vzhledem.

Jahoda, která se promění při vložení do úst v rajskou omáčku, překvapí každého jedlíka. Nebo alkoholický panák tvořený hydrogelovými kuličkami oslní nejen zrak, ale i chuťové buňky.

Podstatou molekulární kuchyně je změna skupenství známých pokrmů. A to tak, aby vznikl zajímavý efekt. Speciální kuchyni provozují experti z Fakulty chemické Vysokého učení technického Brno.

Ač jejich vaření v laboratoři vypadá jako věda, některé pokrmy podle expertů zvládnou i lidé doma.

„Nejde o žádné složité chemikálie. Využíváme látky a prostředky, které ve většině případů mají lidé běžně v kuchyni. A postačí znát základní chemické a fyzikální procesy,“ uvedl Jiří Smilek z Centra materiálového výzkumu fakulty chemické.

Tamní chemici pomocí těchto experimentů přibližují laikům vědeckou práci. A umí tak vytvořit podivně vzhlížející pokrmy s povědomou chutí.

Proč lít do salátu zálivku, když jde mezi zeleninu přimíchat speciální balzamikové kuličky?

Aby experti získali ze suroviny želé, používají takzvané želírovací činidlo – agar-agar, což je bílý prášek z mořských řas.

Špagety mají s těmi tradičními společný jen tvar

Milovníkům sladkého udělají radost špagety z čerstvé jahodové šťávy. Pro jejich výrobu je ale potřeba místo hrnce injekční stříkačka a speciální hadička.

„Zahřejeme šťávu s agarem. Pak pomocí plastové stříkačky směs natáhneme a dáme do hadičky. Necháme vychladit ve vodě s ledem a poté zase stříkačkou umístíme na talíř,“ popsala jednoduše přípravu výzkumná pracovnice z VUT Marcela Laštůvková.

Recept

Balzamikové kuličky s rajčaty

Potřebné suroviny: balzamikový ocet, mořská řasa agar-agar, olivový olej, mozzarella, rajčata, voda.

1. Odměřte si 50 mililitrů balzamikového octa a navažte 1 gram mořské řasy agar-agar.

2. Nasypejte agar-agar do balzamikového octa a zahřejte na teplotu 85 °C.

3. Pomocí kapátka či injekční stříkačky nakapejte horký roztok agaru s balzamikovým octem do vychlazeného olivového oleje.

4. Po zformování hydrogelových kuliček z balzamika přeceďte přes sítko a promyjte čistou vodou.

5. Nakrájejte mozzarellu společně s rajčaty na tenké plátky.

6. Na plátek mozzarelly umístěte plátek rajčete a přidejte několik hydrogelových balzamikových kuliček.

Autor: Jiří Smilek

Takové špagety však mají s těmi tradičními společný jen tvar. Chutnají totiž sladce a jsou želatinové.

Brněnští chemici takové pokrmy poprvé vytvořili na výstavě Expo v Miláně, kde zastupovali svou školu. Pro události sestavili netradiční menu s italskými jídly. Ale upravenými metodami molekulární kuchyně.

„Ukázku tvorby a ochutnávky plánujeme i na dalších akcích pro veřejnost. Například v září, kdy je Noc vědců, či na Festivalu vědy,“ dodal Smilek.

Metody známé spíše z chemických a fyzikálních laboratoří však využívají i šefkuchaři v moderní gastronomii. Díky nim totiž mohou lidem zpestřit jídlo na talíři třeba nějakým netradičním detailem.

Menu složené čistě z molekulární kuchyně v Brně nejspíš nenajdete. Ale například restaurace Simplé v ulici Veveří z ní ráda čerpá.

„Je pro nás doplňkem. Hlavní složka jídla je vždy přírodní a k tomu přidáváme nějakou část, která má chemický nádech. Děláme tak například různé želé či gely. K molekulární gastronomii patří i používání tekutého dusíku, ze kterého děláme sníh,“ popsal šéfkuchař restaurace Simplé Lukáš Nečas.

Tento typ gastronomie má však i odpůrce. Podle nich jsou takové úpravy jídla nezdravé.

„Myslí si, že používáme látky, které jsou škodlivé pro zdraví. To ale není pravda. Veškeré látky, které používáme, jsou přírodního charakteru,“ upozornil Smilek.

Pro zákazníky jsou zajímavé především koktejly

Příznivci molekulární kuchyně naopak mluví o kombinaci chemie na bázi přírodních materiálů s pokročilejší gastronomií.

„Celosvětově je molekulární gastronomie na ústupu, ale v Česku to plno lidí teprve objevuje. Je to součást moderní gastronomie. Takže v restauracích je to nutnost. Lidé si u nás objednávají netradiční catering na firemní večírky, ale i soukromé akce,“ konstatoval kuchař a propagátor molekulární kuchyně Petr Koukolíček.

Podle něj jsou pro zákazníky zajímavé především koktejly. A to ty, které jsou co nejbarevnější, kouřové a s efekty.

Jaké to ale je, připravovat avantgardní pokrmy a nápoje, které lidi někdy i vyděsí?

„Nejprve mi lidé mnohdy nevěří. Pak ale zjistí, že to, co v rohu svítí, je opravdu dobré. A když se jim kouří z pusy nebo nosu, tak se jim to líbí,“ uzavřel Koukolíček.

Autoři:
  • Nejčtenější

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

Syny mlátil, dcery znásilňoval. Po zabití tyranského mlynáře nikdo neuronil slzu

26. května 2024

Premium Mlynářský syn už nemohl vydržet kruté zacházení svého otce s mladšími sourozenci a po krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidiči MHD si už hudbu nepustí. Cestující si stěžují, vysvětluje vedení zákaz

27. května 2024  6:05

Brněnský dopravní podnik přichystal pro své šoféry nečekanou novinku. V kabině si nově nesmějí...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ženě tlačil hlavu do hlíny, pak ji pokálel. Za brutální znásilnění dostal 6,5 roku

28. května 2024  13:15

Mimořádně brutálně si počínal cizinec, který na Vyškovsku napadl ženu. Tu nejprve oslovil, pak ji...

Zesláblo, bylo apatické a pohublé. Hodonínská zoo přišla o mládě vzácného lva

29. května 2024  17:43

Zoo Hodonín přišla o mládě lva berberského, ani druhý pokus o odchov tak nebyl úspěšný. V tiskové...

Zlatý hrdina Dostál má doma sochu, místní do jeho dresu oblékli Napoleona

29. května 2024  14:31

První ze zlatých hokejových hrdinů, jimž se letos v Praze podařilo vybojovat titul mistrů světa, má...

Opilý vandal demoloval auta, do jednoho z nich zapíchl dopravní značku

29. května 2024  11:27

Čtyři poničená auta zůstala uprostřed minulého týdne po řádění opilého mladíka v jedné z okrajových...

Brno není samo. Zákaz rádia v MHD mají i řidiči v Ostravě nebo strojvedoucí metra

29. května 2024  10:26

Dopravní podnik města Brna (DPMB), který svým nařízením na konci minulého týdne zakázal řidičům...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...