Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Brňan se stal prvním MasterChefem, v kavárně chce pořádat zážitkové večery

  8:04
Po více než třech měsících skončila televizní show amatérských kuchařů s názvem MasterChef. Historicky prvním mistrem kuchařem České i Slovenské republiky se stal osmadvacetiletý Brňan Petr Jonáš. Chce si otevřít vlastní restauraci, nyní se ale vrací do své řečkovické kavárny a vinného baru Wellington.
První český MasterChef Petr Jonáš

První český MasterChef Petr Jonáš | foto: archiv TV Nova

Od minulého týdne si brněnský kavárník a amatérský kulinář Petr Jonáš užívá vybojovaného titulu MasterChef. Do kuchařské show, která měla v Česku i na Slovensku premiéru, nastoupil na přelomu srpna a září.

První MasterChef je z Brna

Hlavní je praxe
Amatérské a profesionální soutěže se nedají srovnávat. Zkušenosti dodá zejména každodenní praxe. Pokud člověk vaří pro zábavu, nedělá to z něj hned profesionála. I když má titul ze soutěže.
- Hana Žaloudková, recenzentka restaurací

Umí prodat znalosti
Soutěže tohoto typu mají široký záběr a všichni musejí prokázat znalost rozmanitých surovin a kuchyní. Určitě to vyhrál ten, který může disponovat nejširším obzorem. Petr Jonáš umí dobře prodat zkušenosti ze zahraničí, což je plus.
- Michal Göth, šéfkuchař

Skutečná kuchyně je jinde
Hlavní um kuchaře nespočívá jen v tom udělat dobré jídlo, ale udělat jich rovnou několik a totožných. Soutěže s předem danými surovinami mají většinou k provozu v reálné kuchyni daleko.
- Julie Kalodová, recenzentka restaurací

Společně s dalšími padesáti neprofesionálními kuchaři musel několikrát přesvědčit odbornou tříčlennou porotu o znalosti surovin či tuzemských a světových kuchyní. Československý vítěz si ze soutěže odnesl odměnu v hodnotě 50 tisíc eur. Navíc vydá prestižní kuchařku s vlastními recepty.

Nejdříve však Jonáš plánuje velký návrat do Brna. "Mám tady podnikání a závazky – kavárnu a vinný bar Wellington. V době soutěže se o ni sice postarala kolegyně Míša, ale rozhodně je potřeba pustit se zase do práce," říká Jonáš.

Vařit se naučil v Edinburghu, i v Brně ale jsou skvosty

A jak vnímají novou konkurenci zavedení špičkoví kuchaři v Brně? Někteří hovoří o krátké televizní slávě, jiní jsou shovívavější.

"Zajímavá osobnost či ocenění kuchaře může být pro restauraci či jiný podnik velkým přínosem. Soutěže jako MasterChef jsou docela náročnou, ale dobrou přípravou do reálného provozu, hlavně po psychické stránce. Ten, kdo soutěž přežil, má v gastronomickém světě velký předpoklad úspěchu. Bude schopen se i nadále neustále zdokonalovat a sledovat aktuální trendy," míní majitel brněnského restaurantu Koishi Janko Martinkovič.

Většinu kulinářského umění sice Jonáš pochytil v zahraničí, když odjel v mládí do skotského Edinburghu, i v Brně se však podle něj najdou skvosty. Jak tvrdí, kvalita místní gastronomie roste a objevuje se spousta nových a stále lepších podniků.

Jako příklad uvádí Jonáš již zmíněný sushi a rybí restaurant Koishi. Ten dokonce získal v publikaci Maurerův výběr Grand Restaurant titul nejlepší restaurace v Česku (více o úspěchu Koishi si můžete přečíst zde). Mezi favority však podle Jonáše patří i nově otevřený Pavillon v čele s uznávaným šéfkuchařem Michalem Göthem. Z cenově dostupnějších podniků zmiňuje restauraci Avia pod Tyršovým sadem nebo bistro Franz na ulici Veveří.

Sen o vlastní restauraci

Brňané však budou mít možnost ochutnat i speciality z televizní soutěže. Přímo v Jonášově kavárně Wellington v Řečkovicích. "Chceme pořádat různé akce zážitkové gastronomie. Bude to vždy uzavřený večer zhruba pro dvanáct až třináct lidí, kde se s nimi můžu pobavit a oni budou ochutnávat mé výtvory," plánuje.

Kromě kavárny však hodlá také cestovat a pokračovat v podnikání. Jeho snem by bylo otevřít si v Brně vlastní restauraci a přiblížit se tak profesionální kariéře. Díky soutěži teď dostal velkou příležitost, přesto ale vidí svůj sen stále někde v dálce. Peníze ze soutěže jsou pro něj sice dobrým základem, ale milion a čtvrt je podle brněnského podnikatele stále málo na start dobrého podniku.

Krokem k vlastní restauraci by mohla být pro Petra Jonáše i kuchařka, kterou díky vítězství v soutěži vydá. Slibuje, že v ní budou recepty všech dvaceti finalistů a nabídne zcela nový pohled na vaření.

Původní formát MasterChef pochází z Velké Británie, kde show vznikla v devadesátých letech dvacátého století. Kromě České a Slovenské republiky se již vysílala například ve Francii, Řecku, Izraeli, Austrálii nebo Indonésii.

Autoři:
  • Nejčtenější

Bizarní vilu u Brna koupila mladá žena. Místo původních 110 milionů stačila třetina

16. května 2024  10:23

Řadu let se snažil původní vlastník a budovatel vily ve stylu podnikatelského baroka v...

Po krátké nemoci zemřel Vojtěch Adam, který měl být rektorem. Bylo mu 42 let

22. května 2024  11:24

Mendelova univerzita truchlí za Vojtěcha Adama, který v pouhých dvaačtyřiceti letech podlehl krátké...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Brněnská nádražní budova jde po 70 letech k zemi, zmizet musí i podzemní kryt

20. května 2024  13:27

Zhruba patnáct minut po deváté hodině ráno se bagry svými radlicemi zabořily do nádražní budovy v...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Chovejte se jako doma, vyzývají v brněnské MHD. Cílí na nešvary cestujících

23. května 2024  15:08

Rozházené jídlo a jiné předměty, hlasité telefonování, dobíhání, počmáraný interiér. Podobné...

Bezklíčové auto uvěznilo kojence, ale obvyklý trik selhal. Hasiči rozbili okno

23. května 2024  12:35

Nejmodernější technologie zradily ve středu odpoledne řidičku na parkovišti před hobbymarketem v...

Obří svítící ryby či medúzy ozářily noční Brno, nabídly magickou podívanou

23. května 2024  11:58

Originální „procházku po mořském dně“ v hlubinách oceánu si ve středu večer užily stovky lidí na...

Hromadné propouštění v Zetoru. Z 300 zaměstnanců skončí víc než polovina

23. května 2024  10:22

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors propustí ke konci července 160 lidí, tedy víc než polovinu...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...