Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na indukci se smaží kapr nejlíp, tvrdí medailový kuchař Antonín Bradáč

  1:00
Trouba, varná deska, chladnička... Spotřebiče, které budou za pár dní v největší permanenci. Je možné si usnadnit vaření nebo dosáhnout profesionální výsledku i doma? Antonín Bradáč, profesionální kuchař ověnčený řadou úspěchů tvrdí, že ano.
Šéfkuchař Antonín Bradáč si vozí medaile ze světových soutěží již několik let.

Šéfkuchař Antonín Bradáč si vozí medaile ze světových soutěží již několik let. | foto: Electrolux

Z poslední světové soutěže v Thajsku (Pattaya City Culinary Cup) si přivezl zlatou medaili za první místo. Antonín Bradáč, šéfkuchař Central - Eastern Europe ze společnosti Electrolux, neodešel ze soutěží v posledních čtyřech letech bez medaile. A co vymýšlí v zaměstnání, to si zkouší i doma.

Lze hovořit o srovnatelné kvalitě profi spotřebičů a přístrojů pro domácnost?
Myslím, že ano. Je to trend, který pozoruji již několik let. Nároky běžných uživatelů na spotřebiče se zvyšují, protože se mění stravovací návyky a chutě. Výrobci tak vybavují domácí spotřebiče technologiemi, které byly dříve dostupné jen nám, profesionálním kuchařům.

Typickým příkladem je indukční ohřev, vaření v páře nebo nízkoteplotní vaření. Právě zkušenosti profesionálních kuchařů pomohly při navrhování nových spotřebičů s funkcemi, které dříve domácí přístroje neměly. My jsme se podíleli například na řadě Inspiration Range Electrolux, díky níž si můžete připravit doma jídla, která se před tím podávala jen v restauracích.

Lze srovnat kvalitu masa připraveného v domácí parní troubě s pokrmem z konvektomatu?
Určitě, co se týče kvality upraveného masa či jiného pokrmu v parní troubě, ta je naprosto stejná jako u profesionálního konvektomatu. Můžu to potvrdit i z vlastních zkušeností, protože mám doma parní troubu AEG a v profi konvektomatu vařím denně v práci. Kvalitní parní trouby jsou takový malý domácí konvektomat, a to i s moderními funkcemi jako je 100% pára při 96 °C, pečicí sonda či automatické programy.

Co profesionální kuchař zvládne uvařit v konvektomatu, to zvládne i v parní troubě Electrolux EOB8851AOX.

Ovlivnil trend single domácností zájem o různé spotřebiče?
Jednočlenné domácnosti přispěly k velkému boomu takzvaných kompaktních spotřebičů. Kombinují více funkcí najednou, například horkovzdušná trouba v kombinaci s parním a mikrovlnným ohřevem.

Souvisí to s tím, že v těchto domácnostech představuje prostor velký luxus. Musí se proto využívat s rozmyslem, kompaktní spotřebiče šetří v kuchyni místo. Všechny modely se vyrábějí v luxusním designu z nerezavějící oceli, dobře se tak hodí do moderních kuchyní. Přes svou výšku pouhých 38 centimetrů poskytují uživatelům stejnou kvalitu jako standardně velké, ale mají například nižší spotřebu elektrické energie.

Který spotřebič máte nejraději?
Určitě parní troubu a indukci. Parní troubu, protože nahrazuje několik kuchyňských přístrojů, a tím šetří místo v kuchyni. Je to multifunkční zařízení s vysokou výkonností, které šetří čas, energii a snižuje pracnost přípravy pokrmů. Snad jen s výjimkou vaření těstovin zvládne kompletní úpravu potravin, tedy vaření, dušení, pečení, grilovaní a zapékání.

Grilovací tál Magic Plate stačí otočit a máte plech na pizzu nebo i cukroví.

Parní troubu lze využít i pro regeneraci či ohřev potravin, knedlíků, rýže, omáček a masa. Dále k zavařování, sušení ovoce a jiným technologickým postupům včetně LTC programu, tedy nízkoteplotního pečení. Současně v ní můžeme péci například maso a buchtu, aniž by se jejich pachy vzájemně mísily.

A nezanedbatelná je i chuť připravovaných pokrmů a pochopitelně zachování nutričních hodnot potravin, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků v maximální možné míře. Indukci preferuji pro její rychlost ohřevu, přesnou regulaci teploty a především pro její snadné čištění.

Může klasická trouba vyřešit i smažení vánočního kapra nebo řízků?
Ne, to ne, i když to některé hospodyně praktikují. Smažené řízky se připravují na pánvi, důležité je to, na čem se smaží. Výborné je sádlo, přepuštěné máslo, rozhodně ne olivový olej. Aby se omastek nepřepaloval, je skvělá indukční varná deska, která udrží stálou teplotu.

