Čtenářský recept: Jidáše, pečivo pokroucené jak Jidášův charakter

  11:09

Jidáše | foto: Jaroslava Kadlasovápro iDNES.cz

Doba přípravy: 2,5 - 3 hodiny i s kynutím
Množství: 3 plechy

  • 1 kg hrubé mouky
  • 200 g medu
  • 5 žloutků
  • 300 g másla
  • 60 g droždí
  • asi 400 ml mléka
  • 1 bílek na potírání

1. Do 350 ml vlažného mléka nadrobíme droždí a lžíci cukru, zamícháme a kvásek necháme vzejít. Mezitím si rozpustíme máslo a nahřejeme med - například v mikrovlnce. Med můžeme nahřát i ve vodní lázni, neměl by být moc horký, ale tekutý. Máslo rozpustíme na malém plameni.

2. Obojí přidáme k vzešlému kvásku do velké mísy, přidáme žloutky, mouku s trochou soli a dobře vypracujeme hladké pružné těsto, uvnitř stejnorodé. Podle potřeby přidáváme ještě mléko. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi hodinu a půl.

3. Na pomoučeném vále z válečků tvoříme uzly, spirály či ptáčky. Osvědčily se mi tvary menší, z válečků silných asi jako prst. Na plechu potíráme rozmíchaným bílkem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Pečení trvá do dvaceti minut podle velikosti, tvary se nafouknou a vyrovnají.

Poznámka: Jidáše ve tvaru provazu, uzlů připomínají původcovu proradnost, ženy je proto dávaly svým mužům - snad aby jim připomněly, jak by mohli v případě zrady skončit.

Ale v lidové magii symbolizuje kynuté těsto pučení - nový život. Půvabní ptáčci se povedou i podprůměrně zručným rukám, stačí uzlík na jednom konci rozmáčknout a na druhém zašpičatět do zobáčku...připomínají přílet zpěvného ptactva a vítají tak jaro.

Jidáše se pečou na Škaredou středu a druhý den se mají pojídat již za úsvitu, potřené medem - důvodů je uváděno více, zdraví, ochrana před hadím ušknutím, kvůli oblíbenosti...

Autor:
  • Nejčtenější

Češi, do toho! Chuťovky (nejen) k pivu pro hokejové fanoušky a fanynky

25. května 2024

Hokejové mistrovství světa jde do finále a my jsme u toho. Co si napínavé chvíle u obrazovky nebo...

Salát z mladé kořenové zeleniny

Salát z mladé kořenové zeleniny

Lehké

30 min

S blížícím se létem určitě uvítáte zdravý recept.

Jarní salát se zeleninou

Jarní salát se zeleninou

Lehké

15 min

Velmi zdravý salát, na jehož přípravu potřebujete i čerstvé bylinky.

Polévka minestrone s rajčaty

Polévka minestrone s rajčaty

Střední

30 min

Skvělá italská polévka plná zeleniny.

Hráškový krém s citronovým creme fraîche

Hráškový krém s citronovým crème fraîche

Střední

40 min

Recept na lahodný hráškový krém, který si zaručeně oblíbíte.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Někteří mě mají za zlatokopku. Nenesu to lehce, říká manželka Ondřeje Kepky

Seznámili se na vysoké škole, kde on byl pedagog a ona studentka. Jsou spolu přes devět let a v budoucnu plánují i...

Zemřel herec a režisér Jan Kačer, legenda nové vlny i Činoherního klubu

V pátek dopoledne zemřel herec a režisér Jan Kačer, bylo mu 87 let. Patřil k hvězdám nové vlny českého filmu a byl i...