Dnes se tento mírně alkoholický nápoj vyrábí pod přísným dohledem kvašením medového roztoku. Dva výrobci medoviny téměř nikdy nemohou mít naprosto identické nápoje, protože vstupní surovina - med, chutná pokaždé trochu jinak.
Čistě přírodní nápoj se vyrábí z řepkového, akátového, lesního či jiného medu. Podle druhu se specifikuje jeho vůně, chuť i barva.
Týden před Vánocemi medovinu!
Medovina je osvědčeným produktem adventního a vánočního trhu. Její velká výhoda spočívá v tom, že se dá ohřát, a stává se tak spolu se "svařákem" nápojem číslo jedna na vánočních trzích.
medovinaPři vyzkoušeném způsobu výroby se jeden kilogram medu rozmíchá ve třech litrech vody, přidají se kvasinky, které jsou motorem celého procesu. Vše se nechává několik týdnů prokvasit při teplotě do 20 °C. |
"Výroba čistě přírodní medoviny je náročná, zdlouhavá a drahá. Přidáním barviv a aroma někdy výrobci uměle napomáhají tomu, že výsledný nápoj je pro zákazníka líbivější, má nápadnou vůni a je zdánlivě pitelnější. Vždy radím ochutnávat medoviny různých výrobců a sledovat složení na etiketě. To, co je sladké a tmavé, nemusí být automaticky medovina," popsal lihovarník Martin Žufánka, který mimo jiné vyrábí i medovinu
Vánoční trhy v centru Brna jsou pro posuzování medoviny ideální. Někteří výrobci přidávají do medoviny byliny, koření i barviva. V nabídce na náměstí Svobody nechyběla ani velmi dobrá akátová medovina.