Antonín Bradáč

*1977
Úspěchy ze soutěží:
2009 Asia's 1st Culinary Cup Bangkok, Thajsko - bronzová medaile
2010 Gourmet team Challenge – zlatá medaile - 1. místo
2011 Pattaya City Culinary Cup, Thajsko – bronzová medaile
2012 Pattaya City Culinary Cup, Thajsko – zlatá medaile – 1. místo

Kdo chystá hodně řízků hodně, může je obalit i den předem a pak uložit ve fólii do chladničky, jde však o krajní řešení, ne doporučené! "Křupavý efekt"  zaručí jen smažení těsně před podáváním. Tady k "oživení" nepomůže ani parní trouba.

A pokud jde o kapra nebo jinou rybu, pak na obalení předem zapomeňte, ryba "pouští" vodu, ta se vsaje do strouhanky a máte po ideální křupavosti. Ryby se prostě musí obalovat těsně před smažením.

A nesmí se nic podcenit, strouhanku si udělejte doma sami, pár ztvrdlých rohlíků zvládne klidně struhadlo. V kupované se může objevit i starý chléb.

Indukční desku s wokem využijí nejen milovníci asijské kuchyně.

Máte tip na zajímavý nový spotřebič?
Určitě indukční varná deska wok s využitím jak pro asijskou kuchyň, tak vaření těstovin, úpravy zeleniny či polévky. Z příslušenství pro trouby doporučuji novinku Magic Plate, je to oboustranný grilovací tál, na kterém můžete grilovat masa, zeleninu, brambory, a to bez pachu a kouře v pohodlí vašeho domova. Grilovací tál vytváří atraktivní vzhled pokrmů, zachovává šťavnatost masa a při otočení jej lze využít i jako plech na pizzu, koláče nebo klidně i vánoční pečivo.

Právě na něm je vidět, jak mizí rozdíly mezi profi spotřebiči a přístroji pro domácnost. Vyrábí se stejný jak pro konvektomaty, tak i běžné trouby, liší se jen hloubkou.

Rybí recept od odborníka

Nemáte rádi kapra a přesto byste si rybu dali? Zkuste třeba tento recept Antonína Bradáče:

Mořský vlk pečený v solné krustě

350 g čerstvého chlazeného mořského vlka (vykuchaného)
600 g mořské hrubozrné soli
2 vaječné bílky
50 ml vody
3 plátky citronu (limetky)
1 snítka tymiánu
pečicí papír

Mořského vlka opláchneme a vyndáme žábry. Necháme šupiny! Do ryby vložíme plátky citronu a snítku tymiánu. Ze soli, bílku a vody vytvoříme těstíčko. Rybu položíme na pečící papír a celou ji slaným těstíčkem zakryjeme. Pečeme v předehřátě troubě na horký vzduch 200°C po dobu 30 minut.

Po upečení sejmeme upečenou solnou krustu a kůži, jde to velmi snadno. Rybu můžeme podávat s jakoukoli přílohou. Pečicí papír je důležitý, jinak strávíte mytím pekáče spoustu času!

  • Nejčtenější

Vlastními silami si předělal maringotku za padesát tisíc na super zázemí

21. května 2024

Tatér Tomáš, rodák ze Slovenska, si před několika lety pořídil za padesát tisíc korun vyřazenou...

Byt na Vinohradech si zařídili ve stylu urban jungle. Rostliny mají všude

17. května 2024

Prvorepublikový byt se pod rukama majitelů a architektky změnil v mladistvou oázu plnou zeleně,...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Soused nainstaloval na chodby kamery. Nikoho se neptal a teď šmíruje

17. května 2024

Premium Soused nainstaloval do společných prostor bytového domu tři kamery se záznamem celého prostoru. Na...

Garsonku s děsivým půdorysem skvěle vyřešil nábytek na míru a sklopná postel

19. května 2024

Dnešní úspěšné ženy už mívají co se týče bydlení jiné priority než jejich matky, či dokonce...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fotbalová legenda Ladislav Vízek má rodinné útočiště v Dolních Chabrech

22. května 2024

Neexistuje fotbalový fanoušek, který by neznal jméno Ladislav Vízek. Legenda, jež se do historie...

Unikátní vila, kterou jinde nenajdete. Oslní designem i technologiemi

24. května 2024

Je to výjimečný rodinný dům. Není v něm nic, co si můžete běžně pořídit. Téměř vše, co zde uvidíte,...

Vila od Goetze, penthouse v Brně i krásná usedlost. To vše je na prodej

24. května 2024

Pečlivě zrekonstruovaná usedlost za Prahou, mezonet u holešovického přístavu s nádherným výhledem...

Unikátní koncertní sál vkládali střechou do stavby lázní po kouskách

23. května 2024

Historický objekt národní kulturní památky Císařských lázní v Karlových Varech chátral, technický...

Ve Vraném si postavili jednoduchý dům 5+kk. Skvělé je koupací jezírko

23. května 2024

Dům ve Vraném nad Vltavou stojí na konci zástavby, zapadá do okolí, ale zároveň se od něj do určité...

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...