"Letos je kořalka obzvlášť dobrá, opravdu stojí za to. Co do chuti i množství patří letošní rok k nejlepším v posledních letech," řekla spolumajitelka chrudimské pálenice Petra Grubnerová.
Letos sezona pálení začala velmi brzy, naplno se rozjíždí v září a v říjnu. Do palíren se v této době valí tuny ovoce.
"Lidé mají o pálení opravdu velký zájem, úroda je nadprůměrná u ovoce všeho druhu. 40 tun jsem už vypálil, dalších 20 tun vybraných hrušek a 20 tun švestek máme v silech. Budeme pálit, až se vykvasí," říká Jaroslav Kutílek, který připomíná, že lidé mají vozit ovoce opravdu zralé.
Podzimem však sezona pro pálenice nekončí. Leckde pálí hlavně jablka ještě na jaře. Nárůst zájmu je i před Vánocemi, kdy si lidé začínají uvědomovat, že jablka, uložená ve sklepě na zimu, nestačí zkonzumovat.
Pěstitel si může nechat vyrobit až 30 litrů lihu
Ač byla úroda podprůměrná, jako loni, anebo nadprůměrná, jako letos, ceny se nemění. Za jeden litr 50 procentního destilátu zaplatí dovozce vlastního ovoce většinou od 120 do 150 korun.
Pěstitelské pálenice jsou dnes také pod přísným dohledem celníků. V Pardubickém kraji se během loňské sezony končící v červnu objevilo celkem 38 případů a od té doby zatím tři další, kdy si pěstitel nechal vyrobit více než povolených 30 litrů lihu zdaněného sazbou spotřební daně stanovené pro ovocné destiláty.
Spotřební daň odvádí provozovatel pěstitelské pálenice, který vede o množství vyrobeného lihu přesné záznamy.