Informují o tom Lidové noviny s tím, že právě takto velké pivovary na českém trhu v posledních letech prakticky nepřibývaly.
Průmyslový pivovar ročně vyrobí více než 10 tisíc hektolitrů piva, má automatizovanou výrobu a stáčecí linku na lahve. Investice činí desítky milionů korun, zatímco u minipivovarů, které vaří průměrně 750 hektolitrů piva, to jsou řádově jednotky milionů korun. Nový pivovar tohoto typu vyrostl naposledy v roce 2009 v Chotěboři, loni se ještě do této skupiny zařadil zrekonstruovaný Zámecký pivovar Břeclav.
Vinohradský pivovar v Praze nyní dokončuje přestavbu bývalého pivovaru na Vinohradech. Podle spolumajitele firmy Františka Richtera by výroba mohla z počátečních necelých 10 tisíc hektolitrů ročně narůst až ke zhruba 50 tisícům.
"Mezi minipivovary a velkými koncerny je u nás obrovská propast. Přitom když máte klientelu lidí, kteří u nás mají o nová piva zájem, můžete s takovýmto větším projektem uspět," řekl LN Richter.
Vedle Vinohradského pivovaru se v metropoli chystá vařit pivo ještě společnost Zemský pivovar. Ta by měla podle informací LN zanedlouho podepsat smlouvu na koupi objektu v zatím utajované části Prahy. O dalším projektu průmyslového pivovaru se mluví v České Lípě.
Průmyslových pivovarů podle údajů LN funguje v České republice 48. Necelá polovina z nich patří pod křídla velkých koncernů a českých pivovarnických skupin.